Στο λιμάνι της Σούδας "έδεσε" στις 6:30 το πρωί το κρουαζιερόπλοιο Navigator of the Seas εγκαινιάζοντας ουσιαστικά τον τουρισμό κρουαζιέρας στα Χανιά για την φετινή περίοδο, καθώς είναι το πρώτο "μεγάλο" κρουαζιερόπλοιο που "δένει" στην Σούδα.

Το  κρουαζιερόπλοιο μεταφέρει 3.209 επιβάτες και πλήρωμα 1.217 άτομών, οι οποίοι θα παραμείνουν στα Χανιά μέχρι τις 3:30 το μεσημέρι, ώρα αναχώρησης του πλοίου.Πρώτοι αποβιβάστηκαν περίπου 600 επιβάτες οι οποίοι με πούλμαν συμμετείχαν σε προγραμματισμένες εκδρομές σε αξιοθέατα της Δυτικής Κρήτης.

 

Στην συνέχεια, σιγά-σιγά, κατέβηκαν και οι υπόλοιποι οι οποίοι είτε με λεωφορεία του ΚΤΕΛ, είτε με ταξί πήγαν στο κέντρο της πόλης των Χανίων και ειδικά στην παλιά πόλη και στο ενετικό λιμάνι.Στην προβλήτα του λιμένα της Σούδας, ο δήμος Χανίων μαζί με φορείς είχαν ετοιμάσει πλούσια υποδοχή, ενώ το παρόν έδωσε ο δήμαρχος Μανώλης Σκουλάκης, με την υπεύθυνη τουρισμού Μαρία Κοκκινάκη, τον αντιδήμαρχο Λευτέρη Αμπαδιωτάκη, τον πρόεδρο του Λιμενικού Ταμείου Γιώργο Πρωιμάκη κ.α.

Κατά την υποδοχή του κρουαζιερόπλοιου διανεμήθηκε από τους εθελοντές του Γραφείου Τουρισμού στους επισκέπτες πληροφοριακό και τουριστικό υλικό στα περίπτερα Τουριστικής Πληροφόρησης Δήμου Χανίων, που λειτούργησαν στο Λιμάνι της Σούδας και την Πλατεία της Δημοτικής Αγοράς. Προσφέρθηκε μικρό κέρασμα με παραδοσιακά κρητικά προϊόντα από τα μέλη του Συλλόγου Καταστηματαρχών Ενετικού Λιμένα Χανίων, ενώ παρουσιάστηκαν κρητικοί παραδοσιακοί χοροί από τον παραδοσιακό σύλλογο «ΟΙ ΒΙΓΛΑΤΟΡΕΣ».Φυσικά εκεί ήταν και η "ψυχή" της κρουαζιέρας για τα Χανιά, ο ναυτιλιακός πράκτορας κ.Αντώνης Τσαγκαράκης.

Κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε ο Δήμαρχος Χανίων του διαβιβάστηκε από την πλευρά του Καπετάνιου και των παραγόντων του «Navigator οf the Seas» η ικανοποίηση τους τόσο για τις παρεμβάσεις, που γίνονται στο λιμάνι της Σούδας, όσο και για την θερμή υποδοχή, που επιφυλάχθηκε στο πλήρωμα και τους επιβάτες του πλοίου με παραδοσιακή μουσική, χορό και παραδοσιακά προϊόντα

Να σημειωθεί ότι το Navigator of the Seas θα επισκέπτεται κάθε Παρασκευή και για 26 φορές ακόμα το λιμάνι της Σούδας μεταφέροντας κάθε φορά πάνω από 3000 επισκέπτες.Μανώλης Σκουλάκης:"Το στοίχημα κερδήθηκε πέρυσι,αλλά χρειάζεται δουλειά και φέτος".

Ο Δήμαρχος Χανίων κ.Μ.Σκουλάκης μιλώντας στο Flashnews.gr εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις βελτιώσεις που έγιναν στην εικόνα του λιμένα της Σούδας επισημαίνοντας πως μέχρι τις αρχές Ιουνίου θα έχουν γίνει και άλλες βελτιώσεις.

Όμως τόνισε πως μπορεί το περσινό στοίχημα για την ανάπτυξη τουρισμού κρουαζιέρας να κερδήθηκε όμως "φέτος ισχύει το ίδιο στοίχημα για του χρόνου και χρειάζεται συνεχής προσπάθεια απο όλους τους εμπλεκόμενους φορείς".

"Θα πέσουν κεφάλια"

"Ολόκληρη η πόλη θα πρέπει να είναι καθαρή,αλλά πρέπει να περιφρουρήσουμε τους τουρίστες απο την όχι και τόσο καλή συμπεριφορά ορισμένων επιχειρηματιών.Οι κράχτες πρέπει να απομονωθούν" είπε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Χανίων γνωστοποιώντας ότι την επόμενη εβδομάδα σχεδιάζεται μια ευρεία σύσκεψη με όλους τους εμπλεκόμενους στον χώρο του ενετικού λιμένα των Χανίων.

"Θα ξεκαθαρίσουμε σε όλους ότι δεν παίζουμε με την κρουαζιέρα.Θα πέσουν κεφάλια. Πέρυσι ξηλώσαμε προειδοποιητικά κάποια πράγματα και μπορεί να με κατηγόρησαν ορισμένοι, αλλά δεν καταλαβαίνω τίποτε" είπε ο κ.Σκουλάκης επισημαίνοντας : "Ατμομηχανή του νομού είναι ο δήμος Χανίων.Ατμομηχανή του δήμου Χανίων είναι το λιμάνι της Σούδας, το αεροδρόμιο και κυρίως η παλιά πόλη και το ενετικό λιμάνι.Δεν τα διαπραγματευόμαστε και φέτος θα είμαστε πολύ αυστηροί.Κάποιοι ίσως να δυσαρεστηθούν, αλλά θα ευχαριστηθεί η μεγάλη πλειοψηφία των Χανιωτών και όλοι οι επισκέπτες".

Επισκέψεις σε Δημοτική αγορά - Ενετ.λιμάνιO Δήμαρχος Χανίων στη συνέχεια επισκέφθηκε το τουριστικό περίπτερο του Δήμου Χανίων στην πλατεία της Δημοτικής Αγοράς Χανίων ενώ συναντήθηκε με τον Πρόεδρο των Καταστηματαρχών, κ. Τραχαλάκη, και τους καταστηματάρχες, με τους οποίους συζήτησε για την έως τώρα τουριστική κίνηση. Στη συνέχεια, ο κ. Σκουλάκης μετέβη στις οδ. Μουσούρων, Τσουδερών, Χρ. Επισκόπου και Ποτιέ καθώς και στο Ενετικό Λιμάνι όπου συνομίλησε με καταστηματάρχες και κατοίκους της περιοχής, για τα υπό εξέλιξη έργα του Δήμου, καθώς και για την εμπορική κίνηση της πόλης και του λιμένα.

Ναπολέων Σαραντίδης
[email protected]