Τα σενάρια της επομένης των εκλογών μελετούν τα κομματικά επιτελεία, καθώς η εκλογική αναμέτρηση της προσεχούς Κυριακής πραγματοποιείται σε εξαιρετικά ρευστό κλίμα και χαρακτηρίζεται από τoν υψηλότερο βαθμό αβεβαιότητας και μεταβλητότητας που έχει γνωρίσει, τουλάχιστον μεταπολιτευτικά, η Ελλάδα.

Το Βήμα της Κυριακής παρουσιάζει 3+2 σενάρια για το πώς θα μπορούσαν να κατανεμηθούν οι έδρες στη Βουλή που θα προκύψει από τις κάλπες της 6ης Μαΐου, βάσει των δημοσκοπήσεων που δημοσιεύτηκαν στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας, πριν από την απαγόρευση δημοσίευσης σχετικών στοιχείων.

Σε αδρές γραμμές, βάσει των σεναρίων αυτών, στην περίπτωση που ΠΑΣΟΚ και ΝΔ συγκεντρώσουν στις κάλπες ποσοστό που αθροιστικά βρίσκεται στην περιοχή του 40%, τότε μπορούν να σχηματίσουν μία κοινοβουλευτική πλειοψηφία που κυμαίνεται από 157 έως 165 έδρες, αναλόγως εάν στη Βουλή μπαίνουν τελικά δέκα ή οκτώ κόμματα.

Αν τα ποσοστά των δύο κομμάτων κινηθούν στην περιοχή του 45%, το ανάλογο άθροισμα της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας κινείται στην περιοχή των 170-180 εδρών, προσεγγίζοντας το όριο της αυξημένης πλειοψηφίας που απαιτείται από το Σύνταγμα για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.

Η πολιτική ρευστότητα όμως είναι τέτοια λειτουργεί αποτρεπτικά για την εγκυρότητα των δημοσκοπικών ευρημάτων. Επιπλέον καθιστά ιδιαίτερα κρίσιμη για τα κόμματα την τελευταία προεκλογική εβδομάδα, καθώς τυχόν «λάθη» ή «επιτυχίες» στις επικοινωνιακές τους απόπειρες, μπορούν να κάνουν σημαντικές διαφορές.

Το στοιχείο, όμως, που φαίνεται ότι προβληματίζει έντονα τους δημοσκόπους έχει να κάνει με το γεγονός ότι από τα καθημερινά κύματα των ερευνών προκύπτουν μικρές τάσεις αποσυσπείρωσης, γεγονός πρωτοφανές για το ελάχιστο χρονικό διάστημα που απομένει ως τις εκλογές.

Για παράδειγμα, η Ν.Δ. έδειξε να πληρώνει δημοσκοπικά την επιλογή των όσων διαδραματίστηκαν με την υποψηφιότητα Συμπιλίδη. Την ίδια ώρα, το ΠΑΣΟΚ εμφανίζεται να δυσκολεύεται (εξαιρετικά) να επαναπατρίσει τους ψηφοφόρους που κατευθύνθηκαν κυρίως προς τα κόμματα της Αριστεράς (ΣΥΡΙΖΑ - Δημοκρατική Αριστερά). Ετσι η αδυναμία των δύο κομμάτων να καταφέρουν να συσπειρώσουν τους ψηφοφόρους τους έχει ως συνέπεια το κλείσιμο της ψαλίδας μεταξύ Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ.

Από τα τελευταία στοιχεία των δημοσκοπήσεων προ των αναγωγών καταγράφεται ένα εφιαλτικό πολιτικό τοπίο, αφού στην πρόθεση ψήφου τα δύο μεγάλα κόμματα ξεπερνούν μετά μεγάλης δυσκολίας το 30%, δίνοντας μάχη για το 40%. Μάλιστα, είναι αξιοσημείωτο ότι σε μία από τις σφυγμομετρήσεις το ΠΑΣΟΚ πλασάρεται στην τρίτη θέση. Ωστόσο, πρέπει να αναφερθεί ότι οι δημοσκόποι για πρώτη φορά δυσκολεύονται να προχωρήσουν σε αναγωγή εκλογικού αποτελέσματος, αφού -πέραν του μεγάλου αριθμού των αναποφάσιστων- καταγράφονται πρωτόγνωρες συμπεριφορές στο εκλογικό σώμα, που κάλλιστα μπορούν, όπως υποστηρίζουν, να οδηγήσουν σε εκπλήξεις το βράδυ της 6ης Μαΐου.

Καθοριστικοί παράγοντες για το τελικό αποτέλεσμα αναμένεται να είναι το ποσοστό της αποχής, η εκλογική συμπεριφορά των νέων ψηφοφόρων, των γυναικών και των συνταξιούχων, καθώς και το αποτέλεσμα στις μεγάλες εκλογικές περιφέρειες.

Η αποχή στις εκλογές του 2009 ήταν 29,5%, αυξημένη κατά τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το 2007. Αλλά ακόμα και αυτά τα ιδιαίτερα υψηλά ποσοστά είναι μικρότερα από την αποχή των ευρωεκλογών του 2009 (47,46%) και των αυτοδιοικητικών εκλογών του 2010 (39,12% την πρώτη Κυριακή και 53,32% τη δεύτερη).

Η «συμπεριφορά» των μεγάλων εκλογικών περιφερειών αποτελεί άλλο ένα παράγοντα που θα επηρεάσει το τελικό αποτέλεσμα της κάλπης. Η πολυπληθέστερη εκλογική περιφέρεια είναι η Β΄Αθηνών, στην οποία θα ψηφίσουν 1.410.493 εκλογείς, δηλαδή περίπου το ένα πέμπτο του εκλογικού σώματος.

Το αποτέλεσμα της κάλπης από την άλλη πλευρά επηρεάζεται από τη «συμπεριφορά» των νέων ψηφοφόρων (359.959 θα ψηφίσουν για πρώτη φορά στις 6 Μαΐου), αλλά και κυρίως από τη «συμπεριφορά» των γυναικών (5.079.425 σε σύνολο 9.850.802 εκλογέων) και των συνταξιούχων που, μαζί, αποτελούν τη συντριπτική πλειοψηφία του εκλογικού σώματος.

 (in.gr-protothema.gr)