Επιφυλάξεις για τη λειτουργία και την αποτελεσματικότητα των νέων κέντρων προσωρινής κράτησης μεταναστών εκφράζει η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, έπειτα από τη χθεσινή επίσκεψη εκπροσώπων της στις εγκαταστάσεις του κέντρου στην Αμυγδαλέζα.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, παρότι διαπιστώθηκε ότι οι υλικές συνθήκες κράτησης είναι καλύτερες σε σχέση με εκείνες που έχουν παρατηρηθεί σε άλλους χώρους διοικητικής κράτησης αλλοδαπών ανά την επικράτεια, η Ύπατη Αρμοστεία εκφράζει γενικότερα επιφυλάξεις σχετικά με τη λειτουργία και την αποτελεσματικότητα των νέων κέντρων κράτησης.

Τη στιγμή της επίσκεψης λειτουργούσε μία πτέρυγα των εγκαταστάσεων στην οποία κρατούνταν 56 αλλοδαποί.

Για την Ύπατη Αρμοστεία κρίσιμο ζήτημα παραμένει η διαδικασία, τα κριτήρια και οι όροι υπό τους οποίους πραγματοποιούνται οι αστυνομικές επιχειρήσεις μαζικών συλλήψεων αλλοδαπών χωρίς νομιμοποιητικά έγγραφα και μεταφοράς τους στο κέντρο κράτησης της Αμυγδαλέζας και, μελλοντικά, σε άλλα κέντρα που θα δημιουργηθούν.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η ανησυχία αυτή εντείνεται από το γεγονός ότι παραμένει εξαιρετικά περιορισμένη η δυνατότητα πρόσβασης στη διαδικασία ασύλου στη Διεύθυνση Αλλοδαπών Αττικής (Πέτρου Ράλλη), καθώς και σε άλλες αστυνομικές διευθύνσεις της επικράτειας.

zougla.gr