Η ραγδαία «επιδείνωση» της εικόνας της Ισπανίας, που βρίσκεται υπό την ασφυκτική πίεση των αγορών και πλέον υποβαθμίστηκε και από τον οίκο αξιολόγησης S&P, ο ορατός κίνδυνος για επέκταση της κρίσης χρέους στην Ιταλία και οι ανησυχίες για την τύχη της Γαλλίας, προκαλούν ένα εκρηκτικό μίγμα για την Ευρωζώνη και την ευρωπαϊκή οικονομία και παράλληλα ένα διαρκώς αυξανόμενο «κίνημα αμφισβήτησης» της ακολουθούμενης πολιτικής, με «συνταγή λιτότητας» με γερμανική υπογραφή.

Ήδη δεκάδες αναλυτές και μεγαλοεπενδυτές έχουν διατρανώσει την αντίθεσή τους στην πολιτική που επιβάλλει το Βερολίνο και η Καγκελάριος Μέρκελ, κατηγορώντας την ουσιαστικά για την όξυνση των ευρωπαϊκών προβλημάτων. Τελευταίος -χρονικά- επικριτής της ο διάσημος νομπελίστας οικονομολόγος Τζόζεφ Στίγκλιτς που εξέφρασε, για πολλοστή φορά, την άποψη ότι «η Ευρώπη οδεύει σε αυτοκτονία με την εμμονή των ηγετών της στη λιτότητα». Είχε προηγηθεί, ώρες πριν, ο Τζορτζ Σόρος, που μίλησε για επικείμενη «διάλυση» της Ευρωζώνης.

Η υποβάθμιση της Ισπανίας φαίνεται πως τελικά ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι για πολλούς, μεταξύ των οποίων και τον πρώην πρωθυπουργό της Ιταλίας και πρώην πρόεδρο της Κομισιόν, Ρομάνο Πρόντι, ο οποίος πρότεινε δημοσίως τη «δημιουργία κοινού μετώπου Ιταλίας, Γαλλίας και Ισπανίας κατά των γερμανικών σχεδίων για ασφυκτική λιτότητα», ζήτησε «αλλαγή στο τιμόνι της ΕΕ και συνεργασία των ευρωπαϊκών χωρών για την ανάκαμψη της Ευρώπης».

Ειδικότερα, ο Ρομάνο Πρόντι τόνισε: «Αν η Γερμανία εμφανίζεται πεπεισμένη ότι μπορεί να τα καταφέρει μόνη της, Ιταλία Γαλλία και Ισπανία πρέπει να συνεργαστούν για την ανάκαμψη της Ευρώπης. Η αλλαγή πολιτικής είναι απαραίτητη».

Της «έκρηξης» Πρόντι είχε προηγηθεί μια μακρά συζήτηση, με αφορμή και τις προτάσεις για αλλαγή στο δημοσιονομικό σύμφωνο, του υποψήφιου για τη γαλλική προεδρία Φρανσουά Ολάντ. Με αρκετούς επιφανείς πολιτικούς και οικονομικούς ταγούς να θέτουν το ζήτημα της άμβλυνσης της «σκληρής» και προφανέστατα ατελέσφορης πολιτικής που εφαρμόζεται εδώ και πάνω από δύο χρόνια στην Ευρώπη.

Η πιεστική κατάσταση που δημιουργείται έχει αναγκάσει ακόμα και τα μέλη του «σκληρού πυρήνα» της Ευρωζώνης να κάνουν δεύτερες σκέψεις για τη συνέχεια.

Και πλέον, το θέμα της «αλλαγής αντιμετώπισης» του προβλήματος ίσως οδηγήσει ακόμα και στη διενέργεια μιας έκτακτης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ για να εξετασθούν τα νέα δεδομένα και να ληφθούν αποφάσεις

Το μόνο σίγουρο είναι πως το Βερολίνο βλέπει πλέον μια «καυτή πατάτα» στα χέρια της καγκελαρίου Μέρκελ. Και το πρόβλημα είναι πως οι μέχρι πρότινος «σύμμαχοί» της, ίσως και να μην είναι πια τόσοι πολλοί…

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook