Την παραίτησή του υπέβαλλε την Πέμπτη ο πρωθυπουργός της Αιγύπτου Άχμεντ Σαφίκ, με αποτέλεσμα ο στρατός να αναθέσει στο Ισάμ Σαράφ, πρώην υπουργό Μεταφορών, να σχηματίσει νέα κυβέρνηση, τη στιγμή που διαδηλωτές του κινήματος για την δημοκρατία αξιώνουν να εκδιωχθεί όλη η παλιά φρουρά του καθεστώτος του Χόσνι Μουμπάρακ από την εξουσία.

Ο στρατός ανέφερε σε ανακοινωθέν του ότι αποδέχθηκε την παραίτηση Σαφίκ και διόρισε το Σαράφ στον κυβερνητικό θώκο.

Η ανακοίνωση αυτή δημοσιοποιήθηκε μέσω της σελίδας των ένοπλων δυνάμεων στο Facebook και κατόπιν επιβεβαιώθηκε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Ρόιτερς από εκπρόσωπο του στρατού. Την είδηση μετέδωσε και το Γαλλικό Πρακτορείο επικαλούμενο ανακοίνωση του Συμβουλίου.

Ο Σαφίκ είχε διοριστεί πρωθυπουργός από τον 82χρονο Μουμπάρακ τις τελευταίες ημέρες της διακυβέρνησής του, πριν παραιτηθεί την 11η Φεβρουαρίου μετά τη λαϊκή εξέγερση που διήρκεσε 18 ημέρες και αναστάτωσε την Μέση Ανατολή.

Η αντιπολίτευση και η Μουσουλμανική Αδελφότητα αξίωναν την παραίτηση του Σαφίκ και της κυβέρνησής του, καθώς οι υπουργοί Άμυνας, Δικαιοσύνης, Εξωτερικών κι Εσωτερικών είχαν όλοι διοριστεί επί Μουμπάρακ.

Το κίνημα της αντιπολίτευσης απαιτεί να υπάρξει ξεκάθαρη ρήξη με το 30χρονο καθεστώς Μουμπάρακ και να σχηματιστεί μια κυβέρνηση τεχνοκρατών στην μεταβατική περίοδο πριν από την διεξαγωγή εκλογών για την ανάδειξη νέας βουλής και προέδρου, που αναμένεται να γίνουν αργότερα εντός 2011.

Ο Σαράφ είχε διατελέσει υπουργός Μεταφορών την περίοδο 2004-2006 πριν την επάνοδό του στο πανεπιστήμιο — διδάσκει στο Πανεπιστήμιο του Καΐρου. Είχε κάνει διδακτορική διατριβή στο πανεπιστήμιο Περντιού το 1984.

ΑΠΕ

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook