«Πηγαίνετε και πιάστε τον (Οσάμα) Μπιν Λάντεν». Αυτή ήταν η εντολή που έδωσε ο Μπαράκ Ομπάμα στους Αμερικανούς στρατιώτες.

Η εντολή αυτή δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Time, λίγες ημέρες πριν συμπληρωθεί ένας χρόνος από τη δολοφονία του ηγέτη της Αλ Κάιντα στο Πακιστάν.

Σε ένα περιεκτικό έγγραφο με ημερομηνία 29 Απριλίου 2011 το οποίο έγραψε και υπέγραψε ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας, Λίον Πανέτα, αναφέρεται: «Η οδηγία είναι να πάτε (μέσα στο κτίριο) και να συλλάβετε τον Οσάμα Μπιν Λάντεν και εάν δεν είναι εκεί, να βγείτε έξω».

Ο Λ.Πανέτα ανέφερε ότι ενημερώθηκε για την οδηγία του Αμερικανού προέδρου από τον σύμβουλο για θέματα εθνικής ασφάλειας, Τομ Ντονιλόν.

«Η απόφαση είναι να προχωρήσουμε με την επίθεση» αναφέρει το έγγραφο.

Ο Λίον Πανέτα συνεχίζει ότι η έγκριση βασίζεται στο προφίλ επικινδυνότητας που παρουσιάστηκε στον Αμερικανό πρόεδρο και ότι οποιοιδήποτε άλλοι κίνδυνοι υπάρξουν θα χρειαστούν νέα έγκριση του Μπαράκ Ομπάμα.

Ήδη ο Αμερικανός πρόεδρος είχε επιλέξει το πιο επικίνδυνο σενάριο: μια μυστική επίθεση με ελικόπτερο από τις αμερικανικές δυνάμεις σε συγκρότημα στο Πακιστάν, όπου θεωρείτο ότι κρυβόταν ο Οσάμα Μπιν Λάντεν.

Ο ηγέτης της Αλ Κάιντα σκοτώθηκε στις 2 Μαΐου, στη διάρκεια της επίθεσης.

in.gr