Μέτρα προώθησης της ανάπτυξης για τις αδύναμες χώρες της Ευρωζώνης αλλά και φόρο στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές ζητούν οι Γερμανοί Σοσιαλδημοκράτες (SPD) για να δώσουν το -απαραίτητο- «ναι» στην κύρωση του Δημοσιονομικού Συμφώνου από τη γερμανική Βουλή, καθυστερώντας το χρονοδιάγραμμα Μέρκελ.

Το ηγετικό στέλεχος του αντιπολιτευόμενου SPD Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ υπερασπίστηκε μάλιστα τον «μελλοντικό Γάλλο πρόεδρο Ολάντ», όπως είχε χαρακτηριστικά, στην επίθεση Μέρκελ, υποστηρίζοντας πως η θέση Ολάντ για εμπλουτισμό του Συμφώνου με ένα «Σύμφωνο Ανάπτυξης» είναι αυτονόητη.

Σε συνέντευξή του στη Sueddeutsche Zeitung του Μονάχου, ο Στάινμαϊερ δηλώνει την Κυριακή ξεκάθαρα πως «το χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση της διαδικασίας επικύρωσης στην Μπούντεσταγκ ως τα τέλη του Μαΐου δεν να τηρηθεί πια με κάνενα τρόπο».

«Η κυρία Μέρκελ πρέπει να κάνει μια προσέγγιση στην αντιπολίτευση», επισήμανε, προσθέτοντας ότι βρίσκει «ακατανόητο» το γεγονός ότι η κυβέρνηση δεν έχει ακόμη απαντήσει στις προτάσεις του SPD σχετικά με το σύμφωνο που είχαν υποβληθεί πριν από τέσσερις εβδομάδες.

Η εφημερίδα σημείωσε ότι οι συνομιλίες της αντιπολίτευσης με την Μέρκελ για το σύμφωνο μπορεί να καθυστερήσουν ως το φθινόπωρο, αν και ανέφερε επίσης ότι θα συνεχιστούν μετά τις εκλογές στο κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, το πολυπληθέστερο της Γερμανίας, την 13η Μαΐου.

Το SPD στήριξε τις πολιτικές της Μέρκελ για την αντιμετώπιση της κρίσης, αλλά αναλυτές επισημαίνουν πως τελευταία υιοθετεί μια πιο συγκρουσιακή προσέγγιση ενόψει των κρατιδιακών εκλογών και των ομοσπονδιακών βουλευτικών εκλογών το 2013.

Όπως και ο υποψήφιος του Σοσιαλιστικού Κόμματος για την προεδρία της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος εκτιμάται ότι θα είναι ο νικητής του δεύτερου γύρου των εκλογών, την 6η Μαΐου, το SPD ζητεί να υπάρξουν περισσότερα μέτρα για την ανάπτυξη και την δημιουργία θέσεων εργασίας ώστε να εξισορροπηθούν οι πολιτικές λιτότητες που προωθεί η κυβέρνηση Μέρκελ.

Καλεί ακόμη να επιβληθεί φόρος στις χρηματοοικονομικές συναλλαγές για να χρηματοδοτηθούν επενδύσεις στην πληγείσα από την κρίση ευρωπαϊκή περιφέρεια, πιο ευέλικτη χρήση των διαθεσίμων κεφαλαίων των διαρθρωτικών ταμείων της ΕΕ και να αυξηθούν τα ποσά που μπορεί να δανείζει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ).

Ο Στάινμαϊερ επέκρινε την επίθεση Μέρκελ στον Ολάντ ως «πολικά ανόητη και ανάρμοστη». Σε ολόκληρη την Ευρώπη, ανέφερε, συμφωνούν οικονομολόγοι, κυβερνήσεις και Κομισιόν πως για να σταθεί στα πόδια της η ευρωπαϊκή οικονομία δεν αρκεί το Δημοσιονομικό Σύμφωνο, αλλά χρειάζεται και ένα «Σύμφωνο Ανάπτυξης». «Ο μελλοντικός πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ» είπε χαρακτηριστικά ο Στάινμαϊερ «δεν προτείνει τίποτε διαφορετικό».

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook