Το Συμβούλιο Ασφάλειας του ΟΗΕ εξέφρασε την ανησυχία του μπροστά στον κίνδυνο η Ακτή του Ελεφαντοστού να περιπέσει σε κατάσταση εμφύλιου πολέμου.

Τα 15 μέλη (πέντε μόνιμα, με δικαίωμα \’βέτο\’, 10 εναλλασσόμενα) του Συμβουλίου Ασφαλείας \”κάλεσαν όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη στην αυτοσυγκράτηση για να αποτραπεί ο εμφύλιος πόλεμος\”, όπως ανέφερε ενημερώνοντας τους δημοσιογράφους ο κινέζος πρεσβευτής στον ΟΗΕ, Λι Μπαοντόνγκ, ο προεδρεύων των συνεδριάσεων του Σώματος αυτόν τον μήνα.

\”Λυπόμαστε πολύ που στην Ακτή του Ελεφαντοστού και ιδίως στην περιοχή του Αμπιτζάν (είναι η οικονομική πρωτεύουσα της χώρας) εκδηλώνεται η αναίτια βία, ακόμα και κατά των γυναικών, γίνονται καταστροφές και διατυπώνονται απειλές\” κατά των πολιτικών αντιπάλων, ανέφερε επίσης ο κινέζος διπλωμάτης ενημερώνοντας τους δημοσιογράφους για την πορεία της συνεδρίασης του Σ.Ασφάλειας, με θέμα τη μετεκλογική πολιτική βία στην Ακτή του Ελεφαντοστού.

Την Πέμπτη στρατιώτες προσκείμενοι στον πρόεδρο Λοράν Γκμπαγκμπό σκότωσαν επί τόπου έξι γυναίκες οι οποίες διαμαρτύρονταν ειρηνικά κατά της άρνησης του να παραδώσει την εξουσία.

Η δολοφονία αναστάτωσε τη χώρα, καθώς οι διαδηλώσεις γυναικών θεωρούνταν σαν ένα από τα αποτελεσματικά και μάλλον το έσχατο μέσο διαμαρτυρίας έναντι του στρατού που λειτουργεί ανεξέλεγκτος.

Οι αναφορές των ξένων μέσων επισημαίνουν ότι η εμφύλια σύγκρουση στη χώρα έχει ενταθεί το τελευταίο διάστημα. Ο Γκμπαγκμπό έχασε στις προεδρικές εκλογές αλλά αρνήθηκε να παραδώσει την εξουσία στον Αλασάν Ουαταρά, τον αναγνωρισμένο από την διεθνή κοινότητα σαν νικητή.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook