Πιθανή θεωρεί το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο (IIF) την κυβέρνηση συνεργασίας ΝΔ και ΠΑΣΟΚ με έστω και οριακή κοινοβουλευτική πλειοψηφία, εξετάζοντας τις δημοσκοπήσεις για τις εκλογές που έχουν ήδη δημοσιευτεί.

Σε έκθεσή του, με ημερομηνία 1η Μαΐου, το Ινστιτούτο εκτιμά πως η φθίνουσα δυναμική των δύο μεγάλων κομμάτων παρουσιάζει μικρή βελτίωση, λέγοντας πως τα μειωμένα ποσοστά τους δεν θα οδηγήσουν απαραίτητα και σε αδυναμία τους να φτιάξουν κυβέρνηση -λόγω του εκλογικού νόμου και της πριμοδότησης του πρώτου κόμματος.

Τα δύο κόμματα, υποστηρίζει, μπορούν ακόμη και με ένα άθροισμα 36,4% να εξασφαλίσουν κοινοβουλευτική πλειοψηφία έστω και μίας έδρας -πιθανώς ακόμη και 8 ή 15 εδρών. Σε κάθε περίπτωση, αναγνωρίζει το Ινστιτούτο, η «συγκατοίκηση» θα ήταν δύσκολη λόγω των υψηλών μέχρι τώρα τόνων στη μεταξύ τους αντιπαράθεση.

Ο κατακερματισμός δυνάμεων εξ αριστερών του ΠΑΣΟΚ, εκτιμά το Ινστιτούτο, θα έκανε δυσκολότερη τη συνεργασία του με κόμματα της Αριστεράς ακόμη και εάν κάτι τέτοιο θα οδηγούσε σε σχήμα με ισχυρότερη πλειοψηφία. Ανάλογο, υποστηρίζεται, θα ήταν το πρόβλημα και για πιθανή συγκυβέρνηση των δεξιών δυνάμεων, κάθε απόχρωσης, στη Βουλή, αφήνοντας ως πιθανότερο ενδεχόμενο τη συνεργασία ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.

Πάντως, το IIF επισημαίνει ότι «δεν είναι καθόλου σαφές, με δεδομένες παλαιότερες διαφορές και εντάσεις, ότι η ΝΔ και το ΠαΣοΚ θα αποτελούσαν βιώσιμους συνεργάτες σε ένα συνασπισμό για τα χρόνια που έρχονται. Επιπλέον, ένας συνασπισμός ΝΔ – ΠαΣοΚ θα θεωρηθεί από πολλούς ότι δεν θα διαθέτει τη λαϊκή εντολή που είναι απαραίτητη για να εφαρμόσει αποτελεσματικά την επιπλέον προσαρμογή και την εντατικοποίηση των μεταρρυθμίσεων που απαιτούνται».

ΝΔ: «Δεν χρειαζόμαστε τις υποδείξεις κανενός»

Έντονη ήταν η αντίδραση της Νέας Δημοκρατίας, με τον εκπρόσωπό της Γ.Μιχελάκη να δηλώνει την «κατάπληξη» του κόμματος στα όσα αναφέρει το IIF.

«Θυμίζουμε στους συντάκτες της έκθεσης ότι στην Ελλάδα έχουμε Δημοκρατία και δεν χρειαζόμαστε τις υποδείξεις κανενός» δήλωσε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος.

 

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook