Στο άνοιγμα 30 κλειστών επαγγελμάτων θα πρέπει να προχωρήσει μέσα στους επόμενους τρεις μήνες η νέα κυβέρνηση. Στο νέο κύμα απελευθέρωσης που υπαγορεύεται από το δεύτερο Μνημόνιο περιλαμβάνονται χρηματιστηριακές εταιρίες, βενζινάδικα, περίπτερα, καπνοπωλεία, κυλικεία, ιδιωτικά ΚΤΕΟ, φροντιστήρια δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, κέντρα ξένων γλωσσών κ.α.

Πρόκειται για ορισμένες μόνο από τις επιχειρηματικές και επαγγελματικές δραστηριότητες για τις οποίες θα πρέπει μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου να αρθούν τα υφιστάμενα εμπόδια και περιορισμοί από τα οποία διέπονται σήμερα.

Τη «σκυτάλη» της απελευθέρωσης θα πάρουν μέσα στο καλοκαίρι και μια σειρά από άλλες επαγγελματικές δραστηριότητες όπως είναι οι λιμενεργάτες και οι ενεργειακές επιθεωρητές, ενώ μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου πρέπει να έχουν αποδεσμευθεί από κάθε είδους εμπόδια τα επαγγέλματα του τουριστικού πράκτορα, του οινολόγου, του μελισσοκόμου, του εμπόρου λιπασμάτων, του εφημεριδοπώλη, του εκμεταλλευτή πρακτορείου Τύπου, του εκμεταλλευτή παιδικών κατασκηνώσεων και βρεφονηπιακών σταθμών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών το τελευταίο δίμηνο άρθηκαν οι φραγμοί εισόδου σε 28 επαγγέλματα, ενώ προγραμματίζεται σε δύο δόσεις, τον Ιούνιο και τον Σεπτέμβριο, να συμβεί το ίδιο σε ακόμη 30 δραστηριότητες και υπηρεσίες.
Να σημειωθεί ότι τον Φεβρουάριο, ως προαπαιτούμενη ενέργεια για την 6η δόση, η Τρόικα ζήτησε την απελευθέρωση σε ακόμη 16 κλάδους: φορτοεκφορτωτές, εταιρείες προσωρινής απασχόλησης, ιδιωτικά γραφεία συμβούλων εργασίας, ξεναγοί, μεσίτες, ορκωτοί εκτιμητές (εκκρεμούν βελτιώσεις), λογιστές και φοροτέχνες, αναλογιστές, ιδιωτικοί φορείς παροχής υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας(ιατρεία-πολυιατρεία, οδοντιατρεία- πολυοδοντιατρεία, διαγνωστικά κέντρα, κέντρα αποθεραπείας -αποκατάστασης), μονάδες χρόνιας αιμοκάθαρσης, οδοντοτεχνικά εργαστήρια, καταστήματα οπτικών ειδών και τμημάτων φακών επαφής, εργαστήρια φυσικοθεραπείας, αισθητικής, μονάδες αδυνατίσματος και διαιτολογικές μονάδες, ωδεία, σχολές χορού, σχολές δραματικής τέχνης και κινηματογράφου.

Ενώ μέσα στον Μάρτιο, μέσω εγκυκλίων και άλλων Εφαρμοστικών διατάξεων, έχουν αρθεί τα εμπόδια εισόδου και άσκησης δραστηριότητας για 12 συνολικά επαγγέλματα, που είναι τα εξής: οδηγοί-ιδιοκτήτες ταξί, σχολές οδήγησης και εκπαιδευτές, μηχανοτεχνίτες, εκτελωνιστές, χημικοί ναυτιλίας , κομμωτές και κουρείς, τεχνίτες χεριών – ποδιών, διοργάνωση εκθέσεων, ραδιοτεχνίτες και ραδιοηλεκτρολόγοι, ενεχυροδανειστές και αργυραμοιβοί.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έχουν επιμεληθεί οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών, μέχρι το τέλος Ιουνίου στόχος θα πρέπει να έχει ξεκινήσει η διαδικασία της απελευθέρωσης των εξής επαγγελμάτων:

1. Ενεργειακοί Επιθεωρητές
2. Εμπορεία Πετρελαιοειδών
3. Καπνοπωλείο – περίπτερο – κυλικείο
4. Χρηματιστηριακές εταιρίες
5. Επιχείρηση ενοικίασης λιμουζίνων
6. Λιμενεργάτες
7. Ιδιωτικά ΚΤΕΟ
8. Κατ’ οίκον διδασκαλία
9. Διδασκαλία σε φροντιστήρια δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης
10. Κέντρα ξένων γλωσσών

Μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου του 2012 θα ακολουθήσουν:

1. Τουριστικά Γραφεία, πράκτορες
2. Οινολόγος – μελισσοκόμος
3. Εμπορία λιπασμάτων
4. Εφημεριδοπώλες – πρακτορεία τύπου
5. Παιδικές εξοχές – βρεφικοί σταθμοί κλπ

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook