Η βρετανική κυβέρνηση διόρισε τον Τζίμι Ουέιλς, ιδρυτή της Wikipedia, ως άμισθο σύμβουλο που θα βοηθήσει στο να γίνει πιο εύκολη -και φθηνή- η πρόσβαση στις επιστημονικές δημοσιεύσεις.

Τον διορισμό του Ουέιλς ανακοίνωσε στο συνέδριο της Ένωσης Εκδοτών ο Βρετανός υπουργός Επιστήμης Ντέιβιντ Ουίλετς, ο οποίος είναι ένθερμος υποστηρικτής των επιθεωρήσεων «ανοιχτής πρόσβασης», στις οποίες οι επιστήμονες έχουν δωρεάν πρόσβαση.

Οι λιγοστοί εκδοτικοί οίκοι που ελέγχουν σήμερα τις επιστημονικές δημοσιεύσεις χρεώνουν σήμερα μεγάλα ποσά στους συνδρομητές τους, ακόμα και όταν πρόκειται για έρευνες που έχουν πληρωθεί με χρήματα των φορολογούμενων.

Διαβάστε επίσης: Το Χάρβαρντ κόβει τις συνδρομές σε επιστημονικές εκδόσεις

Παρουσιάζοντας τη νέα βρετανική πολιτική για την επιστήμη, ο Ουίλετς δήλωσε το Δεκέμβριο ότι οι έρευνες που πληρώνουν οι Βρετανοί φορολογούμενοι θα πρέπει να γίνουν ελεύθερα διαθέσιμες το ταχύτερο δυνατόν.

Απευθυνόμενος στους εκδότες που συμμετείχαν στο συνέδριο, ο Ουίλετς τούς συμβούλευσε ότι «το να προσπαθήσουν να διατηρήσουν το παλιό μοντέλο [των συνδρομών] είναι μάχη σε λάθος πόλεμο». Τόνισε, πάντως, ότι οι εκδότες μπορούν να διατηρήσουν την οικονομική τους βιωσιμότητα χρεώνοντας τους επιστήμονες για τις δημοσιεύσεις τους, αντί να χρεώνουν τους αναγνώστες.

Σε πρώτη φάση, αναφέρει ο δικτυακός τόπος του Science, ο Τζίμι Ουέιλς θα βοηθήσει στη δημιουργία μιας ανοιχτής βάσης δεδομένων, μέσω της οποίας οι χρήστες θα έχουν πρόσβαση σε επιστημονικές δημοσιεύσεις αλλά και στις πηγές χρηματοδότησης των ερευνών. Η βάση αυτή θα μπορούσε μεταξύ άλλων να βοηθήσει τις επιχειρήσεις να εντοπίσουν ερευνητές με τους οποίους μπορούν να συνεργαστούν.

Σε επόμενη φάση, ο Ουέιλς θα συνδράμει στη δημιουργία νέων συστημάτων δημοσίευσης, βασισμένων στην αρχή της ανοιχτής πρόσβασης.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook