Το Κογκρέσο της Βραζιλίας ενέκρινε τροποποίηση στην περιβαλλοντική νομοθεσία της χώρας που θέτει ευθέως σε κίνδυνο τον Αμαζόνιο και άλλες σημαντικές περιοχές, επισημαίνει το WWF.

Το μέλλον των δασών της Βραζιλίας τώρα είναι στα χέρια της Προέδρου της χώρας Ντίλμα Ρούσεφ που εντός 15 ημερών πρέπει είτε να εγκρίνει είτε να ασκήσει βέτο στην αναθεώρηση της νομοθεσίας, ενώ στις επόμενες δύο εβδομάδες, το WWF και άλλες περιβαλλοντικές οργανώσεις θα κλιμακώσουν τις πιέσεις τους στην Πρόεδρο της χώρας ώστε να τηρήσει τις προεκλογικές της δεσμεύσεις και να αντιταχθεί στην επιχειρούμενη αποψίλωση δασών.

Σύμφωνα με το WWF, εάν προχωρήσει, αυτή η καταστροφική αλλαγή στο Δασικό Νόμο υπολογίζεται να επηρεάσει έως 76 εκατ. εκτάρια δάσους – δηλαδή μια περιοχή του μεγέθους της Χιλής ή μεγαλύτερη από τη Γερμανία, την Ιταλία και την Αυστρία – χαλαρώνοντας τα μέτρα προστασίας και ανοίγοντας τη δυνατότητα εκμετάλλευσης αυτών των δασικών περιοχών από τις μεγάλες αγροτικές επιχειρήσεις.

Η καταστροφή ή μη αποκατάσταση δασικών εκτάσεων αυτού του μεγέθους θα απελευθερώσει στην ατμόσφαιρα το ισοδύναμο 28 δισ. τόνων CO2. Περίπου τέσσερις φορές δηλαδή το στόχο που έχει τεθεί από το Πρωτόκολλο του Κιότο για τις μειώσεις των αερίων θερμοκηπίου την περίοδο 2008-2012. Όμως οι μεγάλες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον αγροτικό τομέα άσκησαν πιέσεις και – ενάντια στην κοινή γνώμη, την επιστημονική γνωμοδότηση και τις νόμιμες πρακτικές – κατάφεραν να πάρει η πρόταση την απαιτούμενη πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο.

Αντιδρώντας, χιλιάδες κάτοικοι κατέβηκαν στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν ενάντια στην αναθεώρηση του Δασικού Κώδικα. Και χιλιάδες ακόμα πολίτες από όλο τον πλανήτη τους υποστηρίζουν στέλνοντας e-mail στην Πρόεδρο Ρούσεφ ή δημοσιοποιώντας την υπόθεση στη σελίδα τους στο Facebook και στο Twitter.

real.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook