Η Δημοτική Βιβλιοθήκη Χανίων  σε συνεργασία, με τη γνωστή συγγραφέα παιδικών βιβλίων  κ. Ευδοκία Σκορδαλά – Κακατσάκη,  και την εκπαιδευτικό και πρόεδρο του Συλλόγου Φίλων του Μουσείου Σχολικής Ζωής κα Μαρία Δρακάκη, αναλαμβάνουν το συντονισμό των Παιδικών Λεσχών Ανάγνωσης.

 Οι συναντήσεις  γίνονται στο χώρο της Παιδικής-Εφηβικής Βιβλιοθήκης της Δημοτικής Ενότητας Χανίων - στο Δημοτικό Κήπο - και στο χώρο της Παιδικής – Εφηβικής Βιβλιοθήκης της Δημοτικής Ενότητας Σούδας, μία φορά το μήνα.

Όπως αναφέρει σε δήλωσή του  ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού κ. Δ. Λειψάκης:

«Σε μια λέσχη ανάγνωσης τα παιδιά συναντιούνται με σκοπό να γνωρίσουν τα βιβλία, να συζητήσουν γι αυτά, να παίξουν, να γελάσουν, ώστε η ανάγνωση να γίνει συνήθεια και μέρος της καθημερινότητας τους. Με αυτόν τον τρόπο, θα επιζητούν τη συντροφιά του βιβλίου από δική τους επιλογή και ανάγκη. Εδώ να επισημάνουμε την απήχηση που έχει η Λέσχη Ανάγνωσης ενηλίκων, καθώς οι αναγνώστες της δείχνουν έντονο ενδιαφέρον και τα μέλη της ομάδας περιμένουν με ανυπομονησία και χαρά, τη μηνιαία καθιερωμένη συνάντηση. Το θεσμό αυτό, στηρίζει και προωθεί με θέρμη η Δημοτική Αρχή».

Εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν από το Δήμο Χανίων στα πλαίσια των Λεσχών Ανάγνωσης

-Την Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου πραγματοποιήθηκε με επιτυχία και ενεργητική συμμετοχή ομάδας 15 παιδιών, ηλικίας 6- 13 ετών, το πρώτο εργαστήριο της Λέσχης Ανάγνωσης, στη Παιδική-Εφηβική Βιβλιοθήκη της Δημοτικής Ενότητας Σούδας. Το εργαστήριο είχε θέμα το βιβλίο «Ο φεγγαροσκεπαστής» του Eric Puybaret, μφρ. Μ. Αγγελίδου. Περιλάμβανε δραστηριότητες θεατρικού παιχνιδιού, διαμόρφωσης ομάδων και εικαστικής έκφρασης με στόχο τα παιδιά που συμμετείχαν να οδηγηθούν στη συνέχεια  αβίαστα στην ανάγνωση του βιβλίου.

- Το Σάββατο 3 Μαρτίου, πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνάντηση της Παιδικής Λέσχης Ανάγνωσης στην Παιδική-Εφηβική Βιβλιοθήκη της Δημοτικής Ενότητας Χανίων - στο Δημοτικό Κήπο. Όπως δήλωσε η  γνωστή συγγραφέας και υπεύθυνη της Λέσχης Ανάγνωσης στη συγκεκριμένη Βιβλιοθήκη, κα. Κακατσάκη Ευδοκία : «Συμμετείχαν 13 παιδιά, Δ΄, Ε΄ και ΣΤ΄ τάξης. Συστηθήκαμε και κουβεντιάσαμε για τα πράγματα που αγαπά να κάνει ο καθένας. Διαπιστώσαμε πως κοινή αγάπη όλων μας είναι  το διάβασμα! Στην ερώτησή μου γιατί διαβάζουν, μου απάντησαν διάφορα: Ξεκουράζομαι, είπε το ένα. Ξεχνιέμαι, είπε το άλλο. Ταξιδεύω, είπε ένα τρίτο. Διασκεδάζω. Νοιώθω όμορφα! είπαν, σχεδόν όλα! Όταν ρωτήθηκαν για το ποια είναι τα συναισθήματα που γεννούν στην ψυχή τους τα βιβλία απάντησαν «Αισιοδοξία, ελπίδα, λύπη, φόβος, θυμός, χαρά, μερικά από τα συναισθήματά τους»!

-Την Πέμπτη  22 Μαρτίου πραγματοποιήθηκε στην Παιδική Βιβλιοθήκη της Σούδας, το 2ο εργαστήριο φιλαναγνωσίας  για παιδιά  Δημοτικού. Το εργαστήριο προσέγγισε, με αφορμή το  βιβλίο της Μάρως Λοϊζου, «Ο αθάνατος γαϊδαράκος», το θέμα της αναγέννησης και του κύκλου της ζωής. Τα παιδιά που συμμετείχαν είχαν την ευκαιρία να προβληματιστούν για το δύσκολο θέμα της διαχείρισης της απώλειας ενός αγαπημένου φίλου ή μέλους της οικογένειας και να αναδείξουν  περιπτώσεις του κύκλου της ζωής και των φαινομένων αναγέννησης στη φύση από την καθημερινότητά τους  με αφορμή μάλιστα τον ερχομό της άνοιξη.

-Το Σάββατο 21 του Απρίλη, πραγματοποιήθηκε η δεύτερη συνάντησή της Παιδικής Λέσχης Ανάγνωσης στην Παιδική-Εφηβική Βιβλιοθήκη της Δημοτικής Ενότητας Χανίων - στο Δημοτικό Κήπο. Σε αυτή τα συμμετέχοντα παιδιά μίλησαν για τις διακοπές τους ενώ αναγνώστηκε και το βιβλίο "Το μυστικό τραγούδι της Μάτας", της Ειρήνης Μάρρα.

- Την Πέμπτη 26 Απριλίου, πραγματοποιήθηκε θεατρικό εργαστήρι στη Παιδική-Εφηβική Βιβλιοθήκη της Σούδας με θέμα ένα βιβλίο γνώσης, το βιβλίο του Βασίλη Κρεμμυδά «Καθημερινές ιστορίες για τα καράβια». Όλα τα  παιδιά που πήραν  μέρος έφεραν μαζί τους ένα μικρό καράβι από οποιοδήποτε υλικό (χαρτί, βότσαλο, μέταλλο, σκοινί, κ.λπ)  ή το καράβι που ονειρεύονται να τους ταξιδέψει σε μια ζωγραφιά ή φωτογραφία. Με πολύ φαντασία και μεράκι τα παιδιά με την εμψύχωση της εκπαιδευτικού Μ. Δρακάκη με ερεθίσματα από παιδικές ζωγραφιές με αντίστοιχο θέμα,  «ταξίδεψαν» την ομάδα  σε  δικές τους εμπειρίες από τα καράβια –παιχνίδια τους αλλά και από αυτοσχέδια χάρτινα  καράβια ,που κουβαλούν τα όνειρά τους . Στόχος του εργαστηρίου ήταν να ανακαλύψουν   τα δικά τους κίνητρα για διάβασμα ακόμη και σε ένα βιβλίο που δεν φαίνεται εκ πρώτης όψεως τόσο ελκυστικό για παιδιά.

Οι επόμενες συναντήσεις θα πραγματοποιηθούν: 

-Παιδική-Εφηβική Βιβλιοθήκη του Δημοτικού Κήπου: Σάββατο 12 Μαΐου και ώρα 11π.μ.

-Παιδική-Εφηβική Βιβλιοθήκη της Δημοτικής Ενότητας Σούδας : Πέμπτη 31 Μαΐου και ώρα 5.30 μ.μ. 

-Δημοτική Βιβλιοθήκη: Τετάρτη 9 Μαΐου και ώρα 7 μ.μ.