Στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Κρήτης θα ενταχθεί το επόμενο διάστημα το έργο της κατασκευής του βιολογικού καθαρισμού της Παλιόχωρας, καθώς έχει εξασφαλιστεί μελετητική \’ωριμότητα\’, όπως επεσήμαναν χθες, ο περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης και ο δήμαρχος Καντάνου – Σελίνου Γιώργος Δερμιτζάκης.

Τη θετική αυτή εξέλιξη είχε ανακοινώσει πριν από λίγες ημέρες, σε γραπτή του δήλωση, ο υποψήφιος βουλευτής Χανίων του ΠΑΣΟΚ Ευτύχης Δαμιανάκης, τονίζοντας ότι «μετά από έναν πολυετή αγώνα δρόμου αιρετών, τοπικών φορέων και υπηρεσιών, ξεπεράστηκαν οι αγκυλώσεις και είναι πλέον δυνατή η ένταξη του έργου σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα προκειμένου στη συνέχεια να προχωρήσει η κατασκευή του».

«Χάρη σε πρωτοβουλίες της Περιφέρειας και του αντιπεριφερειάρχη Απόστολου Βουλγαράκη, του δημάρχου Καντάνου – Σελίνου Γιώργου Δερμιτζάκη και του βουλευτή Ευτύχη Δαμιανάκη, πολύ σύντομα εγκρίνεται η ένταξη του βιολογικού της Παλιόχωρας στο Περιφερειακό Πρόγραμμα Κρήτης. Πρόκειται για ένα σημαντικό έργο που ήταν χρόνιο αίτημα των κατοίκων της περιοχής και του Δήμου και το οποίο θα αναβαθμίσει την ποιότητα ζωής των πολιτών αλλά και δίνει λύση σε ένα σημαντικό περιβαλλοντικό ζήτημα», επεσήμανε χθες στη δήλωσή του ο κ. Αρναουτάκης, κάνοντας λόγο για «θετική εξέλιξη».

Από την πλευρά του, ο κ. Δερμιτζάκης σημείωσε ότι «την περασμένη Παρασκευή κατατέθηκε ο φάκελος του έργου \’Εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων Κουντούρας – Παλιόχωρας\’ του Δήμου Καντάνου – Σελίνου στην Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή στο Ηράκλειο. Είμαι απόλυτα ευχαριστημένος. Μια διαδικασία που κράτησε δώδεκα χρόνια, από το 2000, τελειώνει και περιμένουμε την έγκριση του έργου από την Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή. Εχουμε πάρει την έγκριση για μελέτη – κατασκευή από το Συμβούλιο Δημοσίων Εργων, ταυτόχρονα, δε, η μελέτη των δικτύων έχει περατωθεί. Σε κουβέντα που είχαμε την περασμένη Δευτέρα με την Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή, ο φάκελος είναι πλήρης και υπάρχουν μέσα όλα τα δικαιολογητικά».

Ο δήμαρχος Καντάνου – Σελίνου δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι «η όλη κατάσταση με την ανεξέλεγκτη απόρριψη λυμάτων στη θάλασσα έχει φτάσει στο οριακό σημείο, αφού και ο εισαγγελέας έχει δώσει εντολή να σταματήσει αυτή η διαδικασία και να κλείσει ο αγωγός».

Παράλληλα, ο κ. Δερμιτζάκης διευκρίνισε ότι «η συζήτηση στο Συμβούλιο της Επικρατείας της προσφυγής που έχει κατατεθεί είχε οριστεί για σήμερα (χθες)». «Λόγω των εκλογών αναβλήθηκε για τον επόμενο μήνα. Θεωρούμε ότι είμαστε έτοιμοι για να προχωρήσουμε και πιστεύουμε ότι με τη συμπλήρωση και του φακέλου αυτού και στο Συμβούλιο της Επικρατείας, το δικαστήριο δεν έχει παρά να απορρίψει τις οποιεσδήποτε ενστάσεις, οι οποίες είναι περιβαλλοντικές και τυπικές και δεν έχουν να κάνουν με τις ιδιοκτησίες».

Καταλήγοντας, ο δήμαρχος Καντάνου – Σελίνου ανέφερε: «Από καρδιάς θέλω να ευχαριστήσω τον περιφερειάρχη Κρήτης, την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης και όλες τις υπηρεσίες για τη βοήθεια, όσο και τον βουλευτή κ. Δαμιανάκη για όσες φορές χρειάστηκε να κάνει παρεμβάσεις προκειμένου να προχωρήσει η διαδικασία, ιδιαίτερα στην Αθήνα».

Υπενθυμίζεται ότι στη δήλωσή του ο κ. Δαμιανάκης υπογράμμιζε ότι ο βιολογικός καθαρισμός αποτελεί αναγκαίο έργο υποδομής για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων και την περαιτέρω τουριστική ανάπτυξη μιας από τις ομορφότερες περιοχές της Κρήτης, καθώς πρόκειται να δώσει οριστική λύση στο χρόνιο πρόβλημα της ανεξέλεγκτης διάθεσης των λυμάτων.

«Τους τελευταίους μήνες, συμμετείχαμε σε αλλεπάλληλες συσκέψεις, με τον περιφερειάρχη Σταύρο Αρναουτάκη, τον δήμαρχο Γιώργο Δερμιτζάκη και τη μελετητική ομάδα του Δήμου, είχαμε συναντήσεις στην Αθήνα με τον ειδικό γραμματέα του Υπουργείου Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Ανδρέα Ανδρεαδάκη. Η πρόταση υποβλήθηκε την Παρασκευή από τον Δήμο Καντάνου – Σελίνου, είναι πλήρης ο φάκελος, ο κ. Αρναουτάκης δεσμεύθηκε για την άμεση ένταξη του έργου», κατέληγε στη δήλωσή του ο κ. Δαμιανάκης.

(Χανιώτικα Νέα)

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook