Με εκπεφρασμένη τη βούληση όλων των Ευρωπαίων πολιτικών να ενισχύουν όσο το δυνατόν περισσότερο τη «θωράκιση» του χρηματοπιστωτικού κλάδου απέναντι σε μια νέα κρίση και με τη ζοφερή κατάσταση που επικρατεί στον τραπεζικό κλάδο της Ισπανίας να ενισχύει τα… επιχειρήματα όσων ζητούν αυστηρότατους όρους και δεσμεύσεις από τις τράπεζες αναφορικά με τα κεφάλαιά τους και τον τρόπο που τα διαχειρίζονται, συνεδριάζει την Τετάρτη το «λόμπι» των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ.

Με τους παριστάμενους στο Ecofin να επιζητούν να καταλήξουν ει δυνατόν και σήμερα σε μια συμφωνία που θα αναγκάζει τις ευρωπαϊκές τράπεζες να «βάζουν στην άκρη» περισσότερα κεφάλαια προκειμένου να εξασφαλιστούν από απώλειες, όπως αυτές που επέφερε το «ελληνικό» PSI.

«Μπροστάρηδες» στην προσπάθεια αυτή οι υπουργοί Οικονομικών Βρετανίας και Σουηδίας, οι οποίοι εμφανίζονται να απαιτούν ακόμα αυστηρότερους όρους κι από αυτούς που βρίσκονται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Επί της ουσίας όλοι συμφωνούν ότι χρειάζονται αλλαγές, αλλά προς το παρόν τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ παραμένουν διχασμένα σε ότι αφορά το πόσα κεφάλαια θα πρέπει τελικά νμα παραμένουν δεσμευμένα για να καλύψουν «πιστωτικούς κινδύνους». Η Δανία, η οποία ασκεί αυτό το εξάμηνο στην προεδρία της ΕΕ, εντείνει τις προσπάθειες για την επίτευξη συμφωνίας.

Στόχος της Δανίας είναι να υπάρξει συναίνεση μεταξύ των χωρών αναφορικά με τους νέους κανόνες για τα κεφάλαια και να επιτευχθεί συμφωνία με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μέχρι το τέλος Ιουνίου.

Εάν πάντως η συνεδρίαση της Τετάρτης δεν καταλήξει σε συμφωνία, το επόμενο προγραμματισμένο Ecofin θα πραγματοποιηθεί στις 15 Μαΐου.

protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook