Η Σαουδική Αραβία έκλεισε την πρεσβεία της και τα προξενεία της στην Αίγυπτο, μετά τις διαδηλώσεις που ξέσπασαν στην αφρικανική χώρα για τη σύλληψη ενός Αιγύπτιου από τις σαουδαραβικές αρχές.

Παράλληλα, ο Σαουδάραβας πρέσβης στην Αίγυπτο ανακλήθηκε πίσω στη χώρα του, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων.

Οι Αιγύπτιοι διαδηλωτές απαίτησαν την απελευθέρωση του δικηγόρου που υπερασπίζεται υποθέσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, Αχμέντ ελ Γκεζάουι.

Ο Γκεζάουι συνελήφθη νωρίτερα αυτό τον μήνα με την άφιξή του στη Σαουδική Αραβία, με την κατηγορία ότι προσέβαλε τον βασιλιά Αμπντουλάχ.

Αιγύπτιοι ακτιβιστές λένε ότι ο δικηγόρος τέθηκε υπό κράτηση, όταν εξέφρασε παράπονα εναντίον της Σαουδικής Αραβίας για τη μεταχείριση απέναντι στους Αιγύπτιους κρατουμένους στις φυλακές της χώρας.

Η οικογένειά του υποστηρίζει ότι είχε πάει στη Σαουδική Αραβία για να κάνει προσκύνημα – λεπτομέρεια που εξαγρίωσε πολλούς Αιγύπτιους που διαμαρτύρονται για την άθλια μεταχείριση των ομοεθνών τους που κρατούνται στη Σαουδική Αραβία.

Από την πλευρά τους, οι σαουδαραβικές αρχές υποστηρίζουν ότι ο Γκεζάουι πιάστηκε στο αεροδρόμιο φέροντας ναρκωτικά στις αποσκευές του – όπως λένε, στην κατοχή του βρέθηκαν πάνω από 20.000 ηρεμιστικά χάπια.

Παράλληλα, αμφισβητούν ότι εισήλθε στη χώρα για να πραγματοποιήσει πρσκύνημα, αφού δεν φορούσε τα καθιερωμένα λευκά ρούχα που φορούν οι προσκυνητές.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook