Απάντηση στην ανοιχτή επιστολή προς τα πολιτικά κόμματα αλλά και τους υποψήφιους Βουλευτές του Νομού Ηρακλείου που απέστειλε ο Δήμαρχος Αρχανών Αστερουσίων Ρούσσος Κυπριωτάκης σχετικά με την κατάσταση που αντιμετωπίζει σήμερα η Τοπική Αυτοδιοίκηση έδωσε με ανακοίνωσή της η Δημοκρατική Συμμαχία.

Στην σχετική ανακοίνωση αναφέρεται:

Κύριε Δήμαρχε, τόσο η περιφερειακή παράταξη της μείζονος αντιπολίτευσης «Μάχη για την Κρήτη» όσο και η Δημοκρατική Συμμαχία εξαρχής είχαν διατυπώσει τις διαφωνίες τους για το θεσμικό και οικονομικό πλαίσιο της αρχιτεκτονικής δομής του Καλλικράτη – έμπνευσης της προηγούμενης ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ και του πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου- διότι ήταν ηλίου φαεινότερο ότι δε θα μπορέσει να αποδώσει όσα είχε υποσχεθεί.

Στην πράξη αποδείχθηκε ότι οι ανισότητες μεταξύ των δήμων εντάθηκαν και διογκώθηκαν.

Οι μικροί δήμοι γίνονται μικρότεροι και οι μεγαλύτεροι πιο ισχυροί.
Μέσα σε αυτό το θολό τοπίο των μεταρρυθμίσεων εξ αρχής, δεν διευκρινίστηκε τι θα γίνει με τους πόρους της αυτοδιοίκησης και την ουσιαστική στήριξη των νέων γεωγραφικών ενοτήτων παρά τις προεκλογικές εξαγγελίες και τις διαβεβαιώσεις κατά τη διάρκεια των περιφερειακών εκλογών.

Η τραγική εικόνα της τοπικής αυτοδιοίκησης που ορθά διατυπώνεται στην ανοικτή επιστολή σας, έρχεται να συμπληρωθεί και με τις ενέργειες της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) η οποία σε όλους τους τόνους έχει επισημάνει ότι δεν πρέπει να «οδηγηθεί σε χρεοκοπία και σε κατάρρευση ένας από τους λίγους θεσμούς που απέμειναν με οργανωτική και λειτουργική ικανότητα».

Σημειώνεται μάλιστα ότι τα τελευταία τρία χρόνια η τοπική αυτοδιοίκηση έχει υποστεί μια πρωτοφανή μείωση των πόρων της – λειτουργικών και επενδυτικών – που σε σύγκριση με το 2009 ξεπερνά το 50%.

Ενώ από ότι φαίνεται , οι παρακρατηθέντες πόροι των προηγούμενων ετών, ύψους 213 εκατ, δεν πρόκειται να καταβληθούν.

Όσο για τα προεκλογικά 300 εκ ευρώ που μοίρασε ο υπουργός Οικονομικών κ. Σαχινίδης μετά τις κινητοποιήσεις των δημάρχων δε δίνουν λύση στο πρόβλημα .

Η θέση της Δημοκρατικής Συμμαχίας για το θέμα είναι ξεκάθαρη :

«Αποτελεσματικότερη εφαρμογή του Καλλικράτη, με ενίσχυση της δυνατότητας των νέων δημοκρατικά εκλεγμένων περιφερειακών συμβουλίων και των νέων δημοτικών συμβουλίων και να δρουν με λιγότερους γραφειοκρατικούς περιορισμούς και περισσότερους πόρους.

Προώθηση της τοπικής ανάπτυξης και της μείωσης της ανεργίας, αναθέτοντας στους αιρετούς την αξιοποίηση (σε συνεργασία με την Ε.Ε.) για το σκοπό αυτό τους πόρους του ΕΣΠΑ, το οποίο πρέπει να αλλάξει δραστικά κατεύθυνση και όσο μέρος του μπορεί να απελευθερωθεί να έχει ως κεντρική προτεραιότητα την μόχλευση ιδιωτικών επενδύσεων».

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook