Αγανάκτηση προκαλεί το γεγονός της αδιαφορίας της πολιτείας σχετικά με το κτήριο ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ (Κέντρου Κοινωνικής Υποστήριξης και Κατάρτισης Ατόμων με Αναπηρία), στο Ρέθυμνο.

Το κέντρο αποτελεί ένα από τα δύο που λειτουργούν σε ολόκληρη τη χώρα και μοναδικό στην περιφέρεια της Κρήτης αλλά ωστόσο δεν χαίρει της ανάλογης προσοχής.

Στην προσπάθεια του σωματείου ΑμεΑ για αποφυγή του χειροτέρου, έστειλε επιστολή στο Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και στον υπουργό κο. Λοβέρδο αναφέροντας:

«Με την παρούσα επιστολή εκφράζουμε την οργή και την αγανάκτησή μας για την εικόνα διάλυσης που παρουσιάζει το ΚΕΚΥΚΑμεΑ Ρεθύμνης και παράλληλα τη θλίψη και την απογοήτευση μας γιατί οχτώ χρόνια μετά την παράδοση του κτηρίου για χρήση δεν λειτούργησε μέχρι σήμερα ώστε να ανταποκριθεί στο σκοπό για τον οποίο δημιουργήθηκε. Το θέμα αυτό βρίσκεται μονίμως στην τοπική επικαιρότητα με τίτλους όπως: «κτίριο φάντασμα» προκαλώντας και την αγανάκτηση της κοινής γνώμης με αποτέλεσμα να υποβαθμίζεται και να απαξιώνεται. Παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις του σωματείου μας όλα αυτά τα χρόνια το Υπουργείο σας κωφεύει και αδιαφορεί για τις ανάγκες των ατόμων με αναπηρία στις υπηρεσίες υποστήριξης.

Όπως γνωρίζετε, το παραπάνω κέντρο είναι ένα από τα 24 ΚΕΚΥΚΑμεΑ σε όλη τη Χώρα και το μοναδικό στην περιφέρεια Κρήτης. Ο οργανισμός τους εγκρίθηκε το Σεπτέμβρη του 2009 για να λειτουργήσουν με τον ίδιο τρόπο (Εθνικό δίκτυο). Ο εν λόγω οργανισμός αν και προβλέπει μόνο 11 θέσεις μόνιμου προσωπικού, δεν καλύπτει τις ανάγκες του, ούτε στον αριθμό αλλά ούτε και στις ειδικότητες. Στο σημείο αυτό σας αναφέρουμε ότι υπάρχει προσβάσιμο μίνι bus το οποίο είναι ακινητοποιημένο λόγω έλλειψης οδηγού.

Στο ΚΕΚΥΚΑμεΑ Ρεθύμνης σήμερα μετά την αποχώρηση και των τελευταίων συμβασιούχων εργάζονται μόνο πέντε μόνιμοι υπάλληλοι εκ των οποίων οι δυο έχουν ζητήσει την μετακίνηση τους σε άλλες μονάδες και μια τρίτη η οποία εργάζεται με τρίμηνη απόσπαση και θα επιστρέψει στη θέση της.

Μετά την παραίτηση του προέδρου και τον αιφνίδιο θάνατο του αντιπροέδρου του δεν υπάρχει διοικητικό συμβούλιο, συνεπώς δεν λαμβάνονται αποφάσεις.
Το κτήριο χρειάζεται συντήρηση. Από τότε που παραχωρήθηκε για χρήση το 2003 σε πολλά σημεία της οροφής μπαίνουν νερά στο εσωτερικό του κτιρίου και έχει δημιουργήσει υγρασία. Ένα από αυτά τα σημεία είναι και ένας ανελκυστήρας ο οποίος έχει απομονωθεί για τον κίνδυνο βραχυκυκλώματος. Συνεπώς απαιτείται τεχνική μελέτη για τη στεγανοποίηση της οροφής.

Η πισίνα παρουσιάζει μεγάλη διαρροή νερού από κάτω με αποτέλεσμα να μην έχει λειτουργήσει μέχρι σήμερα. Τα μέλη μας την έχουν μεγάλη ανάγκη δεδομένου ότι παρόμοια θεραπευτική πισίνα δεν υπάρχει στο Ρέθυμνο. Αντικαταστάθηκε η οροφή στην αίθουσα της πισίνας γιατί η προηγούμενη οροφή ήταν από υλικό πλέξη- γκλας με αποτέλεσμα να δημιουργείται υπερθέρμανση στο χώρο. Με την νέα οροφή παρουσιάστηκαν ακόμα μεγαλύτερα προβλήματα, μπαίνουν νερά σε πολλά σημεία και δεν αντέχει το βάρος του κρεμαστού γερανού που υπήρχε για την κατάδυση και ανέλκυση των αναπηρικών καροτσιών. Αποτέλεσμα ήταν να προκύψουν μεγαλύτερα προβλήματα από αυτά που υπήρχαν. Κατά συνέπεια απαιτείται η συνολική ανακατασκευή της αίθουσας και της πισίνας.

Σαν να μην φτάνουν όλα αυτά διάφοροι φορείς, της εκπαίδευσης, της υγείας κ.α. όπως και στο παρελθόν προσπαθούν με διάφορους τρόπους να στεγαστούν στο κτήριο. Η δραστηριότητα των φορέων αυτών είναι άσχετη με τους σκοπούς του ΚΕΚΥΚΑμεΑ. Στο σημείο αυτό σας υπενθυμίζουμε ότι το δίκτυο των παραπάνω κέντρων δημιουργήθηκε με κονδύλια της ευρωπαϊκής ένωσης για να καλύψουν ανάγκες όπως: την αποασιλοποίηση και την αποκέντρωση των υπηρεσιών υποστήριξης στα άτομα με αναπηρία. Κατά συνέπεια η αντίδραση μας σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα είναι η προσφυγή στα αρμόδια όργανα της ευρωπαϊκής ένωσης.

Μετά από τα παραπάνω διερωτόμαστε, πως είναι δυνατόν να έχουμε στην διάθεση μας ένα σύγχρονο κτήριο που στοίχισε εκατομμύρια ευρώ εδώ και οχτώ χρόνια και να μην λειτουργεί. Απαιτούμε λοιπόν την άμεση στελέχωση του ΚΕΚΥΚΑμεΑ Ρεθύμνης με την κάλυψη των θέσεων που προβλέπονται στο οργανόγραμμα και την τροποποίησή του με περισσότερες ειδικότητες όπως είχε ζητήσει η τελευταία διοίκησή του, την άμεση συντήρηση του κτηρίου, την ανακατασκευή της πισίνας και την στεγανοποίηση της οροφής του κτηρίου και τον διορισμό νέας διοίκησης».