Άμεση και έντονη ήταν η αντίδραση του υπουργού Υγείας κ. Ανδρέα Λοβέρδου  σε ό,τι αφορά την επιστολή που έλαβε από τον εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Ματίας Μορς, με την οποία ζητείται επιτακτικά η κατάργηση  του νόμου που εξαιρεί  όσα Ταμεία δεν χρηματοδοτούνται από τον κρατικό προϋπολογισμό από την υποχρεωτική ένταξη στον Ενιαίο Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ).

Η επιστολή είχε σταλεί την Παρασκευή 20 Απριλίου από τον τεχνοκράτη των Βρυξελλών στους υπουργούς Υγείας και Εργασίας. Σε αυτή ο εκπρόσωπος της τρόικας αναφερόταν με υποτιμητικό τρόπο σ τους έλληνες υπουργούς  Υγείας και Εργασίας, τονίζοντας ότι ουδέποτε αυτός ή κάποιος συνεργάτης του είχε λάβει γνώση για την εξαίρεση κάποιων ταμείων ενώ  χαρακτηρίζει το νομοθετικό έργο για τα Ταμεία  «παραβίαση» των όσων συμφωνήθηκαν για την οργάνωση της πρωτοβάθμιας περίθαλψης στην Ελλάδα.

«Θεωρώ ότι κάθε συντάκτης επιστολής που απευθύνεται σε μένα ως υπουργό Υγείας της Ελληνικής Δημοκρατίας σχετικά με την εφαρμογή του προγράμματος –με τους όρους του οποίου συναίνεσα και τους οποίους τηρώ- σεβόμενος τη χώρα μου αλλά και τον εαυτό μου, θα πρέπει να προσέχει ιδιαιτέρως τις διατυπώσεις του»  αναφέρει μεταξύ άλλων ο υπουργός Υγείας στην απαντητική του επιστολή η οποία δημοσιεύεται σήμερα στα ΝΕΑ.  

Υπερασπιζόμενος την πολιτική της κυβέρνησης, ο κ. Λοβέρδος υπενθυμίζει στον εκπρόσωπο της τρόικας ότι «η ένταξη όλων των κλάδων υγείας στον ΕΟΠΥΥ καθώς και η μεταφορά της εποπτείας των ταμείων από το υπουργείο Εργασίας στο Υγείας ήταν δική μου πρόταση με την οποία συμφωνήσατε όλοι».

Η  επίμαχη νομοθετική ρύθμιση που «ενόχλησε» την τρόικα προβλέπει ότι μπορούν να εξαιρεθούν από τον ΕΟΠΥΥ όσα Ταμεία μπορούν να αποδείξουν τη βιωσιμότητά τους. Στην περίπτωση αυτή τα ταμεία αυτά μετατρέπονται σε Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου και παύουν να δικαιούνται κρατική χρηματοδότηση.

Υπενθυμίζεται ότι στον ΕΟΠΥΥ έχει ενταχθεί ήδη το 95% των ασφαλισμένων μέσω της ένταξης του Ταμείου του Δημοσίου (ΟΠΑΔ), του ΙΚΑ, του ΟΓΑ και του ΟΑΕΕ.  Επίσης, πριν από έναν μήνα εντάχθηκε ο Οίκος Ναύτου και από χθες ( 1η Μαΐου το ΤΑΥΠΕΚΩ, το ταμείο των εργαζομένων στις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας και στις τράπεζες. Τον Ιούνιο αναμένεται να ενταχθεί  το ταμείο των γιατρών, δικηγόρων και μηχανικών (ΕΤΑΑ). Εκτός ΕΟΠΥΥ μένουν ο κλάδος υγείας του ΕΔΟΕΑΠ (Ταμείο δημοσιογράφων) και ο κλάδος υγείας των τριών ταμείων που ασφαλίζεται ο κύριος όγκος των τραπεζοϋπαλλήλων.