Αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου συνεπάγεται η υπερκατανάλωση αλατιού για τους ηλικιωμένους, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Stroke.

Παρότι είναι γνωστό ότι όσο αυξάνεται η πρόσληψη νατρίου, τόσο πιθανότερο είναι να αυξάνεται και η αρτηριακή πίεση του αίματος, δεν είναι εξίσου σαφές αν μια διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι μπορεί να οδηγήσει σε εγκεφαλικό επεισόδιο ή έμφραγμα.

Ωστόσο, η μελέτη της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Μαϊάμι που συμπεριέλαβε σχεδόν 2.700 ηλικιωμένους έδειξε ότι εκείνοι εκ των οποίων η διατροφή περιελάμβανε πολύ μεγαλύτερες από τις προτεινόμενες ποσότητες νατρίου, είχαν σχεδόν τριπλάσιες πιθανότητες να υποστούν εγκεφαλικό επεισόδιο μέσα σε διάστημα δέκα ετών, σε σχέση με εκείνους που ακολουθούσαν τις οδηγίες της Αμερικανικής Εταιρείας Καρδιολογίας.

Σε αντίθεση με την αρτηριακή πίεση, η οποία μεταβάλλεται γρήγορα, το εγκεφαλικό επεισόδιο και οι καρδιοπάθειες αποτελούν μακροπρόθεσμες επιπλοκές επομένως η μελέτη της σχέσης ανάμεσα στην πρόσληψη αλατιού και τον κίνδυνο εκδήλωσης εγκεφαλικού ή καρδιακού επεισοδίου είναι δυσκολότερη.

Η Αμερικανική Εταιρεία Καρδιολογίας συνιστά τον περιορισμό της πρόσληψης νατρίου σε όχι περισσότερα από 1.500 mg ημερησίως -λίγο αυστηρότερη οδηγία σε σχέση με άλλων οργανισμών. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), για παράδειγμα, τοποθετεί το ανώτατο όριο στα 2.000 mg.

Ωστόσο, εκείνοι που συμμετείχαν στην έρευνα, κυρίως μαύροι και ισπανόφωνοι Νεοϋορκέζοι, κατά κανόνα κατανάλωναν πολύ μεγαλύτερες ποσότητες από τις συνιστώμενες, κατά μέσο όρο 3,031 mg νατρίου ημερησίως.

Τα αποτελέσματα της έρευνας βασίζονται σε ερωτηματολόγια που απάντησαν 2.657 ενήλικες σχετικά με την υγεία τους, τον τρόπο ζωής τους και τις διατροφικές τους συνήθειες. Η ηλικία τους, κατά την έναρξη της έρευνας, ήταν κατά μέσο όρο τα 69 χρόνια. Μέσα στην επόμενη δεκαετία 235 από αυτούς υπέστησαν εγκεφαλικό επεισόδιο.

Όσοι από αυτούς κατανάλωναν τουλάχιστον 4.000 mg νατρίου καθημερινά στην αρχή της έρευνας είχαν σχεδόν τριπλάσιες πιθανότητες να υποστούν εγκεφαλικό επεισόδιο σε σχέση με εκείνους που κατανάλωναν λιγότερα από 1.500 mg.

Από τους 558 των οποίων η πρόσληψη νατρίου έφθανε ημερησίως τα 4.000 mg, οι 66 υπέστησαν εγκεφαλικό επεισόδιο, ενώ από τους 320 που ακολουθούσαν τις συστάσεις, μόνο 24 υπέστησαν εγκεφαλικό επεισόδιο.

Όπως επισημαίνει η Χάνα Γκάρντενερ, ερευνήτρια στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Μαϊάμι και επικεφαλής της έρευνας, δεν μπορούν να διεξαχθούν
με βεβαιότητα συμπεράσματα για την σχέση ανάμεσα στην πρόσληψη αλατιού και στο εγκεφαλικό επεισόδιο, καθώς όσοι ελέγχουν την ποσότητα αλατιού που λαμβάνουν είναι πιθανότερο να είναι υγιείς.

Η Δρ Γκάρντενερ και οι συνεργάτες της αναφέρουν ως παράγοντες κινδύνου για εκδήλωση εγκεφαλικού επεισοδίου το κάπνισμα, την έλλειψη σωματικής άσκησης, και άλλα προβλήματα υγείας, ενώ επισημαίνουν ότι υπάρχει στενή σχέση ανάμεσα στην πρόσληψη νατρίου και στον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου.

(in.gr)

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook