Διευκρινιστική ανακοίνωση για τα νέα τιμολόγια του 2012, που απευθύνεται σε πελάτες Υψηλής Τάσης (όπως βιομηχανικές εγκαταστάσεις), εξέδωσε σήμερα η ΔΕΗ, με αφορμή πρόσφατα δημοσιεύματα.

Σύμφωνα με τη ΔΕΗ, οι αναφορές σύμφωνα με τις οποίες τα τιμολόγια υψηλής τάσης φθάνουν έως 80 ευρώ ανά μεγαβατώρα, δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

Ενδεικτικά αναφέρει ότι για τη μεταλλουργική βιομηχανία, σταθερής ζήτησης, η τιμή κυμαίνεται στα 66 ευρώ/ MWh «και είναι μόλις το 59% των 112 ευρώ/ MWh, που αντιστοιχεί στο εκτιμώμενο συνολικό μέσο έσοδο της ΔΕΗ για το 2012 από όλους τους πελάτες, κάθε κατηγορίας και τάσης τροφοδότησης».

Σημειώνει ακόμη ότι τα τιμολόγια υψηλής τάσης παραμένουν «παγωμένα» από τον Ιούλιο του 2008, ενώ το κόστος παραγωγής και διάθεσης ηλεκτρικής ενέργειας έχει αυξηθεί λόγω της ανόδου του κόστους καυσίμων, εισαγωγών, δανεισμού.

«Σε μία απελευθερωμένη αγορά, όσο και αν η ΔΕΗ περιορίζει τις δαπάνες της, τα νέα τιμολόγια υψηλής τάσης πρέπει να αντιπροσωπεύουν τουλάχιστον το κόστος, αφενός για να μην κατηγορηθεί η ΔΕΗ για καταχρηστικές πρακτικές και αφετέρου για να μην καταστεί ένα θνησιγενές επί ζημία μονοπώλιο. Οι αναφορές δημοσιευμάτων σε τιμολογιακές και επενδυτικές πρακτικές που ασκούνταν προ τριακονταετίας, δεν συνάδουν με το σύγχρονο ευρωπαϊκό θεσμικό πλαίσιο που ρυθμίζει τα θέματα της απελευθερωμένης αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας» καταλήγει, στην ανακοίνωσή της, η Επιχείρηση.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook