Αργά το βράδυ της Κυριακής αναμένεται να σταθεροποιηθεί το εκλογικό αποτέλεσμα, καθώς, όπως εξήγησε ο υπουργός Εσωτερικών, Τάσος Γιαννίτσης, η δομή του πολιτικού αποτελέσματος δεν θα μπορεί να είναι ασφαλής, δεδομένου του αριθμού των κομμάτων που θα διεκδικούν την είσοδό τους στη Βουλή.

Όπως είπε ο υπουργός, κατά την πρόβα λειτουργίας του συστήματος στο ΥΠΕΣ, που έγινε την Παρασκευή, η Singular Logic διευκρίνισε ότι τεχνικά θα έχει τα πρώτα αποτελέσματα στις 21.00-21.30, ωστόσο πολιτικά το αποτέλεσμα θα έρθει αργότερα, κατά τις 23.00-23.30, γιατί μπορεί να υπάρξει ανακατάταξη των εδρών.

«Τεχνικά» δήλωσε ο κ. Γιαννίτσης, «η πρώτη εκτίμηση για το αποτέλεσμα θα είναι δυνατή περίπου στις 21:30 το βράδυ της Κυριακής, από το 10% έως το 13% των εκλογικών τμημάτων της χώρας… Πολιτικά ωστόσο, δεν μπορεί να πει κανείς από τώρα εάν το δείγμα αυτό θα είναι επαρκές, καθώς υπάρχουν πολλές παράμετροι, λόγω της ιδιαιτερότητας της συμμετοχής πολλών κομμάτων στην εκλογική αναμέτρηση».

«Αν για παράδειγμα» εξήγησε, «υπάρχουν μερικά κόμματα που η είσοδός τους στη Βουλή είναι οριακή στο 3% όλο το βράδυ, οπότε αυτό θα προκαλεί ανακατάταξη εδρών, ίσως αυτό συνεχισθεί έως πολύ αργά». «Άρα» συμπλήρωσε, «μην περιμένετε μια ξεκάθαρη απάντηση πολιτικά στο πότε θα υπάρχει μια σαφής εικόνα. Θα εξαρτηθεί από τη δομή του πολιτικού αποτελέσματος».

Όσον αφορά στο ενδεχόμενο ηλεκτρονικού χτυπήματος (από τους Αnonymous ή άλλους χάκερ) το βράδυ των εκλογών, ο κ. Γιαννίτσης ήταν καθησυχαστικός, λέγοντας πως «έχουμε προετοιμαστεί με το μέγιστο και καλύτερο δυνατό τρόπο» για τυχόν επιθέσεις.

Σε κάθε περίπτωση, όπως είχαν επισημάνει την προηγούμενη εβδομάδα οι άνθρωποι της Singular, η ασφαλής εκτίμηση θα υπάρξει εφόσον ανταποκριθεί το 50% του δείγματος των 5.000 εκλογικών τμημάτων, το οποίο θα είναι τυχαίο και αντιπροσωπευτικό από τις 56 εκλογικές περιφέρειες.

Σημειώνεται ότι η ανακοίνωση της ασφαλούς εκτίμησης του εκλογικού αποτελέσματος (με μικρή απόκλιση κοντά στο 0,5%) θα γίνει χάρη στο Σύστημα Ασφαλούς Μετάδοσης (SRT), που χρησιμοποιείται για δεύτερη φορά σε βουλευτικές εκλογές.

protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook