Στα πως και τα γιατί των Κέντρων Μεταναστών απαντά με άρθρο του στο «protothema.gr» ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. Με την «ευκαιρία» στέλνει και ένα μήνυμα στις ακραίες φωνές που θέλουν να εκμεταλευτούν το θέμα των μεταναστών:

«Δε θα παραδώσουμε τα κλειδιά του κράτους στις φωνές των άκρων που επιδιώκουν την ανομία μέσα από την τιμωρία της «παλαιάς πολιτικής». Αποδέκτης είναι η Χρυσή Αυγή, αλλά και όσοι επενδύουν στα προβλήματα του πολιτικού συστήματος για να ψαρεύσουν τις ψήφους των οργισμένων πολιτών.

Το πρώτο Κέντρο Κλειστής Φιλοξενίας παράνομων μεταναστών ξεκίνησε την λειτουργία του την Κυριακή, στην Αμυγδαλέζα Αττικής. Ήδη φιλοξενούνται εκεί οι πρώτοι παράνομοι μετανάστες σε συνθήκες απόλυτης ασφάλειας και υγιεινής, με σύγχρονες ευρωπαϊκές προδιαγραφές στη σίτιση, την περίθαλψη, την ψυχολογική υποστήριξη. Μονάδες και προσωπικό του ΚΕΕΛΠΝΟ βρίσκονται μονίμως κοντά στους φιλοξενούμενους παράνομους μετανάστες.

Η οργανωμένη Πολιτεία απέδειξε ότι μπορεί όταν το θέλει, να δίνει ρεαλιστικές και εφαρμόσιμες λύσεις σε πραγματικά προβλήματα.

Όχι θεωρητικές απαντήσεις, ούτε υποσχέσεις που μεταθέτουν τις λύσεις προς ένα απροσδιόριστο μέλλον.

Άλλωστε, αυτό χρειαζόμαστε σήμερα από την πολιτική. Επαφή με τη δύσκολη, σχεδόν αβίωτη πραγματικότητα που βιώνουν πολλοί συμπολίτες μας, σκληρή δουλειά και αποτελέσματα. Αυτή είναι και η λέξη κλειδί προκειμένου να χτίσει ξανά και από την αρχή η πολιτική μια σχέση εμπιστοσύνης με την κοινωνία. Αποτελέσματα. Διαφορετικά δεν έχουμε λόγο ύπαρξης και μπορούμε να παραδώσουμε τα «κλειδιά» του οργανωμένου κράτους σε όλες εκείνες τις φωνές των άκρων που επιδιώκουν την ανομία εκμεταλλευόμενοι την κατάρρευση της «παλαιάς πολιτικής».

Με τη δημιουργία των κέντρων κλειστής φιλοξενίας αλλάζουμε δραστικά το «ελληνικό παράδειγμα» στη διαχείριση του μεταναστευτικού προβλήματος. Και στέλνουμε ένα αποφασιστικό μήνυμα προς τα διεθνή δίκτυα διακίνησης παράνομων μεταναστών ότι η Ελλάδα παύει να είναι ξέφραγο αμπέλι.

Με ρωτούν πολλοί; Μα μπορούν μερικά κέντρα φιλοξενίας να λύσουν το πρόβλημα των δεκάδων χιλιάδων που κυκλοφορούν ελεύθεροι στη χώρα μας; Ναι μπορούν. Για τον απλούστατο λόγο ότι όλοι θα γνωρίζουν από εδώ και στο εξής ότι από τη στιγμή που εισέρχονται στη χώρα μας και δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας, η θέση τους θα είναι στους χώρους αυτούς και όχι σε δρόμους και πλατείες, μέχρι να αποφασίσουν τον εθελοντικό επαναπατρισμό τους. Από μόνη της, η νέα αυτή παράμετρος στη διαχείριση των παράνομων μεταναστευτικών ροών αρκεί για να λειτουργήσει αποτρεπτικά σε όσους έβλεπαν μέχρι σήμερα την Ελλάδα σαν μια χώρα εύκολης εισόδου και ακόμη πιο εύκολης ελεύθερης παραμονής και κυκλοφορίας. Είναι χαρακτηριστικό άλλωστε ότι μόνο με την εξαγγελία της δημιουργίας αυτών των χώρων, πριν δηλαδή λειτουργήσει καν η Αμυγδαλέζα, οι αιτήσεις παράνομων μεταναστών για εθελοντικό επαναπατρισμό προς τις χώρες τους αυξήθηκαν κατά 500%.

Δεν ανακαλύπτουμε λοιπόν τον τροχό. Ούτε εφαρμόζουμε κάποια φοβερή καινοτομία. Υλοποιούμε απλά την ευρωπαϊκή πολιτική, όπως ακριβώς εφαρμόζεται και από τους υπόλοιπους εταίρους μας που αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα. Όσο για το αστείο επιχείρημα ότι «αυτά δεν γίνονται σε προεκλογικές περιόδους». Το επιστρέφω σε όσους το χρησιμοποιούν, καθώς με αυτό ακριβώς το επιχείρημα «ψαρεύουν ψήφους» στις περιφέρειες που εκλέγονται. Λες και κατά την προεκλογική περίοδο το έγκλημα και οι ασθένειες κάνουν διάλειμμα περιμένοντας τον σχηματισμό της επόμενης κυβέρνησης.

Σέβομαι απόλυτα όλες τις αντιδράσεις. Είμαι βέβαιος ωστόσο, πως οι αντιστάσεις, οι αμφιβολίες ή η δυσπιστία των πολιτών, όλα θα ξεπεραστούν. Όταν η κοινωνία δει πώς λειτουργούν τα κέντρα, ότι είμαστε συνεπείς, ότι συνεργαζόμαστε καλά με την ΕΕ, όταν δει ότι τα προβλήματα λύνονται, η εγκληματικότητα περιορίζεται, και οι συμμορίες δεν έχουν πια έδαφος να κινηθούν. Αυτή είναι και η αξία, το μήνυμα της «Αμυγδαλέζας». Μπορούμε να έχουμε πολιτική με αποτελέσματα δίκαια και ανθρώπινα για όλους.

protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook