Φαίνεται ότι οι εποχές σχετίζονται άμεσα με τα συναισθήματα μας.

Αυτό είναι κυρίως εμφανές σε ανθρώπους που γίνονται πιο μελαγχολικοί τους χειμερινούς μήνες. Ο βασικός παράγοντας που επηρεάζει το συναίσθημα είναι το γεγονός ότι μικραίνουν οι μέρες.

Πιο συγκεκριμένα αυτό που έχει φανεί να επιβαρύνει την ψυχολογία μας το φθινόπωρο και το χειμώνα είναι η έλλειψη ηλιακού φωτός η οποία είτε οφείλετε στο ότι έχουν μεγαλώσει οι νύχτες είτε στο περιορισμένο φως λόγω της κακοκαιρίας.

Για το λόγο αυτό, η εποχιακή κατάθλιψη είναι πολύ ποιο συχνή στις χώρες που βρίσκονται κοντά στο βόριο και στο νότιο πόλο, σε αντίθεση με της χώρες του ισημερινού. Συγκεκριμένα έρευνες έχουν δείξει ότι ένα άτομο που ζει κοντά στους πόλους έχει 10% πιθανότητες να πάθει εποχιακή κατάθλιψη, ενώ ένα άτομο από μια χώρα στον ισημερινό 1% πιθανότητες.

Η ποιο συνήθης θεραπεία για την εποχιακή κατάθλιψη είναι γνωστή ως φωτοθεραπεία. Με τη βοήθεια και τη συμβουλή ειδικού θεραπευτή, το άτομο που υποφέρει, εκτίθεται σε φωτισμό όμοιας έντασης με το ηλιακή φως που λαμβάνουμε τους καλοκαιρινούς μήνες.

Η διαδικασία αυτή γίνεται συνήθως πρωϊνές ώρες και υπό συγκεκριμένες διαδικασίες, και φαίνεται να είναι αποτελεσματική για αρκετό κόσμο!

Μανιώρου Κάλλια
Συμβουλευτικός Ψυχολόγος MC
(Βιογραφικό σημείωμα)

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook