Συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης θα έχει ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, πριν από την αναχώρησή του, την προσεχή Τρίτη, με πρώτο σταθμό το Παρίσι και κατόπιν τις Βρυξέλλες, όπου στις 11 Μαρτίου θα διεξαχθεί η έκτακτη σύνοδος κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα ραντεβού κλείστηκαν πριν από λίγο σε τηλεφωνικές επικοινωνίες, κατά τις οποίες συνεργάτες του πρωθυπουργού ενημέρωσαν τους αρχηγούς των κομμάτων για την πρόθεση του κ. Παπανδρέου να συναντηθεί μαζί τους.

Ο κ. Παπανδρέου αναμένεται να συναντηθεί στις 10:00 π.μ. με τον πρόεδρο της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά, στις 14.15 την Τρίτη θα συναντηθεί με την γγ του ΚΚΕ κυρία Αλέκα Παπαρήγα, στις 15.30 με τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ κ. Γ. Καρατζαφέρη και στις 16.45 με τον επικεφαλής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλέξη Τσίπρα.

Το απόγευμα της Τρίτης ο πρωθυπουργός αναχωρεί για το Παρίσι, όπου θα συναντηθεί την επομένη με τον Γάλλο Πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί, προσπαθώντας να ανατρέψει το κλίμα νευρικότητας που προκαλεί η στάση της Γερμανίας εν όψει της Συνόδου Κορυφής της 25 Μαρτίου.

Η Γερμανίδα καγκελάριος μόλις πρόσφατα έβαλε «φρένο» στα αιτήματα για επαναδιαπραγμάτευση των επιτοκίων των πακέτων στήριξης προς τις υπερχρεωμένες χώρες της ευρω-περιφέρειας.

«Δεν μπορούμε να ρίξουμε τεχνητά τα επιτόκια δανεισμού» ανέφερε η Ανγκελα Μέρκελ, λέγοντας πως αυτά «δείχνουν την εμπιστοσύνη των αγορών απέναντι στις χώρες». Η Ελλάδα και η Ιρλανδία, ανέφερε, είναι διαφορετικές περιπτώσεις, καθώς έχουν ενταχθεί στο μηχανισμό στήριξης.

Αύριο, Παρασκευή και το Σάββατο η Αθήνα υποδέχεται τους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές, οι οποίοι θα συνεδριάσουν προκειμένου να παρουσιάσουν, εν όψει των συνόδων κορυφής του Μαρτίου, το γενικό περίγραμμα των θέσεών τους για τη έξοδο από την κρίση.

Ως «υψίστης σημασίας» χαρακτηρίζει την ατζέντα της συζήτησης των ηγετών του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος ο πρόεδρος του ΕΣΚ, Πολ Νίρουπ Ράσμουσεν, επισημαίνοντας ότι «το κεντρικό θέμα είναι πώς θέλουμε να συζητήσει, να ορίσει και να εφαρμόσει η ΕΕ την οικονομική της διακυβέρνηση, ενώ προτεραιότητα του ΕΣΚ είναι να υποστηρίξει, όσο γίνεται πιο έντονα, πώς αυτό θα πρέπει να πραγματοποιηθεί με τρόπο οικονομικά αξιόπιστο και κοινωνικά υπεύθυνο».

Ήδη ο επικεφαλής της ομάδας των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών στην Ευρωβουλή Μάρτιν Σουλτς έχει εκπέμψει μήνυμα αλληλεγγύης στις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης. Σφοδρή κριτική στην στρατηγική της κ. Μέρκελ έχει ασκήσει και ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του γερμανικού Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαγιερ.

Τις προτάσεις της ΝΔ για την κρίση μεταφέρει στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Ελσίνκι, την Παρασκευή, και ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος θα εμφανιστεί κατ\’ αρχήν θετικός στο Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας της ΕΕ.
Ο κ. Σαμαράς μεταβαίνει στη Σύνοδο, έχοντας επίσης στις αποσκευές του τις προτάσεις για επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του δανείου, μείωση του επιτοκίου και για την έκδοση ευρωομολόγου.

«Δεν υπάρχει περίπτωση συναίνεσης», δήλωσε η γενική γραμματέας του ΚΚΕ, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA για τη συνάντηση της Τρίτης.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ, In.gr)

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook