Στη όνομα της Κατίνα Σηφακάκη ή αλλιώς “Το Κατινάκι η μαμή”, αφιερώνεται φέτος η γιορτή της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας του Συνδέσμου Μελών των Γυναικείων Σωματείων του νομού Ηρακλείου, που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη στις 7.30 το βράδυ στην αίθουσα “Καστελλάκη” του Επιμελητηρίου του νομού.

Η κα Κατίνα 95 χρονών αψηφά τον χρόνο και τον κίνδυνο. Αγωνίστρια επί σειρά ετών, από την Γερμανική κατοχή έως την Ελληνική κρίση, που έχει ζήσει δύο δικτατορίες, έναν παγκόσμιο πόλεμο, έναν εμφύλιο πόλεμο, αμέτρητες φυλακές, εξορίες, βασανιστήρια και εκτελέσεις, λέει, απλά «Στην Κατοχή αγωνιζόμασταν για να διώξουμε τους ναζί, η Γαλλία το ίδιο κι όλες οι άλλες χώρες το ίδιο. Σήμερα οι αγώνες είναι πανευρωπαϊκοί. Πιστεύω στους αγωνιστές που βγαίνουν στο δρόμο και φωνάζουν. Θ’ αλλάξει το σύστημα! Τα νέα παιδιά ξέρουν γιατί αγωνίζονται...”.

Λίγα ακόμα λόγια και καταλαβαίνεις:

«Πιστεύω και σήμερα, ότι αν σμίξουνε οι λαοί θ’ αλλάξουνε τον κόσμο. Ο λαός ν’ αποφασίζει για τον λαό και να πάψει να είναι πρόβατο επί σφαγή. Οι αγώνες και τα οράματα της ανθρωπότητας, ούτε τουφεκίζονται, ούτε σκοτώνονται. Οι αγώνες δεν σβήνουν...”.»

“Θέλω να ζήσω για να ακολουθήσω αυτά τα παιδιά που τα βλέπεις και θέλουν να ακολουθήσουν εμένα... Είμαι ένας απλός άνθρωπος και αγωνίζομαι και αγκαλιάζω τους ανθρώπους οπουδήποτε κι αν ανήκουν, αρκεί να είναι άνθρωποι για να γκρεμίσομε το σύστημα. Έχω δύναμη τώρα, δύναμη που δεν την είχα γιατί δεν ήξερα...”.

Στην εκδήλωση θα συμμετέχει η Κρητική Συμφωνική Ορχήστρα Νέων υπό τον μαέστρο Νίκο Αντωνακάκη.

Την τιμώμενη θα παρουσιάσει η αναπληρώτρια καθηγήτρια Νεοελληνικής Λογοτεχνίας του Πανεπιστημίου Κρήτης κα Ελπινίκη Νικολουδάκη και θα την καλωσορίσει η πρόεδρος του Συνδέσμου κα Μαίρη Παχιαδάκη.