Η Μπελ Επόκ της Αιδηψού ήταν η περίοδος του Μεσοπολέμου. Τότε ήταν αγαπημένο θέρετρο για πολλές σημαντικές προσωπικότητες, ηθοποιούς αλλά και πολιτικούς. Ηταν μια εποχή που στα ξενοδοχεία και τα λουτρά της μπορούσες να συναντήσεις την Γκρέτα Γκάρμπο, τον Ουίνστον Τσόρτσιλ και τον Αριστοτέλη Ωνάση. Αλλά και τον Μενέλαο Λουντέμη, τον Ελευθέριο Βενιζέλο, τη Μαρίκα Κοτοπούλη, τον Κωστή Παλαμά. Η περίοδος αυτή ήταν και το αποκορύφωμα της ακμής της. Αποδεικτικά στοιχεία αποτελούν ορισμένα έξοχα κτίρια, όπως το παλαιό υδροθεραπευτήριο των Αγίων Αναργύρων, σε νεοκλασικό στυλ, έργο του Τσίλερ, που αποτελεί ένα αρχιτεκτονικό κόσμημα. Ακολούθησε η παρακμή και ο μαζικός τουρισμός. Και πρόσφατα, στα μέσα της δεκαετίας του \’90, όταν η λέξη spa μπήκε στο λεξιλόγιό μας, ήρθε η ώρα της αναγέννησης.

Σήμερα, αν θέλει ο ταξιδιώτης να «εισπνεύσει» λίγη από την αίγλη του παρελθόντος, μπορεί να επισκεφθεί την Αρχαιολογική Συλλογή, που περιλαμβάνει πλούσια συλλογή ρωμαϊκών γλυπτών και ανδριάντων, «ενθύμια» που άφησαν οι Ρωμαίοι αυτοκράτορες και στρατηγοί. Σημαντικό αξιοθέατο αποτελεί και η Σπηλιά του Σύλλα, με τις ιαματικές βάθρες, δίπλα στην εκκλησία των Αγίων Αναργύρων. Εντυπωσιακό είναι και το Δημαρχείο της Αιδηψού, νεοκλασικής αρχιτεκτονικής, ενώ μια βόλτα στα Πλατάνια, την περιοχή με τα παλιά ξενοδοχεία και τις ταβέρνες όπου τραγουδούσε και ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης, σε κάνει να νιώθεις σαν να είσαι σε σκηνικό παλιάς ελληνικής ταινίας. Μοναδικό χάζι προσφέρει η υπαίθρια Μικρή Βουλή στο δημοτικό πάρκο, ένας άφθαρτος στον χρόνο θεσμός, όπου οι πολίτες αγορεύουν για όποιο θέμα επιθυμούν.

\"Αγναντεύοντας

Αγναντεύοντας τη θάλασσα.

Και μετά τα αξιοθέατα και τις βόλτες στην παραλία με τα καφέ, τα ζαχαροπλαστεία και τις ταβέρνες, έρχεται η στιγμή να «καταναλώσεις» το πιο ποθητό «προϊόν» της πόλης: το ιαματικό νερό της. Τα Λουτρά Αιδηψού διαθέτουν περισσότερες από 80 ιαματικές πηγές· το νερό τους κυμαίνεται από 28 έως 86 βαθμούς Κελσίου. Θα το απολαύσετε στην αμμώδη παραλία όπου χύνονται δεκάδες ιαματικές πηγές, ή σε ατομικούς λουτήρες και σε πισίνες, σε ιδιωτικά υδροθεραπευτήρια της πόλης ή στο θεραπευτήριο του ΕΟΤ. Είναι μια μοναδική εμπειρία. Το στρες αφανίζεται, οι πόνοι ξεθυμαίνουν, το μυαλό ηρεμεί. Είναι η αίσθηση προσωρινής ευτυχίας που έτσι κι αλλιώς προσφέρει η επαφή με το νερό – που στην περίπτωση αυτή είναι και «θαυματουργό».

Αγαπημένη λουτρόπολη του Ηρακλή, του Ωνάση και της Γκάρμπο

Αιδηψός, γνωστή από αρχαιοτάτων χρόνων για τις θεραπευτικές ιδιότητες των ιαματικών της νερών, έχει αρχικά συνδέσει την ιστορία της με τη μυθολογία, σύμφωνα με την οποία ο Ηρακλής λουζόταν στα καυτά νερά της πριν από κάθε άθλο, έτσι ώστε να ξεκουραστεί και να ανακτήσει τις δυνάμεις του. Η φήμη της όμως ως λουτρόπολης τα νεότερα χρόνια εξαπλώθηκε από τις αρχές του 20ού αιώνα και μετά, όταν διαθέτοντας τις κατάλληλες υποδομές, αποπνέοντας παράλληλα μία κοσμοπολίτικη ατμόσφαιρα, υποδέχθηκε στην αγκαλιά της διασημότητες, οι οποίες λειτουργώντας ως διαμορφωτές κοινής γνώμης (opinion leaders αγγλιστί) απογείωσαν τη φήμη της και την καθιέρωσαν ως λουτρόπολη – προορισμό. Η εποχή όμως όπου ο Ωνάσης, η Γκρέτα Γκάρμπο, η Μαρία Κάλλας, ο Τσόρτσιλ ή ο Μενέλαος Λουντέμης, έρχονταν στην Αιδηψό έχει περάσει ανεπιστρεπτί. Τα χρόνια που ακολούθησαν δεν ήταν τόσο ρόδινα. Η τουριστική κίνηση μειώθηκε και αρκετές επιχειρήσεις έκλεισαν.

\"Το

Το ιδιαίτερο μουσείο «Ναυτίλος» στον Αγιο Νικόλαο.

Σημαντική κίνηση για την αναζωογόνηση της περιοχής στάθηκε η ίδρυση του Συλλόγου Ιδιοκτητών & Εκμεταλλευτών Υδροθεραπευτηρίων Αιδηψού, εν έτει 1986. Σήμερα με τη συμμετοχή νέων ανθρώπων στο Δ.Σ του συλλόγου παρατηρείται μία κινητικότητα σε σχέση με την τόνωση του ενδιαφέροντος του κοινού.

Σε αυτό το πλαίσιο είναι σε εξέλιξη η οργάνωση ημερίδας ενημέρωσης περί ιαματικών πηγών και θερμαλισμού, σε συνεργασία με τον Αναπτυξιακό Σύνδεσμο Βόρειας Εύβοιας «ΑΝΕΛΙΞΗ» και με το κέντρο περιβαλλοντικής εκπαίδευσης Θεσσαλονίκης. «Τη σημερινή εποχή, του έντονου άγχους, των ψυχολογικών προβλημάτων και των ταχύτατων ρυθμών ζωής, ο άνθρωπος έχει ανάγκη περισσότερο από ποτέ τη χαλάρωση και την ξεκούραση, μέσα από τις ιδιότητες των ιαματικών νερών που προσφέρουν την πολυπόθητη ευεξία. Εκτός δηλαδή από αυτούς που έρχονται για θεραπευτικούς λόγους έχοντας π.χ. πρόβλημα με τις αρθρώσεις τους, παρατηρείται τα τελευταία χρόνια μία αύξηση των επισκέψεων από νέους ανθρώπους, οι οποίοι αποζητούν στα ιαματικά νερά της Αιδηψού στιγμές αποφόρτισης από την καθημερινότητα. Το γεγονός ότι η πόλη μας είναι εύκολα προσβάσιμη από όλα τα σημεία της Ελλάδας, βόρεια και νότια, αποτελεί ένα σημαντικό συγκριτικό πλεονέκτημα. Συνδέεται με δύο πορθμιακές γραμμές Αρκίτσας – Αιδηψού για τη Νότια Ελλάδα και Γλύφας – Αγιόκαμπου για τη Βόρεια Ελλάδα. Επίσης και οδικώς μέσω Χαλκίδας. Επίσης πολύ σημαντικό κίνητρο είναι οι μειωμένες τιμές που προσφέρουμε» σημειώνει ο αντιπρόεδρος του συλλόγου κ. Γιώργος Σκουρτανιώτης.

\"Το

Το ιστορικό ξενοδοχείο, σημερινό Θέρμαι Σύλλα.

Ο Σύλλογος Ιδιοκτητών Υδροθεραπευτηρίων Αιδηψού αποτελείται από 20 μέλη τα περισσότερα εκ των οποίων είναι ιδιοκτήτες ξενοδοχείων SPA. Ενδειξη ότι η Αιδηψός χαρακτηρίζεται από έντονη εποχικότητα, αποτελεί το γεγονός ότι από τα 120 ξενοδοχεία που διαθέτει, μόνο τα 20 παραμένουν ανοιχτά όλες τις εποχές. Εμείς πάντως θα σας παροτρύναμε να επισκεφθείτε τη λουτρόπολη, εκτός σεζόν επωφελούμενοι των ιδιαίτερα συμφερόντων εκπτωτικών πακέτων για όλη την οικογένεια.

Η αναβάθμιση των εγκαταστάσεων των υδροθεραπευτηρίων και η δημιουργία νέων καταλυμάτων από πολυτελή ξενοδοχεία έως πολύ καλά ενοικιαζόμενα δωμάτια αποτελούν επιπλέον κίνητρο για τους λουόμενους. Ειδικά οι νέοι άνθρωποι δείχνουν ιδιαίτερη αδυναμία στο υδρομασάζ, το Jacuzzi, το μασάζ και την αισθητική προσώπου. Μεγαλύτερη ζήτηση όλων όμως, έχουν οι λεγόμενοι «καταρράκτες», όπου ο λουόμενος, ενώ βρίσκεται μέσα στη ζεστή πισίνα, δέχεται με περίσσια ανακούφιση το νερό που έρχεται με πίεση προς τον αυχένα. Σημεία τον καιρών, βλέπετε, καθώς όλοι σχεδόν λόγω της καθιστικής εργασίας και κυρίως των ατελείωτων ωρών μπρο- στά από τον ηλεκτρονικό υπολογιστή έχουν παρουσιάσει αυχενικό.

\"Στο

Στο λιμανάκι της Αιδηψού.

Οι εμπειρογνώμονες που υπάρχουν στα ξενοδοχεία SPA και τα λουτροθεραπευτήρια της Αιδηψού μπορούν να λειτουργήσουν συμβουλευτικά σε σχέση με τυχόν ενοχλήσεις, μυϊκούς πόνους και διάφορα συμπτώματα που εντοπίζετε. Τα υπόλοιπα αφήστε τα στα θεραπευτικά νερά. Αλλωστε το λέει και η μοντέρνα λέξη SPA, που έχει τις ρίζες της στη ρωμαϊκή εποχή από τα αρχικά των λέξεων Sanus Per Aqua, δηλαδή θεραπεία μέσα από το νερό.

Πρόσβαση στα λουτρά Αιδηψού

Θεσσαλονίκη – Γλύφα: 250 χλμ, Γλύφα – Αγιόκαμπος με ferry boat: 30 λεπτά, Αγιόκαμπος – Λουτρά Αιδηψού: 5 λεπτά. Τηλ. λιμεναρχείου Γλύφας: 22380-61288

Αθήνα – Αρκίτσα: 150 χλμ, Αρκίτσα – Λουτρά Αιδηψού με ferry boat: 40 λεπτά. Τηλ. λιμεναρχείου Αιδηψού: 22260-22464

\"Aιδηψός:

Χαλκίδα – Λουτρά Αιδηψού: 100 χλμ.

Ιδιότητες των ιαματικών νερών

Η χημική τους σύσταση, πλούσια σε ιχνοστοιχεία ασβεστίου, μαγνησίου και σιδήρου καθώς οι ιδιότητες των ιαματικών νερών που αναβλύζουν από τη γη της Αιδηψού επιδρούν αποτελεσματικά στην επιδερμίδα και κατ\’ επέκταση σε όλο τον οργανισμό. Το δέρμα πλούσιο σε αιμάτωση και νευρικές απολήξεις, δέχεται ευεργετικά τον χημικό συνδυασμό και τη θερμότητα του ιαματικού νερού στο επίπεδο των ιστών, συμβάλλοντας έτσι στην ευεξία του.

\"Aιδηψός:

Τα ιαματικά λουτρά της Αιδηψού έχουν ευεργετική δράση στην αρθρίτιδα, τις ρευματικές παθήσεις, τους μυϊκούς πόνους, τις δερματικές παθήσεις κ.ά.

Διαμονή

«Θέρμαι Σύλλα» (Τηλ.: 22260 60100, www.thermaesylla.gr).

«Οver Sea» (Aγιος Νικόλαος, Θέση Φτέρη, τηλ.: 22260 24013, www.oversea.gr).

«40 Πλατάνια» (Πλατάνια, τηλ.: 22260 23034, www.40platania.gr).

\"Aιδηψός:

«9 Queens spa-hotel» (Φρύνης 9, τηλ.: 22260 22328, www.9queens.gr).

«Αktaion» (Θερμοποτάμου 1& 28ης Οκτωβρίου, τηλ.: 22260 24332, www.hotel-aktaion.gr).

«Ανεσις» (τηλ.: 22260 22248, 23348).

«Ηotel Ιrini» (Bυζ. Αυτοκρατόρων 1, τηλ.: 22260 22634, www.hotelirini.gr).

«Ιλιον» (Φιλελλήνων 41, τηλ.: 22260 22390, www.ilionspahotel.gr).

«Ηotel capolos» (τηλ.: 22260 23331, www.kapolos.gr).

«Κεντρικόν» (τηλ.: 22260 22302, www.kentrikonhotel.gr).

ethnos.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook