O πρώην και υποψήφιος Βουλευτής Χανίων της ΝΔ κ.Μανούσος Βολουδάκης παρευρέθηκε χθες στην ημερίδα που πραγματοποίησε το Κέντρο Καινοτομίας Κρήτης. Απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό και μετά το πέρας της ημερίδας έκανε την ακόλουθη δήλωση.

\”Πριν 4 χρόνια, ήμουν βουλευτής τότε, συνεργαστήκαμε με τους ερευνητικούς φορείς της Κρήτης (Πολυτεχνείο, Πανεπιστήμιο, ΤΕΙ, ΜΑΙΧ, Ινστιτούτο Υποτροπικών), για να δημιουργηθεί το Κέντρο Καινοτομίας Κρήτης.

Η δική μου παρέμβαση αρχικά αφορούσε την παρότρυνση προς τους φορείς να συνεργαστούν μεταξύ τους, να δημιουργήσουν μια κοινοπραξία που σκοπό θα είχε να συνδέσει την επιστημονική έρευνα που γίνεται στην Κρήτη, με την τοπική οικονομία.

Είχα επισημάνει τη δυνατότητα χρηματοδότησης μιας τέτοιας κοινοπραξίας από τον ΕΟΧ, χρηματοδότηση που τελικά πετύχαμε με εισήγηση της ελληνικής κυβέρνησης στις αρχές του 2009. Η ερευνητική κοινοπραξία αυτή σκοπό έχει να βγάλει την έρευνα από τα εργαστήρια και τα αμφιθέατρα των ΑΕΙ, και να την οδηγήσει στο να παράγει γνώση που μπορεί η τοπική κοινωνία και οικονομία να αξιοποιήσει.

Γνώση που θα βοηθήσει το αγροτικό προϊόν να πιστοποιηθεί για την υψηλή του ποιότητα, έρευνα που θα βοηθήσει την ποιοτική μεταποίηση, που θα ενισχύσει την ανάπτυξη , τη βιώσιμη ανάπτυξη με σεβασμό στο περιβάλλον.

Ήταν για μένα χαρά και συγκίνηση να παραστώ στην παρουσίαση του ΚΚΚ, που παίρνει πια σάρκα και οστά. Χρηματοδοτήθηκαν ήδη ερευνητικά projects, στήθηκε το δίκτυο των γραφείων της διαμεσολάβησης μεταξύ φορέων της έρευνας και της αγοράς, αγοράστηκε ακόμη και υλική υποδομή, όπως το κινητό εργαστήριο του Ινστιτούτου Υποτροπικών που θα μπορεί να κάνει επιτόπου αναλύσεις στα χωράφια, για να φέρει τη γεωπονική έρευνα κοντά στον αγρότη. Το Κέντρο Καινοτομίας Κρήτης ιδρύθηκε, παρά τα γραφειοκρατικά εμπόδια 3 ετών, υπάρχει και μπορεί να αποτελέσει οδηγό για ένα Τεχνολογικό Πάρκο Κρήτης με έμφαση στην τοπική οικονομία.

Αυτό είναι η κεντρική ιδέα πίσω από το πρόγραμμα αυτό, που για μένα πρέπει να θεωρείτε πιλοτικό, και μόνο έτσι θα έχει νόημα ότι έγινε ως τώρα. Αν υπάρξει συνέχεια με στήριξη της πολιτείας, με δουλειά των ερευνητικών φορέων, με συμμετοχή των τοπικών φορέων της παραγωγής, της αγοράς.

Η κεντρική ιδέα πίσω από το Κέντρο Καινοτομίας Κρήτης είναι από αυτές που μπορούν να αποτελέσουν κινητήρια δύναμη για να δημιουργήσουμε εστίες ποιοτικής οικονομικής ανάπτυξης. Γιατί η ανταγωνιστικότητα δεν μπορεί πια να βασίζεται στη μείωση μισθών.

Ας κρατήσουμε από την υπόθεση αυτή και κάτι άλλο: ότι όταν υπάρχει σχέδιο, επιμονή και σκληρή δουλειά υπάρχουν και αποτελέσματα, όσα κι αν είναι τα εμπόδια. Έτσι πρέπει να κινηθούμε σήμερα και στο μέλλον, κι όσο με αφορά έτσι σκοπεύω να συνεχίσω.\”

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook