Η ομιλία του Μανώλη Όθωνα στην κεντρική προεκλογική εκδήλωση του ΠΑΣΟΚ στο Δημοτικό Κήπο Ρεθύμνου:

Ακούστε την ομιλία του, πατώντας εδώ .

«Ρεθυμνιώτισσες και Ρεθυμνιώτες

Φίλες και Φίλοι

Είμαστε εδώ σε πείσμα των καιρών, είμαστε εδώ σε πείσμα των δυσκολιών. Και είμαστε εδώ σε πείσμα αυτών, και ήταν πολλοί, που για ακόμα μια φορά βιάστηκαν να αναγγείλουν το τέλος της δημοκρατικής μας παράταξης. Είμαστε εδώ για να σηκώσουμε όλοι μαζί, λιγότεροι ίσως από την περασμένη φορά, ψηλότερα τη δική μας σημαία. Όχι την πλαστική σημαία με το έμβλημα της κομματικής μας αυταρέσκειας και ταυτότητας. Δε φτάνει το λάβαρο αυτό στο ύψος των σημερινών αναγκών της χώρας. Στο ύψος των δύσκολων για τη χώρα μας περιστάσεων. Ούτε βέβαια είμαστε εδώ για να σηκώσουμε το λάβαρο κάποιου μνημονιακού ή αντιομνημονιακού αγώνα. Δεν υπάρχει και το ξέρουμε κανένα περιθώριο για αυτόν τον, βολικό για ορισμένους, αλλά εντελώς ανεύθυνο διαχωρισμό, που κινδυνεύει να γίνει βάση ενός ανιστόρητου και ολέθριου εθνικού διχασμού.

Σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς ήρθε η ώρα να ανεμίσουμε το λάβαρο της ευθύνης για την πατρίδα. Το λάβαρο της σοβαρότητας των θέσεων και των προτάσεών μας. Το λάβαρο του μέτρου του πολιτικού λόγου. Το λάβαρο της αυτοπεποίθησης για τις δυνάμεις και τις δυνατότητες της κοινωνίας μας, το λάβαρο της αισιοδοξίας ότι ναι, μπορούμε να πετύχουμε. Και θα σηκώσουμε ψηλά αυτό το λάβαρο. Το λάβαρο της πανεθνικής προσπάθειας, ανταποκρινόμενοι στο εγερτήριο σάλπισμα του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Βαγγέλη Βενιζέλου, στο οποίο καλούμε κάθε ζωντανή, κάθε υγιή, κάθε δημιουργική δύναμη που υπάρχει στην κοινωνία μας, που υπάρχει και στο πολιτικό σύστημα, να στοιχιθεί όχι πίσω μας, αλλά πλάι μας, δίπλα μας, μαζί μας για να συγκροτήσουμε εκείνο το ισχυρό μέτωπο των αλλαγών και ανατροπών που έχει ανάγκη η χώρα. Αλλαγών και ανατροπών που ξεπερνούν τους αριθμούς των δημοσιονομικών στόχων. Που υπερβαίνουν τους όρους των δανειακών συμβάσεων. Που είναι έξω και πέρα από τις απαιτήσεις των εταίρων μας. Μέτωπο αλλαγών και ανατροπών που απαντά πειστικά και ρεαλιστικά στο αίτημα ενός ολοκληρωμένου σχεδίου εθνικής ανασυγκρότησης στην πολιτική, στην οικονομία, στην κοινωνία, παντού.

Φίλες και Φίλοι

Δίπλα μας, κυριολεκτικά δίπλα μας, υπάρχουν άνθρωποι δικοί μας, προβληματισμένοι, επιφυλακτικοί, δύσπιστοι ακόμα και θυμωμένοι. Τους κατανοούμε, τους σεβόμαστε, τους υπολογίζουμε.

Η κατανόηση όμως και ο σεβασμός μας επιβάλλει να μιλήσουμε μαζί τους. Να εξηγηθούμε και να εξηγήσουμε. Να κουβεντιάσουμε ήρεμα και απλά και να τους καλέσουμε να συμφωνήσουμε σε δυο τρία συγκεκριμένα πράγματα, όπως για παράδειγμα ότι οι εκλογές της Κυριακής δεν είναι μια ακόμα δημοσκόπηση, δεν είναι ούτε καν ευρωεκλογές.

Για το λόγο αυτό, η ψήφος των πολιτών θα παράξει συγκεκριμένα και μη αναστρέψιμα εκ των υστέρων αποτελέσματα για την τύχη της χώρας. Η πραγματικότητα επομένως, είναι ότι δεν υπάρχει κανένα περιθώριο σε κανέναν η ψήφος του από δύναμη ευθύνης και απόφασης για την ίδια τη χώρα να γίνει ραβασάκι αποχωρισμού και η κάλπη κυτίο παραπόνων.

Τρεις μέρες μείνανε, Φίλες και Φίλοι. Και είναι και τρεις οι προτάσεις διακυβέρνησης της χώρας που έχουν διατυπωθεί σε αυτήν την προεκλογική περίοδο. Είναι η πρόταση του κου Σαμαρά για αυτοδύναμη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Είναι η πρόταση του κου Τσίπρα για μια κυβέρνηση που θα αποτελείται από αυτό το πολύχρωμο μωσαϊκό που απλώνεται από την φασιστική, ναζιστική δεξιά μέχρι την ακραία εξωκοινοβουλευτική αριστερά. Και είναι και η δική μας πρόταση, η πρόταση του ΠΑΣΟΚ, η πρόταση του Βαγγέλη Βενιζέλου που καλεί όλες τις δυνάμεις που πιστεύουν στον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της χώρας να συγκροτήσουν μια κυβέρνηση εθνικής συνεννόησης, συνεργασίας, ευθύνης, εθνικής ανάγκης. Ναι, εθνικής ανάγκης. Ας σκεφτεί λοιπόν, ο κάθε προβληματισμένος, ο κάθε αναποφάσιστος, ακόμα και ο κατά λάθος αποφασισμένος. Από σήμερα μέχρι την Κυριακή έχει μια ολόκληρη μέρα να αξιολογήσει την κάθε μια από τις τρεις προτάσεις. Δεν είναι δύσκολο την Κυριακή να επιλέξει.

Φίλες και Φίλοι

Αναντρανιστά. Δεν έχουμε κανένα λόγο να το βάλουμε κάτω, δεν έχει κανένα λόγο ο κόσμος της παράταξής μας, όλοι εσείς και ακόμα περισσότεροι που δεν είναι δω απόψε, να αισθάνεται ενοχές, να σκύβει το κεφάλι ή να χαμηλώνει τα μάτια. Δεν μας έτυχε η διαχείριση αυτού του εφιάλτη που παλέψαμε τα δυόμιση τελευταία χρόνια. Μας τον φόρτωσε η λιποταξία του κου Καραμανλή και της Νέας Δημοκρατίας. Κι εμείς κάναμε το πατριωτικό μας καθήκον. Έχοντας επίγνωση του κόστους που θα αναλαμβάναμε. Αλλά αυτό ήταν μια πράξη ιστορικής, εθνικής ευθύνης. Και κάναμε το καθήκον μας, με λάθη, ναι, με υπερβολές, με αδικίες.Δεν ξεχάσαμε όμως, να είστε σίγουροι, ούτε ποιοι είμαστε ούτε από που ερχόμαστε.

Κι αν μείνουμε όρθιοι σε αυτή τη δύσκολη στιγμή, ώριμοι με τον πλούτο των εμπειριών μας, ακόμα και των λαθών μας, να είστε σίγουροι ότι μπορούμε να ξανακερδίσουμε εκείνο το κομμάτι της ψυχής μας που μας λείπει. Γιατί αυτό το κομμάτι της ψυχής μας δεν το χάσαμε. Το θυσιάσαμε για να μείνει η πατρίδα ζωντανή. Και αυτό είναι περηφάνια μας. Πάμε λοιπόν! Δεν χάνουμε χρόνο! Δεν χάνουμε ώρα, δεν χάνουμε λεπτό μέχρι την Κυριακή. Θα τον δώσουμε αυτόν τον αγώνα μαχητικά και νικηφόρα για μια ακόμα φορά!»

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook