Ο εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου Λουίς Μορένο-Οκάμπο ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι θα αρχίσει έρευνα σε βάρος του Καντάφι, των γιων του, και πολλών υψηλόβαθμων Λίβυων αξιωματούχων, για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

«Επιθυμούμε να σας ανακοινώσουμε πως στις 3 Μαρτίου 2011 το γραφείο του εισαγγελέα αποφάσισε να αρχίσει έρευνα για εγκλήματα που φέρεται ότι διαπράχθηκαν κατά της ανθρωπότητας από τις 15 Φεβρουαρίου στη Λιβύη», δήλωσε ο Μορένο-Οκάμπο στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Χάγη.

Σύμφωνα με το λιβυκό Σύνδεσμο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η καταστολή είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο 6.000 ανθρώπων, από τους οποίους 3.000 σκοτώθηκαν στην Τρίπολη και 2.000 στη Βεγγάζη.

Στο μεταξύ, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, προχώρησε σε επείγουσα έκκληση προς τη διεθνή κοινότητα για βοήθεια στον επαναπατρισμό δεκάδων χιλιάδων ξένων πολιτών που παραμένουν εγκλωβισμένοι στα σύνορα Λιβύης-Τυνησίας, ενώ ανακοίνωσε ότι τουλάχιστον 180.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τη χώρα.

Χιλιάδες είναι οι άνθρωποι που λόγω τον βίαιων επεισοδίων έχουν εγκαταλείψει την Λιβύη και είναι πλέον εγκλωβισμένοι στην Τυνησία. Οι περισσότεροι από αυτούς είναι οικονομικοί μετανάστες από την Αίγυπτο και την Τυνησία, ωστόσο, υπάρχουν και πολλοί εργάτες άλλων εθνικοτήτων.

Την ίδια ώρα, η Ε.Ε. ανακοίνωσε ανθρωπιστική βοήθεια 30 εκατ. ευρώ για τους πρόσφυγες από τη Λιβύη. Η Ευρωπαία επίτροπος Κρισταλίνα Γκριγκορίεβα, υπεύθυνη για τη διεθνή συνεργασία, την ανθρωπιστική βοήθεια και την αντίδραση στις κρίσεις, ανακοίνωσε την χορήγηση μίας έκτακτης βοήθειας 30 εκατ. ευρώ για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης με τους πρόσφυγες που εγκαταλείπουν τη Λιβύη.

Οι ευρωπαίοι υπουργοί Εξωτερικών θα πραγματοποιήσουν στις Βρυξέλλες μια έκτακτη σύνοδο για την κρίση στη Λιβύη στις 10 Μαρτίου. Η σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών θα πραγματοποιηθεί με τη μορφή "γεύματος εργασίας", με πρωτοβουλία της επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον.

Ο στόχος της συνόδου θα είναι να προετοιμάσει τη σύνοδο κορυφής που θα πραγματοποιηθεί την επομένη με τη συμμετοχή των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων των χωρών της ΕΕ για να διαμορφωθεί μια κοινή απάντηση στην εξέγερση στη Λιβύη, η οποία αντιμετωπίζει κίνδυνο ανθρωπιστικής κρίσης, και ευρύτερα για να υιοθετηθεί μια νέα στρατηγική έναντι των χωρών της βόρειας Αφρικής.

"Ναι" Καντάφι στην πρόταση Τσάβες για αποστολή ομάδας διαπραγματευτών

Ο Λίβυος ηγέτης Μουάμαρ Καντάφι φέρεται να συμφώνησε με την πρόταση του στένου συμμάχου του, προέδρου της Βενεζουέλας, Ούγκο Τσάβες, για τον τερματισμό της κρίσης στη χώρα του, υποστηρίζει στη διαδικτυακή της έκδοση η εφημερίδα Yosberides (πρώην Quryna).

Ο Αραβικός Σύνδεσμος έχει επίσης αποδεχτεί την πρόταση για τη συγκρότηση μιας διεθνούς επιτροπής διαμεσολαβητών που θα επιδιώξουν να βρουν μια ειρηνική λύση μέσω διαπραγματεύσεων, σημειώνει η εφημερίδα, η οποία όμως δεν αναφέρει καμία πηγή στην οποία να στηρίζει τις πληροφορίες της.

Αεροπορική επιδρομή σε Μπρέγκα και Ατζνταμπίγια

Την Πέμπτη, στρατιωτικά αεροσκάφη βομβάρδισαν το αεροδρόμιο της πόλης Μπρέγκα στην ανατολική Λιβύη, τον έλεγχο της οποίας έχουν οι αντικαθεστωτικοί.

Αεροδρομική επιδομή πραγματοποίησαν οι καθεστωτικές δυνάμεις και σε μια θέση των αντικαθεστωτικών στη γειτονική πόλη Ατζνταμπίγια, σύμφωνα με αξιωματικό των δυνάμεων κατά του συνταγματάρχη Καντάφι και άλλες πηγές.

"Πριν από περίπου δύο ώρες στρατιωτικά αεροσκάφη βομβάρδισαν τον τομέα που βρίσκεται μεταξύ της πετρελαϊκής εταιρίας και της κατοικημένης ζώνης", ανέφερε ο Φάταχ αλ Μογράμπι, ο εκπρόσωπος του νοσοκομείου της Μπρέγκα. "Απ' ό,τι γνωρίζω δεν υπάρχουν θύματα", τόνισε. Και άλλα πρόσωπα στο νοσοκομείο έκαναν λόγο για αεροπορική επιδρομή.

Άλλος αυτόπτης μάρτυρας, ο Μοχάμεντ Σίμπλι, κάτοικος της Μπρέγκα είπε: "Άκουσα το αεροσκάφος, ύστερα την έκρηξη, και μετά είδα τον κρατήρα", ενώ τόνισε ότι η βόμβα έπεσε κοντά στην πανεπιστημιακή σχολή Μηχανικών Πετρελαίου που απέχει περίπου δύο χλμ. από τον τερματικό σταθμό μεταφόρτωσης πετρελαίου.

Ο Μογράμπι είπε ότι 12 άνθρωποι σκοτώθηκαν την Τετάρτη στις σφοδρές συγκρούσεις που ξέσπασαν στην πόλη μεταξύ των αντικαθεστωτικών και των πιστών στον Καντάφι δυνάμεων. Οι δυνάμεις αυτές είχαν την υποστήριξη της πολεμικής αεροπορίας και του βαρέος πυροβολικού.

Ανάμεσα στους νεκρούς είναι εννέα αντικαθεστωτικοί και τρεις πολεμιστές πιστοί στον Καντάφι."Όσον αφορά τα τρία αυτά πρόσωπα, το ένα έφερε ταυτότητα του Νίγηρα και τα άλλα ήταν μαύροι Αφρικανοί που όμως δεν έφεραν χαρτιά ταυτότητας", πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του νοσοκομείου.

Δυνάμεις των αντικαθεστωτικών κατευθύνονται από το πρωί στην πόλη Μπρέγκα για να ενισχύσουν τις θέσεις τους πριν από μια ενδεχόμενη επίθεση των πιστών στον Καντάφι δυνάμεων, μια ημέρα μετά την αεροπορική και χερσαία επίθεση την οποία απέκρουσαν.