Νέο επεισόδιο στην ευρωπαϊκή κρίση χρέους ξεκίνησε χθες με την υποβάθμιση της ισπανικής οικονομίας από τον S&P και τα στοιχεία για την ανεργία.

Οι φόβοι για την κρίση επανήλθαν στις αγορές όταν ανακοινώθηκε ότι η ανεργία στην Ισπανία στο 24% το πρώτο τρίμηνο του 2012, δηλαδή το χειρότερο επίπεδο για ανεπτυγμένη χώρα. «Οι αριθμοί είναι τρομεροί για όλους και τρομεροί για την κυβέρνηση….Η Ισπανία βρίσκεται σε μία κρίση τεραστίων διαστάσεων» με αυτά τα λόγια ο υπουργός Εξωτερικών Jose Manuel Garcia-Margallo αντανακλά την τεράστια ανησυχία που υπάρχει τόσο στην Μαδρίτη όσο και στις Βρυξέλλες για αυτές τις εξελίξεις.

Λίγο αργότερα ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Standard & Poor’s ανακοίνωσε ότι υποβαθμίζει την πιστοληπτική ικανότητα της ισπανικής οικονομίας κατά δύο βαθμίδες και ζήτησε από την Ευρώπη να επέμβει άμεσα για την κρίση χρέους.

Τώρα οι ανησυχίες επικεντρώνονται στο ζήτημα ότι αυτή είναι η δεύτερη χρονιά ύφεσης για την ισπανική οικονομία και φαίνεται απίθανο η Μαδρίτη να καταφέρει να επιτύχει τους αυστηρούς στόχους περικοπής του ελλείμματος.

Ωστόσο, η πίεση στην ευρωζώνη από τις αγορές που επανέρχεται δυναμικά στο προσκήνιο δεν άφησε εκτός την Ιταλία, που χθες δανείστηκε με αυξημένο επιτόκιο. Πιο συγκεκριμένα η Ιταλία πούλησε ομόλογα αξίας 5,95 δισ. ευρώ, δηλαδή λιγότερα σε σχέση με το ανώτατο όριο των 6,25 δις. ευρώ που είχε ανακοινώσει, καθώς το επιτόκιο ανήλθε σε 5,84% έναντι 5,24% στην προηγούμενη δημοπρασία στις 29 Μαρτίου.

real.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook