Στο προσφιλές τους δίλημμα «ή νέα ελληνική κυβέρνηση που συνεχίζει απρόσκοπτα τις δεσμεύσεις του Μνημονίου ή η χώρα μεταφέρεται εκτός ευρώ», επανακάμπτουν διεθνή ΜΜΕ, κορυφαίοι οικονομολόγοι και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, μια εβδομάδα πριν τις κάλπες της 6ης Μαΐου.

Η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, έσπευσε να δηλώσει απερίφραστα τις θέσεις της περί των πολιτικών εξελίξεων στην Ελλάδα, διαχωρίζοντας μάλιστα τα ελληνικά κόμματα σε «υπεύθυνα και περιθωριακά».

«Οι εκλογές είναι μια στιγμή κατά την οποία τα υπεύθυνα κόμματα πρέπει να φανούν γενναία και να πουν την αλήθεια στον κόσμο. Το να καταφύγει κανείς σε περιθωριακά κόμματα που λαϊκίζουν δεν θα ήταν σοφή επιλογή από πλευράς του ελληνικού λαού» είπε χαρακτηριστικά.

Το καμπανάκι χτυπούν όμως και κορυφαίοι οικονομολόγοι.

Επικίνδυνες, χαρακτήρισε από την πλευρά του το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και διοικητής της Κεντρικής τράπεζας της Αυστρίας, Έβαλντ Νοβότνι, τις ελληνικές εκλογές: «Βλέπω κινδύνους σε πολιτικό επίπεδο» είπε και εξέφρασε το φόβο του «πως δεν θα υπάρξει μία ισχυρή πλειοψηφία που θα συνεχίσει το ισχύον οικονομικό πρόγραμμα».

Αναλυτές της Citigroup προειδοποιούν ότι το αποτέλεσμα των εκλογών της 6ης Μαΐου θα είναι κρίσιμο, τόσο για την πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας, όσο και για την παραμονή της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Ακόμα και εάν η χώρα προχωρήσει σε πρόσθετα μέτρα λιτότητας τα επόμενα χρόνια, με την πιθανή συνεχιζόμενη ύφεση, η οποία εν μέρει οφείλεται στη δημοσιονομική προσαρμογή, η Ελλάδα δεν αναμένεται να μειώσει το δείκτη του χρέους σε βιώσιμα επίπεδα σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα», τονίζουν.

Φυσικά, δεν λείπουν τα σχόλια του γερμανικού Τύπου.

«Η 6η Μαΐου ενδέχεται να αποδειχθεί μοιραία ημέρα για το ευρώ», έγραψε το γερμανικό περιοδικό Focus, προσθέτοντας ότι «οι ελληνικές εκλογές, απειλούν να μετατρέψουν την προσπάθεια διάσωσης του ευρώ σε φιάσκο».

«Θα διαλυθεί στις 6 Μαΐου το ευρώ;» είναι ο τίτλος δημοσιεύματος του Focus – Online που παρατηρεί ότι η ημερομηνία αυτή μπορεί να αποβεί μοιραία για το κοινό νόμισμα.

«Τα δύο μεγάλα κόμματα που τάσσονται υπέρ του προγράμματος λιτότητας δεν έχουν πλέον την πλειοψηφία. Ακόμη και από το απόλυτο μίνιμουμ ενός ποσοστού γύρω στο 36% βρίσκονται μακριά τα δύο κόμματα, επισημαίνει το δημοσίευμα, υπενθυμίζοντας ότι «είναι μεγάλη η δυσαρέσκεια των Ελλήνων για τις επιβαλλόμενες περικοπές».

Το … χρονοδιάγραμμα της εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ θέτει η εφημερίδα Die Welt σε δημοσίευμα με τίτλο «Η Ελλάδα θα εγκαταλείψει το ευρώ σε 12 μήνες».

Όπως ανέφερε στο δημοσίευμά της, η Ελλάδα έχει δύο επιλογές: «Η μία είναι τρομακτική και παραπέμπει στην τήρηση των γερμανικών υπαγορεύσεων. Η άλλη είναι επίσης τρομακτική, αλλά παραπέμπει στο «παίρνουμε την τύχη μας στα χέρια μας».

zougla.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook