Μεγάλες διακυμάνσεις, σε σχέση με το 2010, αλλά και μεγάλες διακυμάνσεις αναλόγως σημείου πώλησης, παρουσιάζουν φέτος οι τιμές των σαρακοστιανών, όπως προκύπτει από τιμοληψίες, που πραγματοποίησε το Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών (ΚΕΠΚΑ). 

Σύμφωνα με το ΚΕΠΚΑ, οι καταναλωτές πρέπει πάντα να κάνουν έρευνα αγοράς, πριν προμηθευτούν τα απαραίτητα για το σαρακοστιανό τραπέζι και να έχουν κατά νου ότι η υψηλότερη τιμή δεν σημαίνει απαραίτητα και καλύτερη ποιότητα.

Αναλυτικότερα, στα περσινά επίπεδα κυμαίνονται οι τιμές για τα καλαμάρια, που ξεκινούν από 10 και φτάνουν μέχρι τα 22 ευρώ το κιλό. 

Προς 14 με 16 ευρώ πωλείται το χταπόδι, ενώ σημαντικά «τσιμπημένες», σε ποσοστό που φτάνει μέχρι και το 25%, είναι οι τιμές της σουπιάς (10-15 ευρώ φέτος, από 8-14 πέρσι). 

Με περσινές τιμές (5-6 ευρώ/μισό κιλό) θα προμηθευτούν φέτος τα συσκευασμένα μύδια οι καταναλωτές, ενώ μεγάλες αυξήσεις σημειώνονται στις μεγάλες γαρίδες (17-38 ευρώ/κιλό φέτος από 14-35 πέρσι). 

Αντίθετα, εάν οι καταναλωτές επιλέξουν μικρές γαρίδες, το όφελος για το πορτοφόλι τους θα είναι σημαντικό, χωρίς μεγάλες... απώλειες γεύσης (οι μικρές γαρίδες πωλούνται φέτος φθηνότερα κατά 16,6%-30% σε σχέση με πέρσι, στα 7-15 ευρώ/κιλό).