Σε μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης στην εφημερίδα «Πατρίς» η υποψήφια βουλευτής Ηρακλείου του ΠΑΣΟΚ κ. Δέσποινα Συγγελάκη δίνει τις δικές της απαντήσεις προς τους εκλογείς

Ακολουθεί το κείμενο της συνέντευξης

Γιατί να σας στηρίξουν οι πολίτες; Τι διαφορετικό κομίζει η υποψηφιότητά σας;

Έχω αποδείξει σε όσες θέσεις έχω υπηρετήσει ότι η πιστή τήρηση των αρχών της διαφάνειας, της δημοκρατικής διαχείρισης των δημόσιων πραγμάτων, με σεβασμό στους πολίτες και τις ανάγκες τους αποτελούν για μένα οδηγό στο δημόσιο βίο μου. Είμαι ενάντια στους επαγγελματίες της πολιτικής αλλά αποστρέφομαι την ερασιτεχνική προσέγγιση των δημόσιων πραγμάτων. Επιδιώκω τη σύνθεση αλλά δεν φοβάμαι τη σύγκρουση με το κατεστημένο. Είμαι ρεαλίστρια και γι’ αυτό δεν σταματώ να ονειρεύομαι. Αγαπάω τον τόπο μου κι έχω εμπιστοσύνη στις δυνατότητές μας.

1. Πιστεύετε πραγματικά ότι μπορούμε σε σύντομο χρονικό διάστημα να βγούμε από την κρίση;

Ναι, μπορούμε να τα καταφέρουμε αν κινητοποιήσουμε κάθε ζωντανή δύναμη του ελληνισμού, αξιοποιώντας παράλληλα τις ενθαρρυντικές διεθνείς εξελίξεις. Ας τολμήσουμε να φέρουμε την κοινωνία στο προσκήνιο. Δεν είναι σύνθημα, είναι απαίτηση των καιρών: έχουμε χρέος να αξιοποιήσουμε τη δημιουργικότητα, την εργατικότητα, τη φαντασία, τη μόρφωση, το φιλότιμο του λαού μας και ιδίως της νεολαίας μας, με στόχο την παραγωγική ανασυγκρότηση και την επαναθεμελίωση μιας άλλης, πιο δίκαιης και οργανωμένης κοινωνίας.

2. Με ποια συγκεκριμένα μέτρα μπορούμε να γυρίσουμε σε αναπτυξιακή τροχιά;

Χρειάζεται πρώτα απ’ όλα ένα δημιουργικό σοκ για το νέο ξεκίνημα. Να ρεύσει χρήμα από τις Τράπεζες και το Κράτος στην πραγματική Οικονομία για τη στήριξη των μικρομεσαίων, της αγροτιάς, της υγιούς επιχειρηματικότητας. Να μπει παράλληλα τέλος στην αυθαιρεσία των τραπεζών, να ρυθμιστούν τα δάνεια με βάση τις πραγματικές δυνατότητες των δανειοληπτών. Κούρεμα, επιμήκυνση και χαμηλά επιτόκια για να πάρει ανάσα ο κόσμος.

Η πολυπόθητη παραγωγική ανασυγκρότηση πρέπει να στηριχθεί στα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα: τον πρωτογενή τομέα, τον τουρισμό, την έρευνα και την καινοτομία. Απαιτείται τόλμη και ευφυΐα. Για το σπάσιμο των καρτέλ και των μεσαζόντων, για την προώθηση των προϊόντων μας στις αγορές του εξωτερικού, για τουρισμό 12 μήνες το χρόνο. Για την στενότερη σύνδεση με την παραγωγή και την κοινωνία των πανεπιστημίων μας, των τεχνολογικών και ερευνητικών μας κέντρων, που μπορούν να εξελιχθούν στα καλύτερα του κόσμου.

Η συστράτευση όμως της κοινωνίας στα παραπάνω προϋποθέτει να μην υπάρξει άλλη μείωση της αγοραστικής δύναμης εργαζόμενων και συνταξιούχων. Αποκατάσταση των αδικιών το συντομότερο, ξεκινώντας από τους πιο αδύναμους. Φορολογική δικαιοσύνη!

Για να μείνει η νέα γενιά στον τόπο της, για να υπάρξει ελπίδα ξανά.

3. Έχοντας την εμπειρία της Αντιδημαρχίας Κοινωνικής Πολιτικής θεωρείτε ότι υπάρχουν περιθώρια για κοινωνική πολιτική στην περίοδο του μνημονίου;

Στο Δήμο Ηρακλείου καταφέραμε σε λιγότερο από ενάμιση χρόνο να ανασυγκροτήσουμε τις κοινωνικές υπηρεσίες, αξιοποιώντας το ανθρώπινο δυναμικό, κερδίζοντας κοινοτικά προγράμματα πολλών εκατομμυρίων ευρώ, σχεδιάζοντας και υλοποιώντας δομές και υπηρεσίες, που δεν υπήρχαν μέχρι σήμερα, παρεμβαίνοντας σε καίριους τομείς όπως η πρόληψη και η δημόσια υγεία, η κοινωνική φροντίδα, η στήριξη ευπαθών ομάδων. Στέκομαι ιδιαίτερα στο δημοτικό μας ιατρείο, το οποίο αποτελεί πετυχημένο παράδειγμα συνεργασίας Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ΕΣΥ και Πανεπιστημίου, παρέχοντας φροντίδα υγείας σε εκατοντάδες χρονίως πάσχοντες.

Συνεπώς πιστεύω ότι υπάρχει μεγάλο πεδίο και ακόμα μεγαλύτερη ανάγκη άσκησης κοινωνικής πολιτικής, ιδίως στην εποχή του μνημονίου. Στον αγώνα για έξοδο από την κρίση δεν πρέπει να αφήσουμε κανέναν συμπολίτη μας πίσω!

4. Είστε υποψήφια ενός κόμματος που έχει μεγάλη ευθύνη για τη σημερινή κατάσταση. Αλήθεια, πώς μπορεί το ΠΑ.ΣΟ.Κ. του 2012 να αποτελέσει μέρος της λύσης;

Πρέπει να ξαναανακαλύψουμε τις ρίζες μας, το ΠΑΣΟΚ της δεκαετίας του 1970 και των αρχών του 1980, το ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου. Να ξαναγίνουμε Σοσιαλιστικό Κίνημα, όπως ήμασταν πριν μας αλλάξει η μακροχρόνια παραμονή στην εξουσία αλλά και η απομάκρυνσή μας από τις βασικές αξίες του Κινήματός μας.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook