Το νέο κτήριο του Αmerican Ηeart Ιnstitute της Λευκωσίας άνοιξε τις πύλες του κι αποτελεί, σύμφωνα με τη διεύθυνση του, «το πιο προηγμένο τεχνολογικά νοσοκομείο στην Ευρώπη και το πιο «πράσινο».

Από τον σχεδιασμό μέχρι τη διακόσμηση του, το Αmerican Ηeart Ιnstitute (ΑΗΙ), είναι φιλικό προς τον άνθρωπο και το περιβάλλον.

Η αίθουσα αναμονής του είναι ένας μεγάλος εσωτερικός κήπος με δέντρα και λουλούδια, ενώ για τους εξωτερικούς κήπους, έχουν επιλεγεί φυτά από την παραδοσιακή χλωρίδα της Κύπρου. Διαθέτοντας την πιο προηγμένη ιατρική τεχνολογία, οι ιδρυτές του νοσοκομείου, ευελπιστούν να φέρουν πολλές και σημαντικές αλλαγές στον τομέα της Υγείας στην Κύπρο και να προσελκύσουν ασθενείς και από το εξωτερικό.

Το νοσοκομείο καταλαμβάνει συνολική έκταση 10.000 τ.μ. και είναι δυναμικότητας 50 κλινών, με το 50% να είναι μονόκλινα, γεγονός που σύμφωνα με τον ένα εκ των δύο διευθυντών, δρ Μαρίνο Σωτηρίου, μειώνει κατά πολύ την πιθανότητα μολύνσεων. Ταυτόχρονα, δίνει τη δυνατότητα στις οικογένειες να παραμείνουν περισσότερο χρόνο με τους ασθενείς, κάτι που βοηθά στη βελτίωση της ψυχολογίας τους και κατ\’ επέκταση επιδρά θετικά στην ανάρρωσή τους.

Καλύπτει τις ειδικότητες της καρδιολογίας, καρδιοχειρουργικής, γενικής χειρουργικής, ορθοπεδικής και νευρολογίας, ενώ μελλοντικά σχεδιάζεται η δημιουργία ενός πρότυπου κέντρου αντιμετώπισης π.χ. των εγκεφαλικών επεισοδίων. Το κόστος κατασκευής του έχει ξεπεράσει τα €50 εκατ. και στο όλο εγχείρημα συμμετείχαν στρατηγικοί επενδυτές από το εξωτερικό.

Μια σημαντική παράμετρος που είναι σημαντική για να αναφερθεί είναι ότι περισσότερο από το 50% των ενεργειακών αναγκών του κτηρίου, καλύπτονται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Το ΑΗΙ είναι ένα πλήρως δικτυωμένο νοσοκομείο, όχι μόνο για το ιατρικό και το άλλο προσωπικό, αλλά και για τους ασθενείς και τους επισκέπτες. Η τελευταία λέξη της τεχνολογίας αποτυπώνεται και στα χειρουργεία και ίσως να είναι το μοναδικό νοσηλευτήριο στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής που διαθέτει υβριδικό χειρουργείο, στο οποίο μπορεί να διεξαχθεί ταυτόχρονα καθετηριασμός και χειρουργική επέμβαση.

Όλα τα εργαλεία που χρησιμοποιούνται, μετά την αποστείρωση έχουν τη δική τους ταυτότητα και η χρήση τους καταγράφεται ηλεκτρονικά, τα φάρμακα που χορηγούνται, οι εξετάσεις και γενικά κάθε δεδομένο που λαμβάνεται, καταγράφεται στον ηλεκτρονικό φάκελο του ασθενούς. Στα δωμάτια των ασθενών, υπάρχουν όλες οι υπηρεσίες που μπορεί να προσφέρει ένα πολύ καλό ξενοδοχείο. Στην προσωπική του οθόνη και μέσω WiFi ο ασθενής μπορεί να παρακολουθήσει τηλεόραση, να διαλέξει βίντεο, να μιλήσει στο Skype με τους φίλους του, ακόμη και να παραγγείλει το φαγητό της αρεσκείας του από το μενού του εστιατορίου.

Σύμφωνα δε με τη διεύθυνση του ΑΗΙ, το κόστος για τον ασθενή δεν υπερβαίνει αυτό που μέχρι σήμερα χρέωνε το νοσοκομείο στις παλιές εγκαταστάσεις του στο Απολλώνειο. «Σχεδιάζοντας αυτό το νοσοκομείο», όπως ανέφερε ο δρ Σωτηρίου, «δεν θέλαμε να ιδρύσουμε ένα ιατρικό κέντρο για την ελίτ, απρόσιτο για τον μέσο πολίτη, αλλά να προσφέρουμε ιατρικές υπηρεσίες εφάμιλλες ή και καλύτερες με αυτές φημισμένων κέντρων του εξωτερικού, με το χαμηλότερο δυνατό κόστος και να κάνουμε τον ασθενή να αισθάνεται άνεση και σιγουριά από την πρώτη στιγμή που θα πατήσει το πόδι του στο νοσοκομείο μέχρι να εξέλθει υγιής».

Το κτήριο θερμαίνεται το χειμώνα και ζεσταίνεται το καλοκαίρι με γεωθερμική ενέργεια και στην οροφή του υπάρχουν θερμοσυσσωρευτές για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Επίσης, όλα τα υλικά είναι θερμομονωτικά και ηχομονωτικά. Μια άλλη καινοτομία είναι το ελικοδρόμιο που υπάρχει στην οροφή του για τη μεταφορά έκτακτων από άλλες πόλεις ή κοντινές περιοχές. «Είναι ένα μεγάλο στοίχημα, ένας σκοπός ζωής, προσδοκούμε ότι θα εξυπηρετήσουμε τις ανάγκες της χώρας μας και θα προσελκύσουμε ασθενείς από το εξωτερικό», ανέφερε από την πλευρά του ο εκ των διευθυντών, δρ Χρίστος Χρίστου, επισημαίνοντας ότι ήδη το 30% των ασθενών είναι μη Κύπριοι.

Υπερηφάνεια για τη λειτουργία ενός τόσο σύγχρονου ιατρικού κέντρου στην Κύπρο, εξέφρασε ο υπουργός Υγείας Χρίστος Πατσαλίδης, εκφραζοντας τη βεβαιότητα ότι η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών θα είναι του υψηλότερου δυνατού επιπέδου.

Ο υπουργός, ανέφερε πως με τη λειτουργία του Αmerican Ηeart Ιnstitute μπαίνει μια πολύ μεγάλη σφραγίδα σε ό,τι αφορά την εξέλιξη του τομέα της Υγείας στην Κύπρο. «Για το λόγο αυτό οφείλουμε να συγχαρούμε όλους όσοι συνέβαλαν στη λειτουργία του και να προσφέρουμε την αμέριστη στήριξη και συμπαράστασή μας», πρόσθεσε.

ΑΠΕ

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook