«Καζάνι που βράζει» η Ευρώπη καθώς, σύμφωνα με έκθεση της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ILO), είναι ορατός o κίνδυνος κοινωνικής ανάφλεξης.

Η οργάνωση προειδοποιεί για τον κίνδυνο κοινωνικών αναταραχών, σε περίπτωση που τα προγράμματα δεν συνδυαστούν με μέτρα για τη δημιουργία θέσεων εργασίας.

Τα μέτρα λιτότητας και οι μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας έχουν καταστροφικές συνέπειες στην απασχόληση, αναφέρεται στην ετήσια έκθεση. Ενδεικτικά επισημαίνεται ότι, το 2010, στη Γηραιά Ήπειρο ο αριθμός των ανέργων αυξήθηκε στα 2/3 των χωρών.

Η έκθεση προβλέπει καταστροφικές συνέπειες στην αγορά εργασίας λόγω των πακέτων λιτότητας που έχουν υιοθετηθεί στο πλαίσιο αντιμετώπισης της κρίσης.

«Η στρατηγική των περικοπών και της αναμόρφωσης θα έπρεπε να οδηγήσει σε ανάπτυξη, ωστόσο, αυτό δεν συμβαίνει» υπογραμμίζει ο Ρέιμοντ Τόρες, ένας εκ των συντακτών της έκθεσης, για να συμπληρώσει ότι, ως εκ τούτου, η στρατηγική αυτή είναι «αντιπαραγωγική». Ο ίδιος ρίχνει το γάντι στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, υποστηρίζοντας ότι έδρασαν απερίσκεπτα στην υιοθέτηση των μέτρων.

Ως παράδειγμα ανέφερε την Ισπανία, όπου, παρά τις δραστικές περικοπές, το δημοσιονομικό έλλειμμα μειώθηκε από το 9% το 2010 μόλις στο 8,5% το 2011.

Σύμφωνα με την ILO, από την αρχή της οικονομικής κρίσης το 2008, έχουν χαθεί περίπου 50.000.000 θέσεις εργασίας.

protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook