Στο «κόκκινο» το πολιτικό θερμόμετρο στη Γαλλία μία εβδομάδα πριν στηθούν οι κάλπες για την κρίσιμη προεδρική μονομαχία με την αντιπαράθεση να επικεντρώνεται στις καταγγελίες του Ντομινίκ Στρος-Καν ότι η παράταξη του Νικολά Σαρκοζί βρίσκεται πίσω από την πολιτική του πτώση, και τις αποκαλύψεις γαλλικού μέσου περί χρηματοδότησης της εκστρατείας του νυν προέδρου το 2007 από το καθεστώς Καντάφι. Για συκοφαντίες και εκστρατεία σπίλωσης από την Αριστερά εν όψει της κάλπης μιλά ο Σαρκοζί. Την ίδια ώρα, οι Σοσιαλιστές προσπαθούν να «μαζέψουν» την κοινή παρουσία τους με τον «έκπτωτο» Στρος-Καν σε ένα παριζιάνικο πάρτι...

Ο Νικολά Σαρκοζί έριξε το γάντι μετά το «κατηγορώ» Στρος-Καν μέσα από τις σελίδες του Guardian, καλώντας τον διάττοντα αστέρα των Σοσιαλιστών και τέως γενικό διευθυντή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου να απευθυνθεί στη Δικαιοσύνη για τις καταγγελίες του και να «γλιτώσει τους Γάλλους από τις δηλώσεις του».

«Εν μέσω της προεκλογικής εκστρατείας, ο κύριος Στρος-Καν αρχίζει να δίνει μαθήματα ηθικής και υποδεικνύει ότι εγώ είμαι υπεύθυνος για όσα του συνέβησαν, αρκετά!» είπε ο Νικολά Σαρκοζί αποκρούοντας του ισχυρισμούς ότι η κεντροδεξιά διόγκωσε σκόπιμα τα γεγονότα της Νέας Υόρκης για να επιφέρει το πολιτικό του τέλος.

Τη σκυτάλη παρέλαβε ο Γάλλος πρωθυπουργός Φρανσουά Φιγιόν, κατηγορώντας τον Ντομινίκ Στρος-Καν ότι παρενέβη στην προεκλογική εκστρατεία με ψευδείς κατηγορίες κατά του Νικολά Σαρκοζί για να πλήξει την εικόνα του.

Σαρκοζί: Θα ήμουν... αγνώμων στον Καντάφι

Στο έτερο «καυτό» μέτωπο, αυτό των καταγγελιών περί χρηματοδότησης της προεκλογικής εκστρατείας του 2007 με 50 εκατ. ευρώ από το καθεστώς Καντάφι, ο Σαρκοζί απάντησε καταγγέλλοντας συκοφαντίες και «κατάπτυστη» απόπειρα σπίλωσής του από την Αριστερά.

«Είναι συκοφαντία. Δεν μπορώ να πιστέψω ότι υπάρχουν δημοσιογράφοι που δίνουν βάση στο γιο του Καντάφι και τις μυστικές υπηρεσίες του. To Mediapart εκτελεί υπηρεσία της Αριστεράς» είπε ο Γάλλος πρόεδρος μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο Canal+.

Η ερευνητική ειδησεογραφική πύλη Mediapart δημοσίευσε έγγραφο (την αυθεντικότητα του οποίου αμφισβητεί η γαλλική κυβέρνηση) που αποδίδεται στον εξόριστο σήμερα πρώην επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών της Λιβύης Μούσα Κούσα, και στο οποίο γίνεται λόγος για συμφωνία χρηματοδότησης του Σαρκοζί από την Τρίπολη με το ποσό των 50 εκατ. ευρώ.

Δεν διευκρινίζεται, όμως, εάν όντως δόθηκαν τα χρήματα στην προεκλογική εκστρατεία του Νικολά Σαρκοζί το 2007. Σχετική δήλωση περί χρηματοδότησης είχε κάνει το Μάρτιο του 2011 ο γιος του Καντάφι, Σαΐφ αλ-Ισλάμ, στο τηλεοπτικό δίκτυο Eurnoews και τότε είχε απορριφθεί ως «γελοία» από τον απερχόμενο Γάλλο πρόεδρο.

Από τις σελίδες της εφημερίδας Le Parisien ο Νικολά Σαρκοζί έκανε, επίσης, λόγο για «απόπειρα αντιπερισπασμού» εκ μέρους των Σοσιαλιστών μετά την πρόσφατη επιστροφή του Στρος-Καν στο πολιτικό προσκήνιο -γεγονός που όπως υποστηρίζει δεν συμφέρει τους Σοσιαλιστές.

«Δεν θέλουν κανείς να θυμάται ότι ήθελαν να τον κάνουν τον επόμενο πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας» τόνισε ο Σαρκό. Εάν ο Καντάφι είχε χρηματοδοτήσει την εκστρατεία μου, «δεν ήμουν και πολύ ευγνώμων», συνέχισε ο Σαρκοζί σε αναφορά του ρόλου της Γαλλίας στην πτώση του Μαουμάρ Καντάφι το 2011.

Οι Σοσιαλιστές έχουν ζητήσει από τον Νικολά Σαρκοζί να δώσει εξηγήσεις για το θέμα και να οριστεί ένας ανεξάρτητος δικαστής που θα ερευνήσει την υπόθεση. Υπεραμυνόμενος του προέδρου, ο Φρανσουά Φιγιόν μίλησε για «ένα πλαστό έγγραφο, που σε κάθε περίπτωση δεν μπορεί να διαπιστωθεί η αυθεντικότητά του», και επιτέθηκε στη Mediapart χαρακτηρίζοντάς την «άντρο χρηματοδοτούμενο από τους πλούσιους φίλους του Φρανσουά Ολάντ».

Έφυγαν άρον-άρον όταν είδαν τον Στρος-Καν...

Ο Ντομινίκ Στρος-Καν δεν έφερε αυτές τις ημέρες σε δύσκολη θέση μόνο τον Νικολά Σαρκοζί τη στιγμή που μάχεται από μειονεκτική θέση για την προεδρία, αλλά και τους ίδιους τους Σοσιαλιστές καθώς αρκετοί ανώτατοι συνεργάτες της εκστρατείας του Φρανσουά Ολάντ βρέθηκαν πρόσωπο με πρόσωπο μαζί του σε μία κοινωνική συνεύρεση στην οποία δεν γνώριζαν πως είχε προσκληθεί.

Από αστέρι των Σοσιαλιστών με τον αέρα του επόμενου προέδρου της Γαλλίας, ο Ντομινίκ Στρος-Καν είναι σήμερα πολιτικός παρίας και αντικείμενο δικαστικής έρευνας σχετικά με καταγγελλόμενες διασυνδέσεις του με δίκτυο πορνείας -στο πλαίσιο υπόθεσης που δεν σχετίζεται με τη σύλληψή του στη Νέα Υόρκη με την κατηγορία της σεξουαλικής επίθεσης σε καμαριέρα για την οποία τελικώς απαλλάχθηκε.

Ο γνωστός Σοσιαλιστής Ζιλιέν Ντρέι προσκάλεσε το βράδυ του Σαββάτου δύο ηγετικά στελέχη της εκστρατείας του Φρανσουά Ολάντ, καθώς και την πρώην σύντροφό του Σεγκολέν Ρουαγιάλ, στο πάρτι που διοργάνωσε σε ένα μπαρ στο Rue St Denis, διεύθυνση ιστορικά συνώνυμη με την πορνεία, για να γιορτάσει τα γενέθλιά του.

Όμως, κατά τα φαινόμενα ξέχασε να τους πεί ότι είχε καλέσει επίσης τον Ντομινίκ Στρος-Καν. Η Σεγκολέν Ρουαγιάλ, που έχασε την προεδρία το 2007 από τον Νικολά Σαρκοζί, δήλωσε ότι έφυγε αμέσως μόλις άκουσε ότι καταφθάνει ο Στρος-Καν, διευκρινίζοντας ότι δεν τον είδε.

Η Ρουαγιάλ χαρακτήρισε τη συμπεριφορά του Ντρέι «απαράδεκτη», ενώ ο Φρανσουά Ολάντ δήλωσε ότι ο τέως γενικός διευθυντής του ΔΝΤ «δεν είναι πλέον πολιτικό πρόσωπο» αρνούμενος να σχολιάσει τη λίστα προσκεκλημένων στη βραδιά των γενεθλίων.

(in.gr)