Εκφράζοντας την βεβαιότητα πως επέρχονται ουσιαστικές αλλαγές στον Ευρωπαικό χώρο, στις οποίες η Ελλάδα πρέπει να συμμετέχει, ο υποψήφιος Βουλευτής Χανίων του ΠΑΣΟΚ κ.Ευτύχης Δαμιανάκης σε συνέντευξή του στο Flashnews.gr, δηλώνει παρών και σε αυτή την εκλογική \”μάχη\” – την πλέον κρίσιμη για το μέλλον της χώρας – όπως επισημαίνει, καλώντας τους πολίτες να αξιολογήσουν την κοινοβουλευτική του δράση και να του δώσουν την δυνατότητα να συνεχίσει να αγωνίζεται για τα Χανιά.

\"\"Γιατί διεκδικείτε και πάλι την ψήφο των Χανιωτών και την επανεκλογή σας;

\”Οι εκλογές της 6ης Μαΐου είναι οι κρισιμότερες των τελευταίων δεκαετιών. Σε αυτή τη δύσκολη μάχη, σε αυτό το προσκλητήριο, δηλώνω παρών. Το νιώθω ως υποχρέωσή μου απέναντι στον τόπο, απέναντι στη νέα γενιά. Ποτέ στην πολιτική μου πορεία δεν διάλεξα τον εύκολο δρόμο και είναι σαφές πως δεν θα το πράξω ούτε τώρα.

Το 2009 οι πολίτες των Χανίων με τίμησαν με την ψήφο τους. Προσπάθησα να φανώ αντάξιος της εμπιστοσύνης τους. Αυτά τα δυόμισι χρόνια ήμουν παρών. Με την κοινοβουλευτική μου παρουσία, με διαρκείς παρεμβάσεις εντός και εκτός Βουλής για τα προβλήματα του τόπου μας, για τα αναγκαία έργα υποδομής, που επί χρόνια παρέμεναν «κολλημένα» εξαιτίας των γραφειοκρατικών αγκυλώσεων, της ανεπάρκειας της δημόσιας διοίκησης.

Με αναπτυξιακές προτάσεις και πρωτοβουλίες για τη διεκδίκηση ενός καλύτερου μέλλοντος για τα Χανιά μας, για να κερδίσει ο νομός μας τη θέση που του αξίζει. Πάντοτε σε συνεργασία με τους αιρετούς, τους αντιπεριφερειάρχες, τους δημάρχους, τους τοπικούς φορείς. Και είχαμε απτά αποτελέσματα.

Με αυτές τις σκέψεις, καλώ τους πολίτες των Χανίων να αναλογιστούν ποιοι ήταν παρόντες τα τελευταία δυόμισι χρόνια στα μικρά και τα μεγάλα προβλήματα του τόπου, ποιοι έτρεξαν, ποιοι πίεσαν αποφασιστικά για να διεκδικήσουμε αυτά που δικαιούται ο νομός μας. Τους ζητώ να με αξιολογήσουν για την κοινοβουλευτική μου δράση.

Θέτω την υποψηφιότητά μου στην κρίση τους και, εφόσον μου δώσουν και πάλι τη δυνατότητα, θα συνεχίσω να αγωνίζομαι με όλες μου τις δυνάμεις για τον τόπο μας, για τα Χανιά μας.\”

 
Όλοι μιλούν για την ανάπτυξη που θα μας βγάλει από την κρίση. Τι σημαίνει ανάπτυξη για τα Χανιά; Ποιες θεωρείτε ότι είναι οι άμεσες προτεραιότητες;

\”Η ανάπτυξη δεν είναι ένα σύνθημα κενό περιεχομένου. Απαιτεί ολοκληρωμένο σχεδιασμό, στοχευμένο προγραμματισμό. Να θέτεις συγκεκριμένους άμεσους, μεσοπρόθεσμους και μακροπρόθεσμους στόχους και να τους ιεραρχείς.

Σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία, το ζητούμενο είναι να πάρει μπρος η οικονομία, να ξεπεράσουμε τα μεγάλα προβλήματα, να βγούμε από την ύφεση, να δημιουργήσουμε ευκαιρίες, να αντιμετωπίσουμε τη βαθιά πληγή της ανεργίας. Με συστηματική δουλειά και συνεχή προσπάθεια μπορούμε να πετύχουμε πολλά. Με ατζέντα διεκδίκησης και ιεράρχηση των θεμάτων, ακόμη και στη σημερινή συγκυρία, με τις τεράστιες δυσκολίες για όλους μας, μπορούμε να τα καταφέρουμε. Η ανάπτυξη σε ένα εξαιρετικά δύσκολο οικονομικό περιβάλλον πρέπει να είναι το στοίχημα για μας, αποτέλεσμα συνεργασίας όλων μας και συνεχούς διεκδίκησης.

Ενδεικτικά, μπορώ να αναφέρω το έργο της αναβάθμισης του λιμένα της Σούδας, που είναι ένα έργο πρώτης προτεραιότητας, με δεδομένο ότι τα Χανιά μας είναι πλέον προορισμός κρουαζιέρας και οφείλουμε να δημιουργήσουμε όλες τις απαιτούμενες υποδομές. Επίσης, η αναβάθμιση του αεροδρομίου πρέπει οπωσδήποτε να συνοδευθεί από τη σύνδεσή του με τον ΒΟΑΚ, είναι ένα αναγκαίο συμπληρωματικό έργο. Ακόμη, η αναβάθμιση του λιμανιού της Κισάμου, που, ομολογουμένως δεν έχει προχωρήσει όπως θα θέλαμε για να είναι σε θέση να διαδραματίσει το ρόλο της ως πύλη εισόδου στη δυτική Κρήτη. Οι κάθετοι άξονες για να δημιουργήσουμε προϋποθέσεις ανάπτυξης σε ολόκληρο το νομό, ο βιολογικός της Σούγιας. Πάντοτε, με γνώμονα τη διαφύλαξη του φυσικού περιβάλλοντος, θεωρώ υποχρέωσή μας να μην επιτρέψουμε δραστηριότητες που θα το υποβαθμίσουν. Επίσης, να πάρουμε ουσιαστικές πρωτοβουλίες στην κατεύθυνση της στήριξης των αγροτών μας, όπως η άμεση αποκατάσταση των λιμνοδεξαμενών κ.λπ.

Οι υποδομές αυτές, που ανέφερα εντελώς ενδεικτικά, θα έχουν πολύ μεγάλη προστιθέμενη αξία και θα συμβάλουν αποφασιστικά στην ανάπτυξη του νομού μας.\”

\"\"

Τα έργα που είναι αναγκαία προϋποθέτουν και οικονομικούς πόρους. Με την δεδομένη οικονομική κατάσταση που θα βρεθούν;

\”Τα τελευταία δυόμισι χρόνια αποδείξαμε ότι, ακόμη και σε ένα εξαιρετικά δυσμενές οικονομικό περιβάλλον, μπορείς να έχεις αποτελέσματα. Αρκεί να δουλεύεις συστηματικά, να ιεραρχείς τις προτεραιότητες, με στοχευμένες δράσεις, με διεκδικητικότητα και, πάνω απ’ όλα, σε συνεχή συνεργασία με όλους τους αιρετούς και τους φορείς.

Παρά την κρίση, τα τελευταία 2 χρόνια έτρεξαν στο νομό μας έργα περίπου 250-300 εκατ. ευρώ. Δρομολογήθηκαν έργα-σημαίες, που οι μελέτες τους ήταν επί χρόνια στον αέρα. Η αναβάθμιση του αεροδρομίου «Δασκαλογιάννης», που θα είναι σε θέση να υποδέχεται τριπλάσιο αριθμό πτήσεων ως διεθνής αερολιμένας υψηλών προδιαγραφών. Ένα έργο προϋπολογισμού 110 εκατ. ευρώ. Αμέσως μετά τη θερινή περίοδο αρχίζουν οι εργασίες. Επιτέλους δρομολογείται το έργο της αναβάθμισης του Βόρειου Άξονα, με τη λειτουργία της εταιρείας «Υποδομές Κρήτης».

Από την πρώτη στιγμή που βρέθηκα στο κοινοβούλιο δεν έχω κουραστεί να λέω ότι το νησί μας δικαιούται έναν ασφαλή αυτοκινητόδρομο διεθνών προδιαγραφών, μοχλό ανάπτυξης για την τοπική οικονομία, ιδιαίτερα στη σημερινή συγκυρία. Σημειώστε ακόμη και τις πολύ σημαντικές προόδους που σημειώνονται στα έργα βιολογικών καθαρισμών της Γεωργιούπολης, του κόλπου της Κισάμου, των Χανίων, προχωρά η επέκταση του βιολογικού του βόρειου άξονα και της Παλαιόχωρας, δρομολογούνται οι διαδικασίες για τους βιολογικούς του δήμου Σφακίων. Επίσης, δρομολογήθηκε η ίδρυση 3 μουσείων, Ιστορίας Εθνικής Αντίστασης στην Κάντανο, έκθεση αρχαιολογίας στο Ροδοβάνι, ποιμενικό μουσείο στον Ομαλό και 5 διαδρομές για τη σύνδεσή τους, ένα σπουδαίο έργο, ύψους 1,5 εκατ. ευρώ.

Πιστεύω, λοιπόν, ότι υπάρχουν πάντοτε οι δυνατότητες για να προχωρήσουν έργα υποδομής. Το ΕΣΠΑ μας δίνει πολύ μεγάλες ευκαιρίες ακόμα. Το μεγάλο ζητούμενο είναι πάντοτε τα έργα να έχουν μελετητική ωριμότητα. Τότε μπορείς να διεκδικήσεις και πόρους, να βρεις χρηματοδότηση του έργου. Όσο δεν προχωράνε μελέτες, είναι βέβαιό ότι θα έχεις πρόβλημα. Οι εθνικοί πόροι έχουν μειωθεί, το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων έχει περιοριστεί, υπάρχουν όμως κοινοτικά κονδύλια, ευρωπαϊκά προγράμματα, όπως το Jessica, που μπορούν να χρηματοδοτήσουν σημαντικά έργα στο νομό μας.\”

\"\"  \"\"  \"\"

Με το χέρι στην καρδιά. Γιατί ψηφίσατε τα μνημόνια και τους άλλους σχετικούς νόμους;

\”Η απόφαση ήταν εξαιρετικά δύσκολη. Αναμετρήθηκα με τη συνείδησή μου. Γιατί αυτή η επιλογή ήταν πέρα από το ιδεολογικό μας στίγμα, πέρα από το πολιτικό DNA του ΠΑΣΟΚ.
Ήξερα ότι η εύκολη επιλογή θα ήταν να βρεθώ απέναντι. Για να είμαι αρεστός, να καταγγείλω τους συναδέλφους μου, να πω βαριά λόγια, να υψώσω τους τόνους, να υιοθετήσω μια ανέξοδη εθνικοπατριωτική ρητορεία. Χωρίς όμως να έχω αντιπρόταση. Αυτό για μένα θα ήταν φτηνή υποκρισία. Θα ήταν λιποταξία από μια κρίσιμη μάχη. Τη συμμετοχή μου στην πολιτική, την αντιλαμβάνομαι διαφορετικά.

Θέλω να είμαι χρήσιμος στον τόπο μου, στη χώρα. Είναι βαθιά πεποίθησή μου ότι ο δρόμος της χώρας πρέπει να έχει ευρωπαϊκό προσανατολισμό. Υποστηρίξαμε δύσκολες αποφάσεις ναι, με τον απολύτως λογικό φόβο ότι θα διακοπεί η ροή χρηματοδότησης της χώρας, σκληρά μέτρα, άδικα μέτρα, επώδυνα μέτρα, αλλά δυστυχώς δεν είχαμε άλλη επιλογή. Θα οδηγούμασταν με μαθηματική ακρίβεια σε άτακτη χρεοκοπία.

Και ο κ. Σαμαράς άλλαξε στάση, υπέγραψε το δεύτερο μνημόνιο και τη δεύτερη δανειακή σύμβαση, αντιλήφθηκε καθυστερημένα ότι η λήψη μέτρων δημοσιονομικής προσαρμογής ήταν αναγκαία προκειμένου να μπορεί να χρηματοδοτηθεί η οικονομία και να παραμείνει η χώρα στην ευρωζώνη.

Όσοι μιλούν με ευκολία για επιστροφή στη δραχμή ή, χρησιμοποιώντας επαναστατικές κορώνες καταγγέλουν τους πάντες και τα πάντα και επενδύουν στην ακυβερνησία, φοβάμαι ότι οδηγούν τη χώρα στα βράχια. Μια Ελλάδα εκτός ευρώ, μια Ελλάδα της δραχμής, μια Ελλάδα παρίας, θα έχανε οριστικά το τρένο, θα επέστρεφε στο παρελθόν, σε εποχές φτώχειας και εξαθλίωσης και τα χειρότερα δεν θα μπορούσαν να αποφευχθούν.

Ζητούμενο είναι την επόμενη μέρα η Ελλάδα να είναι εντός ευρωζώνης, να συμμετέχει στη μεταλλαγή, που θεωρώ απολύτως βέβαιο ότι θα συντελεστεί πολύ σύντομα στον ευρωπαϊκό χώρο.\”

\"\"Για κάποιους την ερχόμενη Κυριακή η «μάχη» θα δοθεί μεταξύ «μνημονιακών» και «αντιμνημονιακών» κομμάτων. Συμφωνείτε ή διαφωνείτε;

\”Στις εκλογές της Κυριακής πρέπει να δώσουμε το μήνυμα ότι αγωνιζόμαστε για την υπεράσπιση της ευρωπαϊκής προοπτικής της χώρας, την παραμονή της στην ευρωζώνη, παλεύουμε για να ξεπεράσουμε την κρίση. Είναι οι κρισιμότερες εκλογές των τελευταίων δεκαετιών. Δεν αποφασίζουμε απλώς για μια τετραετία, αποφασίζουμε για το μέλλον της Ελλάδας. Οι δυσκολίες είναι μεγάλες, οι Έλληνες πολίτες έκαναν πραγματικά πολύ μεγάλες θυσίες. Αυτές πρέπει να περιφρουρήσουμε. Να εξασφαλίσουμε ότι δεν θα πάνε χαμένες.

Σήμερα, χρειάζονται ξεκάθαρες κουβέντες. Η ανέξοδη ρητορεία ορισμένων, η εύκολη κριτική και οι εντυπωσιακές κορώνες δεν θα έπρεπε να έχουν θέση στο δημόσιο προεκλογικό διάλογο. Ο κ. Σαμαράς πλειοδοτεί στη διατύπωση «λύσεων», που, όμως, δεν απαντούν στο πραγματικό πρόβλημα. Είναι μία επίδειξη αλαζονείας που έρχεται από το μακρινό παρελθόν. Και την ίδια ώρα, σαν να μην πέρασε μια μέρα, η Ν.Δ. βγάζει από τη ναφθαλίνη τον κ. Καραμανλή, που δεν αισθάνεται την ανάγκη να κάνει την παραμικρή αυτοκριτική αναφορά στις δικές του τεράστιες ευθύνες για τη σημερινή κατάσταση.

Οι λεγόμενες αντιμνημονιακές δυνάμεις αποφεύγουν να προτείνουν οτιδήποτε. Δυστυχώς, η Αριστερά είναι πολύ κατώτερη των περιστάσεων. Ο κ. Τσίπρας λέει ότι θα καταγγείλει τις συμβάσεις, αλλά όταν θα έρθει η ώρα της πληρωμής μισθών και συντάξεων, της χρηματοδότησης των νοσοκομείων, των πηγών ενέργειας κ.λπ. δεν θα έχει «μαγικές» λύσεις για να αντιμετωπίσει τις επιτακτικές ανάγκες της χώρας. Ο κ. Κουβέλης λέει μέσα στην ευρωζώνη αλλά χωρίς μνημόνιο, που δεν γίνεται, ενώ η κ. Παπαρήγα θα ήθελε τη χώρα ακυβέρνητη για να είναι σε θέση να ασκεί εξουσία από το πεζοδρόμιο. Την ίδια στιγμή, τα κόμματα τής πέραν της Ν.Δ. δεξιάς πλειοδοτούν σε λαϊκισμό.

Αυτές οι ανεύθυνες προσεγγίσεις είναι επικίνδυνες. Μπορούν να οδηγήσουν τη χώρα σε ατραπούς από τις οποίες πιθανώς να μην υπάρξει επιστροφή.
Στη σημερινή εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία για την Ελλάδα, για την Ευρώπη, οι υπεύθυνες δυνάμεις του τόπου μας πρέπει να στηριχθούν αποφασιστικά, προκειμένου την επόμενη μέρα η χώρα να κυβερνηθεί.\”

\"\"Πως σχολιάζετε το ενδεχόμενο στις φετινές εκδηλώσεις από την Μάχη της Κρήτης να παρευρίσκεται και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της «Χρυσής Αυγής»;

\”Ο θυμός για τη σημερινή κατάσταση της χώρας είναι απόλυτα δικαιολογημένος. Όμως, είναι λάθος να οδηγεί σε ακραίες επιλογές που δυναμιτίζουν το δημοκρατικό πολίτευμα, που συνιστούν δημοκρατική εκτροπή.

Δεν είναι δυνατό στην Ελλάδα, με τη λαμπρή ιστορία αγώνων, που η ηρωική της αντίσταση στην Κατοχή αναγνωρίστηκε διεθνώς και αποτελεί μνημείο της παγκόσμιας ιστορίας, δεκαετίες αργότερα να δούμε να εισέρχονται στη Βουλή τέτοιες ακραίες δυνάμεις.

Ζητώ από όλους όσοι από απόγνωση, από τιμωρητική διάθεση, σκέφτονται να στηρίξουν τη συγκεκριμένη οργάνωση, να σκεφτούν πολύ πριν το κάνουν. Ο μηδενισμός δεν είναι λύση. Οδηγεί τη χώρα σε επικίνδυνα μονοπάτια.

Επιτρέψτε μου μια προσωπική αναφορά. Γεννήθηκα στη μαρτυρική Κάντανο, μεγάλωσα με τις διηγήσεις και τα δάκρυα των μεγαλυτέρων που επέζησαν, βίωσα την αναγέννηση ενός ισοπεδωμένου χωριού από τη ναζιστική θηριωδία. Θα είναι πραγματικά ολέθριο λάθος, σύγχρονοι ομοϊδεάτες αυτών που κατέστρεψαν το χωριό μου, οι ακραίες δυνάμεις του σκοταδισμού και της μισαλλοδοξίας, οι φανατικοί της βίας, να αποκτήσουν κοινοβουλευτική υπόσταση. Πιστεύω ότι ο ελληνικός λαός δεν θα το επιτρέψει.\”

\"\"

Κυβέρνηση αυτοδυναμίας ή συνεργασίας θα δώσει λύσεις στα προβλήματα της χώρας;

\”Πρέπει όλοι μας να αντιληφθούμε ότι έχουμε περάσει σε μια νέα πολιτική πραγματικότητα. Η εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία που διανύουμε σηματοδοτεί το πέρασμα στη δημοκρατία της συναίνεσης.

Με το αποτέλεσμα των εκλογών της Κυριακής πρέπει να στείλουμε το μήνυμα ότι η Ελλάδα παραμένει ζωντανή, ότι αγωνιζόμαστε για να ξεπεράσουμε την κρίση, ότι παλεύουμε για την υπεράσπιση της ευρωπαϊκής προοπτικής της χώρας, την παραμονή της στην ευρωζώνη. Ασφαλώς, οι δυσκολίες είναι μεγάλες, έγιναν μεγάλες θυσίες από τους Έλληνες πολίτες, αλλά ο άλλος δρόμος θα ήταν τελείως καταστροφικός.

Οι δυνάμεις που είμαστε υπέρ της ευρωπαϊκής προοπτικής, με ρεαλιστική προσέγγιση, με γνώση των προβλημάτων και των διεθνών συσχετισμών, οφείλουμε μετά τις εκλογές να καθίσουμε στο ίδιο τραπέζι, να συνεργαστούμε με αίσθημα ευθύνης, με ειλικρινείς προθέσεις, με συναινετική διάθεση. Να δούμε πώς θα να συνθέσουμε μια κυβέρνηση ικανή να αντεπεξέλθει στα μεγάλα προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε.\”

Γιατί καλείτε τους πολίτες να εμπιστευθούν και πάλι το ΠΑΣΟΚ;

\”Το 2009 το ΠΑΣΟΚ ανέλαβε να διαχειριστεί μία πρωτόγνωρη κατάσταση και πέτυχε να παραμείνει η Ελλάδα ζωντανή. Παρέλαβε μία δημοσιονομική βόμβα μεγατόνων από τη Ν.Δ., που επεδίωκε πάση θυσία να μη σκάσει στα χέρια της και εγκατέλειψε ατάκτως το σκάφος. Αρκεί να δει κανείς την εξέλιξη ορισμένων βασικών οικονομικών μεγεθών κατά την πενταετία της Ν.Δ. για να αντιληφθεί ποιος έσπρωξε τη χώρα στην καταστροφή.

Να μείνει η Ελλάδα ζωντανή. Αυτό ήταν το μείζον. Δεν ήταν εύκολο. Το πετύχαμε με βαριές απώλειες για την ελληνική οικογένεια. Όμως, διαφορετικά η πατρίδα μας θα έμπαινε σε φοβερές περιπέτειες. Οι απώλειες για όλους μας θα ήταν τεράστιες.

Ασφαλώς έγιναν μεγάλα λάθη. Δημιουργήσαμε προσδοκίες στους Έλληνες πολίτες, που δεν ανταποκρίνονταν στην πραγματική κατάσταση της οικονομίας. Υπήρξαν μεγάλες καθυστερήσεις στη λήψη μέτρων, στην υλοποίηση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων. Όμως, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ αγωνίστηκε και πέτυχε να κρατήσει τη χώρα ζωντανή. Αναγκαστήκαμε να πάρουμε αποφάσεις που δεν μας εξέφραζαν, που συγκρούονταν με την ιδεολογία και την ιστορική διαδρομή της δημοκρατικής παράταξης. Ήταν εθνική επιταγή. Εν γνώσει μας ότι το πολιτικό κόστος που αναλαμβάναμε ως κόμμα ήταν μεγάλο. Αναγνωρίσαμε το μερίδιο ευθύνης που μας αναλογεί. Κάναμε αυτοκριτική για τα λάθη και τις αστοχίες μας. Ζητήσαμε ειλικρινή συγγνώμη από τον ελληνικό λαό.

Η περιπέτεια αυτή ασφαλώς μας δίδαξε. Ήταν εμπειρία επώδυνη αλλά νομίζω ότι θα αποδειχθεί και πολύτιμη. Αλλάξαμε δραματικά αυτά τα δυόμισι χρόνια. Είμαστε πιο ώριμοι. Μπορούμε με υπευθυνότητα, να αντιμετωπίσουμε τις νέες προκλήσεις.\”

Ναπολέων Σαραντίδης
[email protected]

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook