Απασφαλισμένη υγειονομική βόμβα, μέσα στην ελληνική κοινωνία, χαρακτήρισε ο υπουργός Υγείας, κ. Ανδρέας Λοβέρδος, το θέμα των μολυσμένων με τον ιό HIV ιερόδουλων στην Αθήνα.

Επανέλαβε ότι οι αρμόδιες υγειονομικές αρχές θα ελέγξουν όλους τους οίκους ανοχής και κάθε άλλο πιθανό υπαίθριο χώρο προκειμένου να αναχαιτίσουν την εξάπλωση των λοιμωδών νοσημάτων, προσθέτοντας ωστόσο ότι εάν το τελευταίο έτος που ο ίδιος δίνει τη μεγάλη αυτή μάχη για θέματα δημόσιας υγείας υπήρχε η συνδρομή και άλλων αρχών αλλά και της κοινωνίας, η κατάσταση θα είχε εξελιχθεί διαφορετικά.

«Η υγειονομική βόμβα του AIDS δεν βρίσκεται πλέον μέσα στο γκέτο των αλλοδαπών όπως συνέβαινε μέχρι πρότινος, ξέφυγε από το γκέτο τώρα. Προσωπικά αλλά και όλες οι αρμόδιες αρχές προσπαθήσαμε πολύ γι’ αυτό, για να μην ξεφύγει. Γι’ αυτό φώναζα τους τελευταίους μήνες: μην πηγαίνετε με παράνομα εκδιδόμενες αλλοδαπές…» ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Υγείας, κ. Ανδρέας Λοβέρδος, στη διάρκεια συνέντευξής του στον ραδιοφωνικό σταθμό ΝΕΤ RADIO.

Το ζήτημα με τις παράνομα εκδιδόμενες γυναίκες είχε τεθεί εκτός ελέγχου στη χώρα μας, επισήμανε ο υπουργός Υγείας, παραλληλίζοντας την κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα με εκείνη στη Ρουμανία. «Ευτυχώς, εμείς καταφέραμε να πείσουμε το ευρωπαίκό ΚΕΕΛΠΝΟ για το μέγεθος του προβλήματος» ανέφερε ο κ. Λοβέρδος, προσθέτοντας ότι «αντιμετώπισα πολλή δυσπιστία, και μέσα και έξω. Έδωσα μία μάχη και την κέρδισα. Αλλά έπρεπε πάρα πολύ να κουραστώ και με περνάγανε και οι μεν ξένοι για ζητιάνο, ότι τα λέω αυτά γιατί θέλω λεφτά, και οι δε για δημαγωγό».

Στοιχεία σοκ, την τρίτη μόλις ημέρα των ελέγχων

Πάντως, στοιχεία σοκ έρχονται σήμερα στο φως της δημοσιότητας, τρίτη ημέρα των εντατικών ελέγχων του Κέντρου Ελέγχου Λοιμώξεων και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) από τα ειδικά κλιμάκια, καθώς μέχρι στιγμής θετικές στον ιό HIV έχουν βρεθεί 12 ιερόδουλες, 11 Ελληνίδες και 1 Βουλγάρα, οι οποίες εκδίδονταν όχι σε οίκο ανοχής αλλά σε «πιάτσες», ενώ συνολικά έχουν εξεταστεί περισσότερες από 100.

Οι έλεγχοι έχουν ξεκινήσει από τις πιο προβληματικές περιοχές της Αθήνας, εκεί όπου οι γυναίκες είναι δύσκολο να εντοπιστούν, αλλά θα επεκταθούν. Κι όπως διαβεβαιώνουν στελέχη του ΚΕΕΛΠΝΟ θα εξεταστεί και το τελευταίο εκδιδόμενο άτομο.

Oι περισσότερες εκδιδόμενες δέχονται τους ελέγχους, κυρίως γιατί είναι παράνομες και δεν έχουν πρόσβαση στις υγειονομικές υπηρεσίες.

Η ιχνηλάτηση του ενδεχόμενου τρόπου μετάδοσης του ιού HIV από τις οροθετικές ιερόδουλες μέσω της αναζήτησης των ανδρών που συνευρέθηκαν μαζί τους είναι πολύ δύσκολη έως απίθανη, δεδομένου ότι οι εκδιδόμενες δεν είχαν συγκεκριμένο χώρο εργασίας («πιάτσα»).

Έλεγχοι και σε διαμερίσματα που κατοικούν λαθρομετανάστες

Όπως ανακοίνωσε το ΚΕΕΛΠΝΟ, έλεγχοι έγιναν και σε οκτώ πολυκατοικίες στο κέντρο της Αθήνας προκειμένου να εντοπιστούν λαθρομετανάστες, των οποίων οι συνθήκες διαβίωσης αποτελούν απειλή για τη δημόσια υγεία. Βρέθηκαν 200 αλλοδαποί σε έντεκα διαμερίσματα, από τους οποίους τριάντα εννέα δεν είχαν άδεια παραμονής.

Το ΚΕΕΛΠΝΟ ανακοίνωσε ότι πλέον το τεστ για το HIV / AIDS μπορεί να πραγματοποιηθεί στις Μονάδες Ειδικών Λοιμώξεων των κρατκών νοσοκομείων δωρεάν καθώς και στις κινητές μονάδες προληπτικής ιατρικής του ΚΕΕΛΠΝΟ ΠΟΥ βρίσκονται στις πλατείες Κουμουνδούρου, Ομονοίας, Βάθη.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται επίσης:

• στην Τηλεφωνική Γραμμή για το AIDS : 210-72.22.222
• στο Κέντρο Επιχειρήσεων του ΚΕΕΛΠΝΟ: 210-5212054
• Τηλεφωνικές γραμμές: 210 7222222 , 210 5212054 , 210 5222339
Αναφορικά με γενικές πληροφορίες για την HIV λοίμωξη απευθυνθείτε επίσης :
• Τηλεφωνικό Κέντρο ΚΕΕΛΠΝΟ : 210-5212000- www.keelpno.gr
• Ηλεκτρονική διεύθυνση επικοινωνίας (e-mail) : info@keelpno.gr
• ΚΕΕΛΝΠΟ Θεσσαλονίκης: 2310- 243363/229139
• Τηλεφωνική Γραμμή για το AIDS : 210-72.22.222
• Γραμμή για τη Δημόσια Υγεία ΚΕΕΛΠΝΟ (Κέντρο Επιχειρήσεων): 210-5212054
• ΜΟΝΑΔΕΣ ΕΙΔΙΚΩΝ ΛΟΙΜΩΞΕΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook