«Mην ανησυχείτε για τις επιλογές του λαού. Δημοκρατία σημαίνει σεβασμός στις αποφάσεις του λαού και τις ελευθερίες του, ακόμα και όταν οι επιλογές του είναι υπέρ κομμάτων που εμπνέονται από τη θρησκεία», λέει ο Ορχάν Παμούκ.

Ο γνωστός συγγραφέας και κάτοχος του βραβείου Νόμπελ, σημειώνει σε συνέντευξη που έδωσε σε γερμανική εφημερίδα, ότι η στροφή των δυτικών μέσων ενημέρωσης προς την Τουρκία τα τελευταία χρόνια ξεκινά από τον φόβο της Δύσης για το Ισλάμ και θυμίζει τα ίδια ΜΜΕ όταν είχαν στρέψει την προσοχή τους προς τη Λατινική Αμερική, από τον φόβο της Δύσης για τον κομμουνισμό.

Στην ανατολή διαβάζουν τα βιβλία μου για να δουν πώς η Τουρκία συνδυάζει πανάρχαιες πολιτιστικές παραδόσεις με τον ευρωπαϊκό νεωτερισμό. Στην Ευρώπη διαβάζονται τα ίδια βιβλία από ενδιαφέρον για το Ισλάμ, που θεωρούν ότι είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα της Τουρκίας, λέει ο γνωστός συγγραφέας.

Όπως αναμετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο, η συνέντευξη αυτή δόθηκε με αφορμή τα εγκαίνια Μουσείου της Αθωότητας ενός μουσείου που συγκεντρώνει αντικείμενα τα οποία συνδέονται με την εποχή και τα πρόσωπα που περιγράφει ο Ορχάν Παμούκ στα τελευταία βιβλία του για την Κωνσταντινούπολη.

Το μουσείο που λειτουργεί ήδη στη συνοικία Τσουκουρτζουμά, του Μπεϊογλου στην Κωνσταντινούπολη, ικανοποιεί ένα παλιό όνειρο του συγγραφέα.

real.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook