«Όχι» σε ενδεχόμενη αναδιαπραγμάτευση του δημοσιονομικού συμφώνου είπε η γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ.

Στέλνοντας μήνυμα κυρίως προς τον Φρανσουά Ολάντ, η Μέρκελ ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να επιτρέψει αλλαγές στο δημοσιονομικό σύμφωνο, ωστόσο δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ενίσχυσης της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) και τη χρήση των κεφαλαίων της ΕΕ για υποδομές με έναν πιο ευέλικτο τρόπο, ώστε να τονωθεί η ανάπτυξη.

«Ετοιμάζουμε ένα αναπτυξιακό πρόγραμμα ενόψει της Συνόδου Κορυφής» φέρεται να είπε η Μέρκελ στην εφημερίδα Leipziger Volkszeitung. «Μπορώ να φανταστώ ότι θα ενισχύσουμε περαιτέρω τις δυνατότητες της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων» συμπλήρωσε.

Προς αναβάθμισηη ΕΤΕπ

Την περασμένη εβδομάδα, ο Επίτροπος της ΕΕ, αρμόδιος για τις Οικονομικές και τις Νομισματικές Υποθέσεις Όλι Ρεν πρότεινε την ενίσχυση των κεφαλαίων της ΕΤΕπ κατά τουλάχιστον 10 δισεκατομμύρια ευρώ. Σύμφωνα με δηλώσεις του στο Reuters, κάτι τέτοιο θα αύξανε την δυνατότητα δανεισμού της κατά 60 δισεκατομμύρια ευρώ και συνολικά θα σήμαινε επενδύσεις 180 δισ. ευρώ.

Από την πλευρά της, η Μέρκελ υποστήριξε ότι χρειάζεται μια πιο ευέλικτη αξιοποίηση των «διαρθρωτικών κεφαλαίων» της ΕΕ για τις υποδομές, την εκπαίδευση και άλλα πεδία, λέγοντας ότι αυτό θα μπορούσε να δώσει ώθηση σε μικρού και μεσαίου μεγέθους επιχειρήσεις.

Επίσης, δεν απέκλεισε άτυπη σύνοδο κορυφής, πριν τον Ιούνιο, με αντικείμενο την ανάπτυξη.

protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook