Πλούσιες εκδηλώσεις για τον εορτασμό της Πρωτομαγιάς, διοργανώνουν ο Δήμος Χανίων και η ΚΕΠΠΕΔΗΧ – ΚΑΜ, με τη συνεργασία των Δημοτικών Ενοτήτων Ελ. Βενιζέλου και Θερίσου και των Τοπικών Κοινοτήτων Μουρνιών, Νεροκούρου και Αγιάς, στην Αγ. Βαρβάρα Μουρνιών και στο πάρκο της Λίμνης Αγιάς την Κυριακή 29 Απριλίου 2012 και την Τρίτη 1 Μαΐου 2012 αντίστοιχα.

«Η πρωτομαγιά γιορτάζεται σε όλο τον κόσμο από τα αρχαία χρόνια, επειδή τοποθετείται στην αρχή της άνοιξης. Εκτός όμως από γιορτή της άνοιξης την πρωτομαγιά γιορτάζει και το εργατικό κίνημα» επεσήμανε σε συνέντευξη Τύπου σήμερα Παρασκευή 27 Απριλίου 2012 στο Δημοτικό Κατάστημα Χανίων, ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Δημήτρης Λειψάκης.

 Κάνοντας μία ιστορική διαδρομή, ανέφερε ακόμη ότι Εργατική πρωτομαγιά έχει τις ρίζες της στο Σικάγο, όπου το 1886 κατά τη διάρκεια μιας συγκέντρωσης για την καθιέρωση του 8ώρου, η αστυνομία πυροβόλησε και σκότωσε 12 διαδηλωτές.

Η εργατική πρωτομαγιά καθιερώθηκε σαν παγκόσμια ημέρα το 1891 για την ανάμνηση της καθιέρωσης του 8ώρου στην εργασία και των θανάτων των εργατών στο Σικάγο.

Μετά από πολλές άλλες συγκεντρώσεις και εκδηλώσεις των εργατικών συνδικάτων σε όλο το κόσμο, η πρωτομαγιά έχει καθιερωθεί σαν ημέρα απεργίας, τόνισε ο κ. Λειψάκης, ο οποίος καταλήγοντας κάλεσε τους Χανιώτες να παραβρεθούν στις εκδηλώσεις του Δήμου Χανίων και της ΚΕΠΠΕΔΗΧ ΚΑΜ.

«Η ΚΕΠΠΕΔΗΧ – ΚΑΜ στηρίζει τις εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται σε όλο το εύρος του Καλλικρατικού Δήμου Χανίων και είμαστε πάντα ανοιχτοί σε οποιαδήποτε πρόταση προέρχεται από οποιοδήποτε σημείο του Δήμου μας», σημείωσε από την πλευρά της η πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης, Νάνσυ Αγγελάκη.

Και πρόσθεσε ότι αυτό αποδεικνύεται με τη στήριξη των θεσμικών εκδηλώσεων της Πρωτομαγιάς, που συνδιοργανώνονται με τις Δημοτικές Ενότητες και τα Τοπικά Συμβούλια, στις Μουρνιές και στην Αγιά.

«Καλούμε όλους τους συνδημότες μας να έρθουν στις εκδηλώσεις αυτές για να γιορτάσουμε μαζί τη γιορτή των λουλουδιών και να φτιάξουμε τα πρωτομαγιάτικα στεφάνια μας με τα λουλούδια που απλόχερα μας έχει χαρίσει η κρητική φύση», κατέληξε η κα Αγγελάκη.

Οι εκδηλώσεις

Στο Άλσος της Αγίας Βαρβάρας Μουρνιών, η εκδήλωση περιλαμβάνει μουσική, χορό και εδέσματα.

Χορεύουν: ο Παραδοσιακός Σύλλογος «Γηγενής», ο Λαογραφικός Όμιλος Χανίων

«Κρηταγενής», ο Παραδοσιακός Σύλλογος «Το μετερίζι», η Παραδοσιακή Παρέα Ελ. Βενιζέλου και η Σχολή Χορού «Χορότεχνο»

Κρητική Μουσική: Κοκολογιαννάκης Γιώργος, Παντελάκης Μιχάλης, Μπερτσουλάκης Γιάννης,

Κοκοτσάκης Χρήστος, Μαρινάκης Αντώνης, Γιακουμάκης Γιώργος, Μπαλωμενάκης Αποστόλης

Dj Βασίλης Μαυρουδής

Στο Πάρκο της Λίμνης της Αγιάς:

Η εκδήλωση που θα ξεκινήσει στις 12 το μεσημέρι και περιλαμβάνει φουσκωτά παιχνίδια, μουσική και χορό.

Μουσική : Dj Μάνος Λιοδάκης

Χορεύουν: ο Χορευτικός Όμιλος Χανίων «Ο Ψηλορείτης»,  ο Παραδοσιακός Σύλλογος «Ονειροκρίτες», ο Παραδοσιακός Σύλλογος  «Βιγλάτορες» και ο Παραδοσιακός Σύλλογος  «Η Παράδοση»

Ακόμη θα λειτουργήσει έκθεση με τροπικά ζώα από τον Φιλοζωικό Σύλλογο Χανίων ενώ έχουν προγραμματιστεί αθλοπαιδιές και Παραδοσιακά Παιχνίδια από το Σώμα Ελληνικού Οδηγισμού καθώς και υπαίθρια έκθεση ζωγραφικής των Αλέξανδρου Καψοκαβάδη και Άννας Πανηγυράκη.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook