Η αφίσα για την Κύπρο στους πρώτους Πανελλήνιους Αγώνες στο Ζάππειο το 1901 πρόκειται να δημοπρατηθεί στις 8 Μαΐου από τον οίκο «ΑhΖmartΑuctions», σε συνεργασία με τον οίκο δημοπρασιών «Δημοπρασίες Πέτρος Βέργος».

Η σπάνια και ιστορικά σημαντική πολύχρωμη αφίσα, χαραγμένη στο γνωστό λιθογραφείο του G. Κohlmann, σχεδιάστηκε και κυκλοφόρησε τον Απρίλιο του 1901, όταν, με την ευκαιρία των πρώτων πανελλήνιων αγώνων, διοργανώθηκε από τον Πατριωτικό Σύνδεσμο των Κυπρίων εν Αθήναις στο Ζάππειο Μέγαρο Αθηνών, κυπριακή έκθεση και αγορά, με εκθέματα αντιπροσωπευτικά από όλη την κυπριακή παραγωγή και την καθημερινή ζωή των Κυπρίων, με στόχο την εθνική αφύπνιση και σύσφιγξη των δεσμών μεταξύ του ελληνικού μητροπολιτικού χώρου και της Κύπρου.

Εμπνευστής και οργανωτής της έκθεσης, σύμφωνα με την εφημερίδα «Φιλελεύθερος», ήταν ο πρόεδρος του Πατριωτικού Συνδέσμου Γεώργιος Σ. Φραγκούδης (1869-1939), ο οποίος σπούδασε Νομικά στην Αθήνα και Πολιτικές Επιστήμες στο Παρίσι.

Παράλληλα, ήταν ακαδημαϊκός, πολιτικός, εκσυγχρονιστής και συγγραφέας και ιδρυτής της Παντείου Σχολής Πολιτικών Επιστημών, της οποίας υπήρξε και ο πρώτος διευθυντής.

Το δεύτερο σημαντικότερο έργο της δημοπρασίας, το γλυπτό «Η μάνα της Κύπρου» (υπογεγραμμένο και χρονολογημένο το 1963 του Ελλαδίτη δημιουργού Θεόδωρου Βασιλείου [1917-1993]) είναι αφιερωμένο στην Κύπρια μάνα.

Η δημοπρασία συμπεριλαμβάνει 101 έργα ζωγραφικής και γλυπτικής κορυφαίων Ελλήνων και Κυπρίων καλλιτεχνών καθώς και έργα νεότερων καλλιτεχνών, που δραστηριοποιούνται σήμερα στην Ελλάδα και στην Κύπρο.

Ανάμεσα στους 80 καλλιτέχνες με έργα στη δημοπρασία ξεχωρίζουν οι Ελλαδίτες Βασιλείου, Γαΐτης, Πανιάρας, Κοκκινίδης, Φασιανός, Μυταράς, Σάμιος, Σπεράντζας, Πανταλέων και Γέρος, καθώς και οι Κύπριοι Λαδόμματος, Οικονόμου, Χαραλαμπίδης, Χατζησωτηρίου, Δίκαιος, Βότσης, Ερωτόκριτος, Κοτσώνης και Ιωακείμ.

zougla.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook