Ο αντιπρόεδρος του Ιράκ Τάρεκ αλ Χασέμι, ο οποίος είναι φυγάς και μερικοί από τους σωματοφύλακές του, κατηγορούνται για τη δολοφονία έξι δικαστών και μια σειρά άλλων φόνων, δήλωσε εκπρόσωπος της Δικαιοσύνης της χώρας.

Ο Χασέμι, ένας από τους κορυφαίους σουνίτες μουσουλμάνους ιρακινούς πολιτικούς, διέφυγε από την Βαγδάτη τον Δεκέμβριο, όταν η υπό την ηγεσία των σιιτών κεντρική κυβέρνηση εξέδωσε ένταλμα σύλληψης σε βάρος του, κατηγορώντας τον ότι ήταν υπεύθυνος για τις επιχειρήσεις των διμοιριών του θανάτου. Βρίσκεται τώρα στην Κωνσταντινούπολη στην Τουρκία και δεν αναμένεται να παραστεί στη δίκη που θα αρχίσει την Πέμπτη.

Η ευρισκόμενη σε εύθραυστη ισορροπία κυβέρνηση συνασπισμού του Ιράκ, σιιτών, σουνιτών και Κούρδων, άρχισε να παρουσιάζει ρήγματα το Δεκέμβριο, αφότου έφυγαν τα στρατεύματα των ΗΠΑ και η κυβέρνηση προσπάθησε να απομακρύνει τον σουνίτη αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Σάλεχ αλ Μουτλάγκ ενώ απήγγειλε και κατηγορίες εναντίον του Χασεμί.

Ο Χασεμί αρχικά διέφυγε στην αυτόνομη κουρδική περιοχή στο βορρά, όπου οι αρχές αρνήθηκαν να τον παραδώσουν. Η κεντρική κυβέρνηση και η κουρδική περιοχή έχουν μακρόχρονες διαμάχες για πολιτική αυτονομία, τα δικαιώματα στο πετρέλαιο και αμφισβητούμενα εδάφη.

«Υπάρχουν πολλά εγκλήματα για τα οποία κατηγορούνται ο Χασεμί και οι φρουροί του και υπάρχουν και ομολογίες που αποσπάστηκαν, περιλαμβανομένων αυτών για τις δολοφονίες έξι δικαστών κυρίως από τη Βαγδάτη», αναφέρει σε δήλωσή του ο Άμπντουλ Σάταρ αλ Μπιργκντάρ, εκπρόσωπος του δικαστικού συμβουλίου.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook