Σε 5,5 χρόνια φυλάκιση καταδικάστηκε για εγκλήματα πολέμου σε βάρος Κροατών αμάχων το 1993, σε χωριό στην περιοχή Κόνιτσα η Ρασέμα Χαντάνοβιτς, μέλος των μουσουλμανικών δυνάμεων της Βοσνίας.

Είναι η πρώτη γυναίκα, πρώην στρατιωτικός που καταδικάζεται από το δικαστήριο της Βοσνίας – Ερζεγοβίνης για εγκλήματα πολέμου.

Η Χαντάνοβις γνωστή με το ψευδώνυμο «Σφήκα» την περίοδο του πολέμου, ήταν μέλος της ειδικής μονάδας των μουσουλμανικών δυνάμεων της Βοσνίας «Ζουλφικάρ» και παραδέχθηκε ότι συμμετείχε στην εκτέλεση Κροατών αμάχων και στρατιωτών των κροατικών ενόπλων δυνάμεων, του Κροατικού Συμβουλίου Άμυνας (HVO) στο χωριό Τρούσινα το 1993.

Την ήπια ποινή που της επιβλήθηκε πέτυχε μετά από συμφωνία για παραδοχή της ενοχής της, που υπέγραψε με την εισαγγελία της Βοσνίας – Ερζεγοβίνης.

«Η Ρασέμα Χαντάνοβιτς συμμετείχε με τα υπόλοιπα μέλη της μονάδας της στις εκτελέσεις τριών αμάχων και τριών στρατιωτών. Το δικαστήριο την καταδικάζει σε 5,5 χρόνια φυλάκιση», είπε η δικαστής Γιασμίνα Κόσοβιτς ανακοινώνοντας την ετυμηγορία.
Η Χαντάνοβιτς την περίοδο που διαπράχθηκαν τα εγκλήματα στο χωριό Τρούσινα, το 1993, ήταν μόλις 21 ετών.

Τις τελευταίες μέρες καταθέτει ως μάρτυρας στη δίκη των πρώην συμπολεμιστών της Μενσούρ Μέμιτς, Τζεβάντ Σαλτσίν, Σενάντ Χακάλοβιτς, Νεντζάντ Χότζιτς, Νιχάντ Μπόγιατζιτς και Ζουλφικάρα Αλίσπαγκ για την επίθεση στο χωριό Τρούσινα στις 16 Απριλίου του 1993 κατά την οποία δολοφονήθηκαν 18 άμαχοι Κροάτες και τέσσερις Κροάτες στρατιώτες και λεηλατήθηκαν και πυρπολήθηκαν οι περιουσίες τους.

Η Ρασέμα Χαντάνοβιτς ζούσε έως τη σύλληψή της, το Μάρτιο του 2011, στο Όρεγκον των ΗΠΑ με ψεύτικη ταυτότητα.

Αμερικανική υπηκοότητα απέκτησε το 2002 στο Πόρτλαντ, σύμφωνα με αναφορές του ομοσπονδιακού εισαγγελέα του Όρεγκον στην έκθεση που εστάλη στη Βοσνία στο τέλος του περασμένου έτους, με αφορμή την έκδοσή της στις αρχές της Βοσνίας. Στην έκθεση αναφέρεται ότι η Χαντάνοβιτς εκτέλεσε και σκότωσε μία γυναίκα και ένα ηλικιωμένο ζευγάρι κροατικής υπηκοότητας και συμμετείχε στη διαδικασία εκτέλεσης από εκτελεστικό απόσπασμα άοπλων αιχμαλώτων Κροατών στρατιωτών και πολιτών στην περιοχή Γκάι.

Κατά την υπογραφή της συμφωνίας για την ομολογία ενοχής το Μάρτιο, η Χαντάνοβιτς απευθυνόμενη στο δικαστικό συμβούλιο, είπε ότι μετανιώνει για τα εγκλήματα που διέπραξε.

«Θέλω μία ακόμη φορά να εκφράσω τη βαθιά μου μετάνοια για ό,τι έχω κάνει. Λυπάμαι που ήμουν παρούσα στην εκτέλεση και εκφράζω τα συλλυπητήριά μου σε όσους έκανα κακό. Διέπραξα έγκλημα και θέλω να εκτίσω την ποινή μου το συντομότερο δυνατό», ανέφερε.

Η εισαγγελέας, Βέσνα Μπούντιρ εξήγησε ότι αποφάσισε την υπογραφή της συμφωνίας με τη «Σφήκα» «λόγω της ειλικρινούς μεταμέλειας» και επειδή υποχρεώθηκε να καταθέσει και σε άλλες δίκες που αφορούν τα εγκλήματα πολέμου στο χωριό Τρούσινα.

zougla.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook