Ανοιχτό ενδεχόμενο αύξησης των επιτοκίων, ίσως ακόμη και τον επόμενο μήνα, άφησε την Πέμπτη ο επικεφαλής της ΕΚΤ Ζαν-Κλοντ Τρισέ, καθώς η ευρω-τράπεζα βλέπει περαιτέρω ενίσχυση των πληθωριστικών πιέσεων στην Ευρωζώνη.

Νωρίτερα, την Πέμπτη, η ΕΚΤ διατήρησε αμετάβλητο στο 1% το παρεμβατικό της επιτόκιο. Σημειώνεται πως το βασικό επιτόκιο έχει «κολλήσει» στο ιστορικά χαμηλό επίπεδο του 1% από τον Μάιο του 2009.

Η φράση-«κλειδί» που χρησιμοποίησε ο κ. Τρισέ στη συνέντευξη Τύπου είναι η «ισχυρή επαγρύπνηση».

«Υπάρχουν λόγοι για ισχυρή επαγρύπνηση, ώστε να συγκρατηθούν οι ανοδικοί κίνδυνοι όσον αφορά την σταθερότητα των τιμών», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Τρισέ είπε ότι οι πληθωριστικές πιέσεις έχουν ενισχυθεί μετά την τελευταία συνεδρίαση της ΕΚΤ τον περασμένο μήνα, λόγω της ανόδου των τιμών των εμπορευμάτων, προσθέτοντας ότι οι κίνδυνοι για τις τιμές είναι ανοδικοί.

«Η αύξηση των επιτοκίων στην επόμενη συνάντηση είναι πιθανή, αλλά όχι αναπόφευκτη», σημείωσε.

Ερωτηθείς αν η ΕΚΤ αυξήσει τα επιτόκια πάνω από 0,25% τον Απρίλιο, το απέκλεισε λέγοντας ότι κατά τη γνώμη του «δεν είναι η κατάλληλη ερμηνεία» των όσων είπε.

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι αυτή η αύξηση δεν θα είναι η πρώτη από μία σειρά αυξήσεων του κόστους δανεισμού.

Σύμφωνα με όσα εκτιμούν οι αναλυτές, η αναπροσαρμογή θα είναι της τάξεως του 0,25%.

Η ΕΚΤ χρησιμοποιούσε κατ\’ επανάληψη την φράση «ισχυρή επαγρύπνηση» την περίοδο 2005-07, τυπικά ένα μήνα πριν την αύξηση των επιτοκιών, αν και υπήρξαν κάποιες εξαιρέσεις. Δεν είναι ξεκάθαρο πάντως εάν η διατύπωση αυτή συνεχίζει να σημαίνει το ίδιο πράγμα.

Τον Απρίλιο, το ΔΣ της ΕΚΤ θα συνεδριάσει στις 7 και στις 20 του μηνός.

Σχετικά με τα έκτακτα μέτρα ενίσχυσης της ρευστότητας, ο πρόεδρος της ευρω-τράπεζας είπε ότι διατηρούνται για τους επόμενους μήνες, τονίζοντας ότι είναι σημαντικό οι τράπεζες να διατηρήσουν την κερδοφορία τους και να κάνουν χρήση των κυβερνητικών πακέτων στήριξης, ώστε να ενισχυθούν και εν συνεχεία με τη σειρά τους να στηρίξουν την οικονομία με ρευστότητα.

Μετά τις δηλώσεις Τρισέ το ευρώ ανήλθε στο υψηλότερο επίπεδο από τις 9 Νοεμβρίου 2010, το 1,3956 δολάριο, από 1,3866 αργά το βράδυ της Τετάρτης στη Νέα Υόρκη.

Τον Ιανουάριο ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη ανήλθε στο 2,3%. Ο πληθωρισμός χονδρικής (δείκτης τιμών παραγωγού) ανήλθε τον ίδιο μήνα στο υψηλότερο επίπεδο από τον Σεπτέμβριο του 2008 (6,1%).

Στις νεότερες εκτιμήσεις της, που δημοσιοποίησε σήμερα, προβλέπει ότι ο πληθωρισμός θα κινηθεί υψηλότερα από το 2% (ο στόχος της ΕΚΤ για τη σταθερότητα των τιμών) φέτος, πριν βρεθεί και πάλι κάτω από το 2% το 2012.

Ο πληθωρισμός αναμένεται στο 2,0% – 2,6% το 2011 -με ενδιάμεση τιμή το 2,3%- και στο 1%-2,4% το 2012.

Τον Δεκέμβριο, η ΕΚΤ προέβλεπε πληθωρισμό μεταξύ 1,3% και 2,3% για το 2011 και 0,7% με 2,3% το 2012.

Βάσει των τελευταίων εκτιμήσεων της ΕΚΤ, ο ρυθμός ανάπτυξης αναμένεται στο 1,3% με 2,1% φέτος -με ενδιάμεση τιμή το 1,7%- από 0,7% με 2,1% που εκτιμούσε τον Δεκέμβριο.

Το 2012, ο ρυθμός ανάπτυξης αναμένεται μεταξύ 0,8% και 2,8%, με ενδιάμεση τιμή το 1,8%, έναντι προηγούμενων εκτιμήσεων για 0,6% έως 2,8%.

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook