Μεγάλο ποσοστό των ιταλικών εμπορικών καταστημάτων πρόκειται να μείνει ανοικτό, σήμερα, όπως αναμετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο, κατά την αργία της Πρωτομαγιάς, ανατρέποντας την πάγια παράδοση της «θεσμοθετημένης ξεκούρασης» των εργαζομένων.

Σύμφωνα με Ιταλούς σχολιαστές, η αλλαγή αυτή, οφείλεται στην μείωση των εσόδων των ιδιοκτητών των διαφόρων καταστημάτων και στην γενικότερη προσπάθεια αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης.

Για τον ίδιο λόγο στην πρόσφατη αργία της 25ης Απριλίου (την εθνική γιορτή για την πτώση του ναζιφασισμού) στα ιστορικά κέντα των ιταλικών πόλεων – σύμφωνα με την ένωση καταστηματαρχών Confesercenti – έμειναν ανοικτά επτά στα δέκα καταστήματα.

«Η πρωτοβουλία αυτή βοηθά τους καταναλωτές, που έχουν την ευκαιρία να διαλέξουν με μεγαλύτερη άνεση ό,τι χρειάζονται. Συμφέρει και τους εργαζόμενους, αφού πληρώνονται 30% περισσότερο απ\’ ότι τις κανονικές εργάσιμες ημέρες», δήλωσε ο Τζοβάνι Κομπόλι Τζίλι του συνδέσμου πολυκαταστημάτων Federdistribuzione.

Υπέρ της λειτουργίας των εμπορικών δραστηριοτήτων τάσσονται και οι ενώσεις καταναλωτών: «βάσει των στοιχείων μας το 90% των ιταλών βλέπει θετικά την πρωτοβουλία και το 50% πιστεύει ότι μπορεί και να αγοράσει κάτι» σχολίασε ο Κάρλο Ριέντσι από την ένωση Codacons. Πρόσθεσε ότι «η δυνατότητα λειτουργίας των καταστημάτων και στις γιορτές περιέχεται σε συγκεκριμένη απόφαση της κυβέρνησης Μόντι που αφορά την απελευθέρωση των ωραρίων λειτουργίας».

Εντελώς διαφορετική είναι η θέση των ιταλικών συνδικάτων: «η κίνηση αυτή από την μία αυξάνει την επισφαλή και μη μόνιμη εργασία και από την άλλη ζημιώνει όλους τους ιδιοκτήτες μικρών καταστημάτων», υπογράμμισε σε δηλώσεις του στην εφημερίδα Ιλ Μεσατζέρο ο Κλάουντιο Ντι Μπερναρντίνο, της συνδικαλιστικής οργάνωσης Cgil.

Στο Μπάρι της Νότιας Ιταλίας τα συνδικάτα ζήτησαν από ντόπιους και τουρίστες «να απεργήσουν κατά των εμπορικών καταστημάτων που αύριο θα αποφασίσουν να ανοίξουν αναβάλλοντας τις αγορές τους, για τις κανονικές, εργάσιμες ημέρες».

Στην Ρώμη, ο πρόεδρος του συνδέσμου «ιστορικών καταστημάτων» Τζούλιο Αντίκολι έκανε γνωστό ότι οι συνάδελφοί του «αύριο (σ.σ. σήμερα) δεν πρόκειται να εργασθούν, διότι θέλουν να αφιερωθούν και να τιμήσουν τις οικογένειές τους».

zougla.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook