Δραματική είναι η μείωση που καταγράφεται τον τελευταίο χρόνο στις υιοθεσίες αδέσποτων ζώων, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, με αποτέλεσμα όλο και περισσότερα κατοικίδια να συνωστίζονται σε καταφύγια περιμένοντας μια «ανάδοχη οικογένεια». Φιλοζωικές οργανώσεις από όλη την Ελλάδα αναφέρουν ότι, από το 2011, οι υιοθεσίες έχουν μειωθεί από 50% μέχρι και 90%, ενώ -αντιθέτως-τεράστια αύξηση παρουσιάζουν οι εγκαταλείψεις ζώων. «Η κρίση έχει αυξήσει σημαντικά τις εγκαταλείψεις ζώων από άτομα που πλέον δεν μπορούν να καλύψουν το κόστος συντήρησής τους.

Κάθε ημέρα μας στέλνουν περίπου 100 καινούργιες αγγελίες από πολίτες που έχουν βρει παρατημένα ζώα, αλλά δεν μπορούν να τα συντηρήσουν και από αυτά στο τέλος υιοθετούνται μόλις 1 στα 10. Αυτή τη στιγμή έχουμε στην ιστοσελίδα μας περισσότερες από 20.000 αγγελίες ζώων που ζητούν σπίτι», λέει η υπεύθυνη επικοινωνίας της ιστοσελίδας adespoto.gr, Κλειάννα Μαλαματίνα.

«Πολλοί που δεν θέλουν νεογέννητα κουταβάκια έρχονται κατά τις βραδινές ώρες και τα πετάνε πάνω από το συρματόπλεγμα μέσα στον χώρο του καταφυγίου μας. Οι εγκαταλείψεις έχουν αυξηθεί δραματικά το τελευταίο διάστημα και εμείς δεν έχουμε τη δυνατότητα να φροντίζουμε τόσο πολλά ζώα. Ηδη φιλοξενούμε διπλάσιο αριθμό απ’ αυτόν που μπορούμε να αντέξουμε, ενώ πολλά απ’ αυτά τα παίρνουμε στο σπίτι μας», τονίζει η εθελόντρια από τον Ζωοφιλικό Σύλλογο Ελευσίνας, Γαρυφαλιά Γαλή.

Στο καταφύγιο της Ελευσίνας φιλοξενούνται σήμερα περίπου 80 σκυλιά και ορισμένα από αυτά βρίσκονται εκεί για πολλά χρονιά. «Αν και παλαιότερα δίναμε τουλάχιστον 40 σκυλάκια για υιοθεσία τον χρόνο, το τελευταίο έτος έχουμε δώσει μόλις 13. Ειδικά μέσα στο 2012, κλείνουμε ραντεβού με ανθρώπους που ενδιαφέρονται να υιοθετήσουν έναν σκύλο, αλλά δυστυχώς δεν δίνουμε κανένα», συμπληρώνει η εθελόντρια.

Την ίδια κατάσταση αντιμετωπίζει και η Φιλοζωική Ομάδα Βόλου, η οποία φιλοξενεί περισσότερα από 15 σκυλάκια στο μικρό λυόμενο καταφύγιο που της έχει παραχωρήσει ο δήμος Βόλου. «Πέρυσι είχαμε δώσει προς υιοθεσία 120 ζώα, ενώ φέτος δεν έχουν δοθεί ούτε τα μισά», αναφέρει η εθελόντρια της ομάδας, Μελπομένη Ευθυμιάδη.

Κόστος

Γεμάτο από δεκάδες ζώα είναι και το μεγαλύτερο κέντρο φιλοξενίας ζώων στην Ελλάδα, το Καταφύγιο Αδέσποτων Ζώων (ΚΑΖ) στο Μαρκόπουλο. Ο αριθμός τόσο των υιοθεσιών όσο και των δωρεών που απαιτούνται για τη συντήρηση των εγκαταστάσεων έχει καταποντισθεί, με αποτέλεσμα το έργο του καταφυγίου να γίνεται συνεχώς πιο δύσκολο. Το 2011, το ΚΑΖ είχε δώσει για υιοθεσία 30 αδέσποτα, ενώ μέσα στο 2012 μόνο 2 σκυλάκια έχουν αποκτήσει σπίτι. «Στο ίδιο κλίμα κινούνται και οι δωρεές, αφού σχεδόν κανένας δεν μας βοηθά οικονομικά. Παλαιότερα λαμβάναμε δύο – τρία φαξ με αποδείξεις καταθέσεων κάθε ημέρα. Πλέον, στην καλύτερη περίπτωση έχουμε δύο δωρεές τον μήνα. Ουσιαστικά στηριζόμαστε στις υιοθεσίες που γίνονται από το εξωτερικό και στο δικό μας υστέρημα. Δυστυχώς, είμαστε σε οριακό σημείο και δυσκολευόμαστε πολύ να συνεχίσουμε με αυτόν τον τρόπο», αναφέρει η πρόεδρος του ΚΑΖ, Βάνα Θεοδωρίδου.

Ταυτόχρονα, ο αριθμός των εγκαταλειμμένων ζώων συνεχώς αυξάνεται και -όπως επισημαίνει η πρόεδρος- βασικός παράγοντας είναι και η οικονομική κρίση. «Βλέπουμε πως οι προτεραιότητες του κόσμου έχουν αλλάξει. Αν ο ιδιοκτήτης δεν θεωρεί το κατοικίδιο μέλος της οικογένειας, το πρώτο πράγμα που θα κόψει από τα έξοδα του σπιτιού του θα είναι ο σκύλος».

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook