Τι προβλέπουν και σε τι προσβλέπουν οι τραπεζίτες από τις εκλογές της 6ης Μαΐου – Στέλνουν ένα μήνυμα η ανακεφαλαιοποίηση δεν πρέπει να οδηγήσει σε κρατικοποίηση να μην θυσιαστούν οι τράπεζες – Τι λένε για μνημόνιο και Αριστερά…
(upd2)Με μεγάλο ενδιαφέρον και με επίσης μεγάλη αγωνία αναμένουν οι τραπεζίτες το αποτέλεσμα της κάλπης στις 6 Μαΐου.

Το αποτέλεσμα της εκλογικής αναμέτρησης είναι καθοριστικό για δύο βασικούς λόγους

1)θα κριθεί η πορεία της χώρας αλλά και οι διαπραγματεύσεις που πρέπει να υπάρξουν ώστε το αποτυχημένο μνημόνιο να αλλάξει ριζικά να τροποποιηθεί ώστε να δίνει μια προοπτική ανάπτυξης στην χειμαζόμενη από ύφεση οικονομία. Οι τραπεζίτες αναγνωρίζουν ότι πολλές πτυχές του μνημονίου απέτυχε.

2)Το τραπεζικό σύστημα επί της ουσίας έχει χρεοκοπήσει καθώς η αποτυχία του κράτους να διαχειριστεί το χρέος οδήγησε το τραπεζικό σύστημα σε μηδενικά ή αρνητικά ίδια κεφάλαια.

Κορυφαία τραπεζικά στελέχη λοιπόν θεωρούν ότι οι εκλογές της 6ης Μαΐου θα πρέπει να στείλουν ένα μήνυμα ότι η χώρα παραμένει προσανατολισμένη στο ευρώ.

Οι τραπεζίτες έχουν κατανοήσει ότι το μνημόνιο έχει σοβαρές δυσλειτουργίες και εφιστούν την προσοχή στο κράτος «πλέον δεν μπορείτε να αυξήσετε άλλο την φορολογία. Μειώστε το χρεοκοπημένο κράτος και τις υπέρογκες δαπάνες».

Οι τραπεζίτες δεν χρησιμοποιούν την κλασσική ξύλινη γλώσσα θεωρούν και κατανοούν ότι οι καιροί έχουν αλλάξει.

Πόσοι τραπεζίτες είχαν ομόλογα και τα έχασαν λόγω του PSI+ πολλοί πάρα πολλοί και πιστέψετε ότι ήσαν οι κορυφαίοι.

Στην ερώτηση για το εκλογικό αποτέλεσμα εκτιμούν

1)ότι η ΝΔ θα είναι πρώτο κόμμα με ποσοστό από 21% έως 25%.
2)ότι το ΠΑΣΟΚ θα κινηθεί μεταξύ 16% και 19%.
3)Θεωρούν ότι ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ θα δώσουν μάχη για την 3η θέση στο κοινοβούλιο.
4)Θεωρούν δεδομένη την είσοδο των Ανεξάρτητων Ελλήνων και της Χρυσής Αυγής όπως και της Δημοκρατικής Αριστεράς.

Οι εκτιμήσεις των τραπεζιτών δεν διαφέρουν επί της ουσίας από την σχηματοποιημένη αντίληψη στην κοινωνία για τα εκτιμώμενα ποσοστά των πολιτικών κομμάτων.

Στο ερώτημα αν διαβλέπουν σύμπραξη ΝΔ και ΠΑΣΟΚ οι απόψεις των τραπεζιτών διίστανται.

Κάποιοι θεωρούν ότι πρωθυπουργός θα είναι ο Σαμαράς με το ΠΑΣΟΚ να συμπράττει στον σχηματισμό κυβέρνησης ενώ άλλη μερίδα τραπεζιτών θεωρούν ότι αν ο Σαμαράς λάβει πάνω από 27% με 28% θα επιδιώξει να πάει σε εκλογές και δεν θα ενεργοποίηση την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης.

Η πορεία της χώρας και η τύχη της ανακεφαλαιοποίησης

Οι τραπεζίτες έχουν πλήρη επίγνωση της κατάστασης.

(Ζητήσαμε από τους 4 τραπεζίτες με τους οποίους συνομιλήσαμε να μας διατυπώσουν τις απόψεις τους επώνυμα. Λάβαμε την απάντηση ότι οι τράπεζες βρίσκονται στο επίκεντρο και ότι οι τραπεζίτες δεν θα πρέπει να βρίσκονται…στην εικόνα καθώς μέρος της κοινωνίας ακόμη πιστεύει ότι για όλα φταίνε οι τραπεζίτες)

Οι τραπεζίτες υποστηρίζουν ότι δεν χρεοκόπησαν την Ελλάδα οι τράπεζες αλλά το σπάταλο και αδηφάγο κράτος.

Δεν έχουν άδικο. Μπορεί να είναι εύκολη η κριτική αλλά γεγονός είναι ότι δεν ευθύνονται οι τραπεζίτες για την κατάρρευση της Ελλάδος.

Να αναλογιστεί κανείς ότι ακόμη και οι επισφάλειες της Blackrock προήλθαν από την ύφεση που προκάλεσε η χρεοκοπία της Ελλάδος.

Οι τραπεζίτες έχουν κατανοήσει τα λάθη τους – αναγνωρίζουν ότι έκαναν λάθη ειδικά ως προς το καταναλωτικό μοντέλο που προώθησαν – αλλά επίσης λαμβάνουν πρωτοβουλίες ώστε να αλλάξουν πολλά και κυρίως να αλλάξουν τις καταναλωτικές συνήθειες της κοινωνίας.

Όμως η χώρα για να πάρει εμπρός υποστηρίζουν όλοι οι τραπεζίτες δεν θα πρέπει να αμφισβητηθεί στο ελάχιστο η ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας.

Αν αμφισβητηθεί η προοπτική της χώρας, η Ελλάδα δεν θα έχει μέλλον.

Όσον αφορά τις τράπεζες και το μείζον ζήτημα της ανακεφαλαιοποίησης οι τραπεζίτες ζητούν από την νέα κυβέρνηση να μην πέσει σε παγίδες και προπαγάνδα.

Να δει ψύχραιμα το πολιτικό σύστημα ότι οι τράπεζες δεν είναι ο εχθρός αλλά το θύμα της χρεοκοπίας.

Οι τράπεζες πρέπει να ανακεφαλαιοποιηθούν με κριτήρια που θα τις κρατήσουν ιδιωτικές ενώ σπεύδουν να αναφέρουν ότι «η ρητορεία της Αριστεράς δεν βοηθάει υπό την έννοια ότι επιζητούν τον κρατισμό στις τράπεζες. Ο κρατισμός στις τράπεζες απέτυχε και αν κρατικοποιηθούν οι ιδιωτικές τράπεζες θα χρεοκοπήσουν στην κυριολεξία.

Οι εύρωστες οικονομίες δίνουν κίνητρα στους ιδιώτες να κινητοποιήσουν την οικονομία. Θα ήταν ιστορικό λάθος το κράτος να αφαιρέσει αυτά τα εφόδια από τους ιδιώτες».

Οι τραπεζίτες επίσης αναφέρουν ότι «δεν έχουμε κάτι με την Αριστερά τα συνομοσιολογικά σενάρια τραπεζίτες εναντίων αριστερών δεν έχουν βάση.

Η Αριστερά είναι χρήσιμη αλλά η Αριστερά έχει κάνει λάθη που δεν έχει αναγνωρίσει. Η Αριστερά πρέπει να βοηθήσει στην ανακεφαλαιοιποίηση των τραπεζών με όρους και κριτήρια ιδιωτικά»

bankingnews.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook