Το μήνυμά της για την ημέρα της Γυναίκας στέλνει η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Χανίων.

Έχουν περάσει πάνω από 150 χρόνια από την ημέρα που οι εργάτριες της Νέας Υόρκης διεκδίκησαν τα εργασιακά τους δικαιώματα. Από το 1977 ο ΟΗΕ αναγνώρισε ως Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας την 8η Μάρτη. Σήμερα η γυναίκα μετά από επίπονες διεκδικήσεις έχει πετύχει ως ένα μεγάλο βαθμό να αναγνωριστεί η αξία της.

Η σύγχρονη γυναίκα καλείται να ανταποκριθεί σε πολλαπλούς και δύσκολους ρόλους. Διατηρώντας τους παραδοσιακούς ρόλους της κόρης , της συζύγου και της μητέρας, λαμβάνει πλέον ενεργά μέρος στην παραγωγική διαδικασία, σε όλους τους τομείς δράσης καθώς και στα κέντρα λήψης των αποφάσεων.

Ο αγώνας των γυναικών ωστόσο συνεχίζεται με τόλμη για την κατοχύρωση της ισοτιμίας και της ισονομίας και των δικαιωμάτων που ακόμα αμφισβητούνται σε συντηρητικούς εργασιακούς χώρους. Ένας αγώνας που συχνά κρίνεται από μεροληπτικά ασαφή και άνισα κριτήρια. Οι κατακτήσεις είναι συνάρτηση των κοινωνικοπολιτικών συνθηκών.

Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας βρίσκει την χώρα αλλά και την διεθνή κοινότητα σε κρίσιμη και ιδιαίτερα δύσκολη οικονομική και πολιτική συγκυρία με σοβαρές επιπτώσεις για όλους. Οι γυναίκες που αποτελούν τον ευαίσθητο κρίκο της κοινωνίας, επιβαρύνονται ακόμα περισσότερο από τα ήδη οξυμμένα προβλήματα στην οικογένεια, ενώ ακόμη περισσότερα προβλήματα αντιμετωπίζουν στην κοινωνία. Έχουν κατά κανόνα χαμηλότερα εισοδήματα, πλήττονται περισσότερο από την ανεργία, την φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό. Παρά τα προβλήματα ενδιαφέρονται ωστόσο για τις παγκόσμιες αλλαγές, για τον τρόπο παραγωγής και διανομής του πλούτου, αλλά και για τα μέτρα προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, για τον τερματισμό των πολεμικών συγκρούσεων.

Ως Επιτροπή Ισότητας της Περιφέρειας Κρήτης ενώνουμε την φωνή μας με τα κινήματα των γυναικών, μαζί με τις σοσιαλιστικές και προοδευτικές δυνάμεις στην Ευρώπη και όλο τον κόσμο για την ανάδειξη και αξιοποίηση της πλούσιας δεξαμενής ανθρώπινου και εργασιακού δυναμικού των γυναικών, ο οποίος ανέκαθεν αποτελούσε τον εφεδρικό στρατό για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης. Με την αξιοποίηση πόρων από το ΕΣΠΑ θα υπάρξουν συγκεκριμένες πολιτικές και δράσεις υποστήριξης των γυναικών και των νέων.

Το γυναικείο κίνημα πρέπει να δώσει έμφαση στην προστασία των δικαιωμάτων στην εργασία, την κοινωνική ασφάλιση , ουσιαστική ενίσχυση στην ανασφάλιστη νοικοκυρά και στον εκσυγχρονισμό του οικογενειακού δικαίου. Στην φροντίδα των παιδιών της βρεφικής και της παιδικής ηλικίας, τον διπλασιασμό των βρεφονηπιακών σταθμών πλήρους ωραρίου, το ολοήμερο νηπιαγωγείο. Ιδιαίτερη φροντίδα για τις οικογένειες των παιδιών με αναπηρία, για μεταρρύθμιση στο καθεστώς υιοθεσίας και αναδοχής παιδιών, καθώς και την στήριξη των γυναικών και των παιδιών που έχουν πέσει θύματα ενδοοικογενειακής βίας.

Η Επιτροπή Ισότητας της Περιφέρειας Κρήτης και εγώ προσωπικά με αφορμή τον φετινό παγκόσμιο εορτασμό της ημέρας της γυναίκας καταθέτουμε τον σεβασμό και την εκτίμησή μας στις γυναίκες που παραμένουν φορείς αγάπης, τρυφερότητας και προσφοράς . Σε εκείνες που με την δυναμική τους παρουσία θυμίζουν καθημερινά την ουσία της Δημοκρατίας.

Χαιρετίζουμε εγκάρδια τις γυναίκες του τόπου μας, αλλά και όλες τις γυναίκες μετανάστριες που μακριά από τις πατρίδες και τις οικογένειές τους ζουν και εργάζονται στην χώρα μας. Συγχαίρουμε θερμά το γυναικείο κίνημα και ευχόμαστε καινούριες επιτυχίες στην πάλη για τα δίκαια αιτήματα των γυναικών . Θα είμαστε δίπλα τους, συναγωνίστριες σε έναν κοινό αγώνα απέναντι στην κοινωνική αδικία, με στόχο έναν πολιτισμένο κόσμο που θα τον διέπει η ισονομία και η ισοτιμία.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook